PAMÁTKY ŽIJÍ I V BABÍM LÉTĚ aneb co se bude dít na hradech, zámcích a ostatních památkách NPÚ v září 2014

PAMÁTKY ŽIJÍ I V BABÍM LÉTĚ aneb co se bude dít na hradech, zámcích a ostatních památkách NPÚ v září 2014

Tisk

Pamatky 200Sezona památek s prázdninami nekončí, naopak: hrady, zámky, ale i kláštery a technické areály otvírají i běžně zamčené dveře během mezinárodních Dnů evropského dědictví, na řadě míst pořádají tradiční oslavy úrody – vinobraní, posvícení a poutě, a svěží dny přejí i květinám a jejich aranžování a zahradám – včetně té Kroměřížské, která se otvírá po dlouhé rekonstrukci barokní slavností Hortus Magicus.

Jednou z nejpozoruhodnějších akcí měsíce září, kterou Národní památkový ústav doporučuje, je barokní slavnost Hortus Magicus v Kroměříži, plná hudby, zpěvu, tance, divadla, her a ohňostroje.  6. – 7. září zahájí zpřístupnění obnovené Květné zahrady veřejnosti. Návštěvníci budou po třech letech rekonstrukce moci obdivovat dlouho uzavřené části zahrady jako je Králičí kopec, Ptáčnice, Pstruží rybníky nebo Holandská a Pomerančová zahrada.

Září je však už tradičně pro Národní památkový ústav měsícem Dnů evropského dědictví, při nichž se otvírají dveře památek, včetně těch, jinak nepřístupných. V rámci hledání kořenů naší civilizace pořádají hrady a zámky přednášky, speciální prohlídky a další programy věnované hlubšímu poznání, na které jindy možná není čas. Doporučujeme například:
Státní zámek Dačice        
6. a 7. 9. prohlídky Od sklepa až po půdu včetně původních stropů později snížených místností s dochovanými malbami.
Státní zámek Hrubý Rohozec
6. a 7. 9. Putování za renesancí – prohlídky objektu zaměřené na jeho stavební vývoj, návštěva prostor, kam běžně návštěvníci nemají přístup.
Státní zámek Lemberk
13. 9. Noční prohlídky nových zámeckých prohlídkových okruhů s živými obrazy.
Státní hrad Landštejn
6. a 7. 9., 13. a 14. 9.    komentované prohlídky se zaměřením na stavbu, způsob stavby, opracování materiálu s kovářem a kameníkem, kteří budou na místě ukazovat práci s materiálem.
Státní hrad Litice
6. 9. mimořádné prohlídky v doprovodu kastelána a odborníků pracujících na opravě hradu.
Státní zámek Valeč
6.9. - 14.9. Mimořádné zpřístupnění Kovárny, která prošla náročným statickým zajištěním.
Státní zámek Zákupy
6. a 7. 9. Mimořádné prohlídky zázemí císařova výtahu – kabiny s luxusním vybavením,  stanic ve všech třech podlažích a strojoven, včetně té nejdůležitější na zámecké půdě.
Státní zámek Duchcov
13. 9. Zámecké střechy otevřeny – speciální prohlídky nově obnovených zámeckých střech.
Státní hrad Grabštejn
13. a 14. 9. – v rámci prohlídek nahazování omítky, rytí sgrafit + výklad se zajímavostmi "ze života stavebně-historického průzkumníka".
Státní zámek Jezeří
13. a 14. 9. Kastelánská prohlídka po celé zámecké budově s dlouholetou kastelánkou a bojovnicí za záchranu a docenění významu zámku, Hanou Krejčovou.

Státní zámek Litomyšl
7. 9. stavebně historické prohlídky Za příběhem zámku + běžně nepřístupné prostory.
Státní zámek Náchod
13. a 14. 9. – prohlídky půd nad hlavními zámeckými budovami.

Pamatky hortus
Státní zámek Opočno
13. 9. od 17 hodin populárně-naučná přednáška ing. Jiřího Slavíka o historii zástavby na ostrohu nad Zlatým potokem.
Klášter Sázava
5. a 9. 9. Letní škola medievistických studií – interdisciplinární setkání, přednášky.
13. a 14. 9. Svatoprokopská krajina z ptačí perspektivy – prohlídky půdními prostorami.
Státní zámek Slatiňany
13. a 14. 9. prohlídková trasa Pokrok nezastavíš! od sklepů až po půdy včetně dochované technického zázemí.
Státní zámek Stekník
13. 9. Komentované prohlídky s kastelánkou, tentokráte i s návštěvou zámeckých sklepů, které nejsou návštěvníkům běžně přístupné
Další tipy na zajímavé akce spojené s Dny evropského dědictví najdete na http://www.npu.cz/dny-evropskeho-dedictvi-2014/news/
    

