Geolog z Homole u Panny

Geolog z Homole u Panny

Tisk

Geologie 200Obec Homole u Panny leží 15 km od Ústí nad Labem. Původně se jmenovala Hřibojedy a patřila postupně liběšickému klášteru, litoměřické kapitule, řádu německých rytířů, rodu Vartenberků, Karlu z Dubé a Jaroslavu z Vřesovic. Od roku 1630 až do 20 století patřila litoměřickému řádu dominikánů. Tato nevelká horská obec ležící uprostřed krásné přírody s klasicistním kostelem z roku 1787 sv. Pia V. stojí za návštěvu. Hlavní oltář z roku 1895 se sv. Barborou a Dorotou a s kamennou křtitelnicí z 18 století patří mezi chráněné kulturní památky.

 

Uprostřed obce je patrová barokní stavba fary s mansardovou střechou. Koncem 19 století žilo v obci 187 obyvatel německé národnosti (obec se tehdy jmenovala „Humel“, měla školu (1785), poštu (1877) i poštovní spořitelnu (1883). V roce 1852 se zde narodil Josef Emanuel Hibsch, význačný geolog, jeden z nejvýznamnějších vulkanologů. Specializoval se zejména na oblast Českého středohoří, které kompletně geologicky zmapoval a teprve nejmodernější technika 20 století jeho mapy překonala. Celých čtyřicet let sbíral vzorky hornin a působil jako profesor na děčínské Zemědělské akademii. Stal se i průkopníkem ochrany přírody a odvrátil zničení řady nádherných přírodních útvarů nejen v Českém středohoří jako je Panská skála (čedičové varhany) v Kamenickém Šenově, Vrkoč u Ústí n. L- Vaňov., Komorní hůrka (nejmladší česká sopka na chebsku), které patří dodnes mezi obdivované národní přírodní památky.

Geologie Hibsch

U příležitosti 125. výročí jeho narození byl v obci vztyčen pamětní kámen Společností pro geologii a mineralogií. Jeho rodná obec na něho také nezapomněla a v bývalé škole vzniklo v roce 2002 (k výročí jeho 150 narozenin) malé a zajímavé muzeum s velkým množstvím minerálů a hornin Českého středohoří, které dokumentují geologickou stavbu a zajímavosti Českého středohoří.
  V ústeckém muzeu je minerál ze znělce z Mariánské skály (tu najdete ve středu města Ústí n.L.) nazvaný jeho jménem Hibschit. Také v západních Čechách u Nového Sedla je jeho jménem nazván znělcový příkrov objevený vrty v roce 1962.

Geologie1


Své důstojné místo našel i v knize „Šedesát ústeckých nej“ z pera ústeckých historiků. „Nejprve zkoumal Vesuv a lezl do kráteru Etny, aby co nejlépe pochopil své sopky – sopky Českého středohoří“ uvádí historik Martin Krsek. Do smrti údajně psal husím brkem ze statku svého bratra v Homoli, rád si občas zahrál na harmonium nebo varhany a Beethoven i Goethe jej provázeli, až do posledních dnů života," uvádí v časopise Vesmír Jaromír Ulrych.


Ve svých sedmdesáti letech svůj vědecký život shrnul do několika vět. „Z těch hor jsem téměř před 60 lety přišel a nic o nich nevěděl. Tehdy i později mě trápily nesčetné otázky, na které znám dnes odpověď“.

http://ceskestredohori.cz/mista/mineralogicke-muzeum-homole.htm
foto: Česká geologická služba, Wikipedie


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Jirku Sýkoru (Tleskač)

200rozPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě partičky Tleskač na Benátské noci jsme se sešli s frontmanem Jirkou Sýkorou!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Básnička nebo politikum?

werich200Letošní významné výročí narození (a též úmrtí) jedné z nejzásadnějších osob české kultury, Jana Wericha si vynutilo reedice a nová vydání již známých textů a cd. Nakladatelství Albatros však šlo druhou cestou.

...

Z archivu...


Literatura

Ollo – Země sváru

ollo zeme svaru 200V září vydalo nakladatelství Práh fantasy knihu s tajuplným názvem Ollo – Země sváru od české autorky Háty Kreisinger Komňacké. Na přebalu knihy najdeme lákadlo v podobě nápisu „Česká Hra o trůny“, bohužel epické sáze nesahá an...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...