Podzvičínsko – region, který stojí za to navštívit

Podzvičínsko – region, který stojí za to navštívit

Tisk

pozd 200Oblast Podzvičínska leží v těsném sousedství Krkonoš a Českého ráje. Dominantou regionu je 671 metrů vysoká hora Zvičina, která je také nejvyšším vrcholem celé oblasti a podle které dostal také region své jméno. Podzvičínsko se rozkládá kolem Dvora Králové nad Labem, Hořic a Nové Paky na rozloze zhruba 700 kilometrů čtverečních. Zdejší magická krajina je protkána množstvím malebných údolí. Východiskem do cca 200 km cyklostezek, které vedou turisticky atraktivními místy oblasti, je Dvůr Králové nad Labem - starobylé věnné město českých královen. Na cyklotoulkách lze navštívit Těšnovskou přehradu - Les Království, vrchol Zvičiny, hrad Pecka, Lázně Bělohrad, Hořice v Podkrkonoší, Miletín, ojedinělý komplex barokního sochařství Kuks, Braunův Betlém, pevnost Josefov a mnohá další místa.

Krajem slavných
Krásnou, přírodně i historicky cennou krajinu si zamilovali takoví velikáni jako Matyáš Braun, Eduard Štorch, Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, Jan Amos Komenský, Karel Jaromír Erben, Karel Václav Rais a mnozí další. Krajinný celek se spoustou lesů, lidových staveb, hradů a zámků skýtá ideální prostor pro provozování cykloturistiky, ale i paraglidingu na Zvičině, nejvyšším vrchol regionu.

Co ochutnat
Ve zdejším kraji lze ochutnat mnohé regionální speciality; například Hořické trubičky, Miletínské motlitbičky, nebo tradiční Novopacké pivo.

pozd 1


Za klenoty do Nové Paky
Ve zdejší krajině se od nepaměti nalézalo množství drahých kamenů a otisků, či zkamenělin flóry a fauny. První zprávy o sběru a zpracování drahých kamenů sahají zhruba do 14. století, do doby Karla IV. Základ dnešní expozice Klenotnice v Nové Pace tvoří sbírky, pocházející z poloviny 19.století. Budova Klenotnice byla otevřena roku 1996. Zdejší zajímavostí je největší dosud nalezený zkamenělý strom v Čechách, jehož délka je 8,2 metru. V expozici Klenotnice jsou nejen poklady Podkrkonoší, ale uvidíme zde i  ukázky mistrovské práce zdejších brusičů a šperkařů. Atypicky řešený výstavní prostor Klenotnice nabízí také expozici Spiritismus v Podkrkonoší. Naproti budově Klenotnice je novorenesanční Suchardův dům; dnes je zde regionální muzeum.

pozd 2

 

Památky na každém kroku
Při návštěvě Podzvičínska nesmíme zapomenout ani na bezpočet staveb, které dokumentují vývoj církevní architektury v regionu. Tím výčet zajímavostí nekončí; vždyť jsme v kraji lidových tradic s udržovanými stavbami lidové architektury, protkaném turistickými stezkami, vedoucím k přírodním i kulturním krásám. Jedinečným dokladem barokní architektury v regionu jsou komplexy zámku Kuks a nedaleký Betlém, dílo českého sochaře Matyáše Brauna. Další často navštěvovanou stavební památkou v regionu je městečko a hrad Pecka. Sochařské a kamenické tradice 19. a 20. století  reprezentují Hořice, často nazývané městem kamenné krásy. Zdejší ložiska rašeliny dala základ vzniku slatinných lázní v Lázních Bělohrad a ve Velichovkách. Na své si při návštěvě Podzvičínska přijdou i milovníci technických památek; bezesporu nejvýznamnější je přehrada na Labi u Bílé Třemešné, či technicky dokonalá stavba pevnosti Josefov u Jaroměře, vyhledávaná nejen příznivci vojenské historie. V obci Borovnice stával unikátní povětrný mlýn Augustina Havránka; jeho věrnou kopii se podařilo na základě dobových materiálů zprovoznit partě nadšenců. Dnes dokonalou repliku této technické památky najdeme na okraji vesnice.

pozd 3

 

Zvičina – dominanta regionu
Jedním z nejznámějších turistických cílů do regionu je vrchol Zvičiny. Nadmořskou výškou 671 m.n.m. dominuje celému okolí. Od roku 1706 siluetu Zvičiny dotvářel kostelík zasvěcený sv. Janu Nepomuckému. Koncem 19. století se o horu začali zajímat turisté. Na vrcholu Zvičiny najdeme od roku 1925 chatu s věží a s unikátní otáčivou prosklenou nástavbou. V roce 1927 byla chata  pojmenována po Karlu Václavu Raisovi, rodáku z nedalekého Bělohradu.          

Foto: Ctibor Čejpa                                                                                                                        

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Jareš: „Je pro mě důležité, aby mě lidé vnímali jako umělce, nikoliv jako člověka, který nevidí a má to těžké.“

honza jares 200Honza Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové, své dětství prožil v Brně. Zde absolvoval základní školu pro nevidomé a souběžně Základní uměleckou školu Vítězslavy Kaprálové, obor zpěv a klavír. Poté se přestěhoval do Prahy a po něk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

„Táta – čtenář“ Středočeského kraje je z Nymburka

Tata ctenar 200Nymburská knihovna vůbec poprvé ve své historii oceňovala „Tátu – čtenáře“ a zapojila se tak do projektu „Tátové čtou dětem“, který vyhlásil SKIP a Liga otevřených mužů v rámci Března – měsíce knihy.

 ...

Z archivu...


Literatura

Příběh s děsivým koncem – láska krásné lazebnice a korunního prince bavorského

dvorni sasek a carodejnicePoté, co bavorský vévoda Albrecht III. zemřel, rozhodl se jeho bratr po mléku a dvorní šašek Jan Burger, že se vyzná ze svého děsivého prohřešku. Přiřízl si několik husích brků a začal vyprávět pří...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Jak si vytváříme mýty: Ztraceni v Mnichově

Ztraceni perexZpola mystifikační, zpola demystifikující komedie Petra Zelenky ZTRACENI V MNICHOVĚ, na jejíž výrobě se podílela též Česká televize, vzbudila největší poprask nikoli svým tvarem či příběhem, nýbrž téměř předná...