Září je však také období tradičních oslav dokončení sklizně, úrody a hojnosti, čas posvícení, ale i vinobraní a poutí:
Státní hrad Bezděz
7. 9.  Bezdězská pouť; v 10 hodin začne mší v kostele sv. Jiljí, odpoledne bude pokračovat na hradním nádvoří.
Klášter Kladruby
13. 9.  Slavnosti vína a medu.  Jarmark na nádvoří nabídne nákupy vína, medu, medoviny, ale i degustace vín, které doplní folklorní vystoupení souboru Plzeňský MLS (Malý lidový soubor), cimbálová muzika Verbuňk z Prušánek a včelařská výstava.
Státní hrad Kunětická hora
20. 9. Kunětické vinobraní – degustace vybraných českých, moravských i zahraničních vín a celodenní kulturní program.
Státní zámek Nebílovy
20. 9. Velkopavlovické vinobraní zve všechny milovníky vína, burčáku a moravského folklóru nejen na víno, ale i  cimbálovou muziku, ženským a mužácký sbor.
Státní zámek Ratibořice
21. 9., 27. a 28. září posvícení v Babiččině údolí; začne slavnou dožínkovou mší v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Malé Skalici, procesím se přesune do hospody v Rudrově mlýně v Babiččině údolí. Tam za zvuku muziky pokračuje oslava ukončení sklizně hostinou. K ochutnání budou posvícenské koláče, hnětynky a určitě i něco od masa!
Státní hrad Karlštejn
27. a 28. září Karlštejnské vinobraní za přítomnosti Karla IV. a jeho dvora i XVIII. Karlštejnské vinobraní.

Pamatky arkady


Příznivcům estetického vyžití nabízí památky v září i potěchu oka; květinová aranžmá chystají například:
Státní zámek Bučovice
3.–10. 9. 2014 seminář aranžování květin + podzimní květinová výstava.
Státní zámek Lysice
6. a 7. 9. 2014 tradiční květinová výstava v interiérech zámku Rozmanitosti jiřin.
Státní hrad Pernštejn
13.–28.9. Podzim na Pernštejně – prostory hradního paláce s  aranžmá z květů a plodů podzimu
Státní zámek Rájec
11.–14. 9. Babí léto na zámku – rájecké jiřinky doplní  podzimní květy a plody.
Státní zámek Zákupy
13. a 14. 9. - Výstava jiřin k připomenutí oblíbené květiny rakouské císaře a posledního českého korunovaného krále Ferdinanda Dobrotivého, který se dokonce vyučil zahradníkem.


Řada hradů, zámků, klášterů či lidových staveb v září chystá zážitkové návraty do časů minulých, při nichž lze začít atmosféru, zkusit činnosti či poznat chutě a vůně, které už nejsou běžné. Například:
Státní zámek Hořovice
6. a 7. 9. a 13. a 14. 9. Dny zámecké kuchyně – speciální prohlídky zaměřené na stolování a ukázka vaření v autentické zámecké kuchyni.
Státní zámek Ratibořice
6. 9.  Karneval na dvoře vévodském, aneb férie z časů na samém konci 18. století. Rozmarný i vážný pohled do života ratibořického a náchodského panstva v době na sklonku „galantní doby“ krinolín a napudrovaných paruk.

Pamatky1
Soubor lidové architektury Zubrnice
6. a 7. 9. a 13. a 14. 9. Povinnosti a dětské hrátky na vesnici o století zpátky. Speciální zábavný a poučný program pro děti. Vaření na kachlovém sporáku, štípání dřeva, krasopis v historické škole. A jak se bavili děti před sto lety? Roztáčení káči, kuličky, kuželky, tlučení špačka a ostatní hry pradědů a prababiček.


Státní zámek Žleby
13. a 14. 9. A zámeckou kuchyní to zavoní – divadelní gastro-prohlídky.
27. a 28. 9. Svatováclavské prohlídky s oživenou zámeckou kuchyní – divadelní gastro-prohlídky.

Foto: www.zamek-kromeriz.cz, www.historickasidla.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Jana Poncarová o svém novém románu Cyklistka a soutěži Nejlepší den mého života

Jana PoncarovaLiterární soutěž s názvem Nejlepší den mého života je u konce a známe již jejího vítěze! Patronkou této naší soutěže, do níž se přihlásilo přes 40 účastníků se stala spisovatelka Jana Poncarová, která má na kontě již několik úspěšných románů a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

HUMBOOK: Knižní festival, který vám nesmí uniknout

humbookfest200Milujete knihy? Čtete hlavně kousky young adult žánru? Hltáte novinky jednu za druhou, zajímá vás, co vůbec takovou knihu čeká, než se dostane na trh? Chcete se bavit? Tak si zapište do kalendáře sobotu 26. listopadu červenou fixkou – HUMBOOK FEST JE TU. Jeho pořadate...

Z archivu...


Literatura

EMěstečko Pines: Kniha, která Vám vyrazí dech

200litHned v úvodu se musím přiznat k jedné věci: rozhodně nepatřím mezi fanoušky knižního napětí. Román Městečko Pines se ke mně dostal víceméně náhodou, a když jsem zjistila, že se jedná o thriller s hororovými prvky, byla jsem k němu dost skeptická. Nakonec mě...

Divadlo

RockOpera Praha chystá výběrový vinyl, DVD s Vymítačem a láká na nový podzimní program

RockOpera 200RockOpera Praha rozhodně nezahálí a chystá pro své fanoušky několik novinek. Dokončila své první kompilační album Best Of RockOpera Praha I, které vyjde jako klasické CD i ve formě vinylu. Dále připravila speciální DVD se záznamem hororového...

Film

Spletenec vztahů v Batalionu
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není t...