Vesnicí roku 2014 jsou Kateřinice na Vsetínsku

Vesnicí roku 2014 jsou Kateřinice na Vsetínsku

Tisk

ves 200Vítězem jubilejního dvacátého ročníku soutěže a nositelem titulu vesnice roku 2014 se stala obec Kateřinice ze Vsetínska. Druhé místo získal Ořechov z kraje Vysočina a třetí příčku obsadila Nová Hradečná z Olomouckého kraje.

 

V letošním roce se do soutěže přihlásilo celkem 306 obcí ze třinácti krajů České republiky. Všechny přihlášené obce byly v průběhu měsíce května a června navštíveny a hodnoceny krajskou komisí. Obec, která v kraji získala Zlatou stuhu, a tím také prvenství, postoupila do celostátního kola.
Celostátní komise se dále rozhodla udělit takzvanou koláčovou cenu za nejlepší domácí koláče obci Kostelec z Plzeňského kraje. V rámci celostátního kola komise dále rozhodla o udělení putovního poháru folklorního sdružení. Ten v letošním roce získala jihočeská obec Úsilné za podporu folklorního souboru Lučina, dětského folklorního souboru Palouček, dále za snahu o uchování doudlebských krojů, písní, tanců a zvyků a za vyhledávání nových přístupů k obnovení činnosti lidového divadelního souboru.
Obec Kateřinice se nachází v Hostýnských vrších 9 km severozápadně od Vsetína v táhlém údolí potoka Kateřinky. Prvá zmínka o obci se objevuje roku 1505. Před rokem 1849 byly Kateřinice součástí vsetínského panství, do roku 1909 byla obec součástí okresu Valašské Meziříčí, pak okresu Vsetín. Dnes spadá obec pod Zlínský kraj. I když se v Kateřinicích nedochovalo mnoho historických památek, svou polohou a přírodními krásami přitahuje jak aktivní turisty, tak i milovníky procházek. Kateřinice protíná řada turistických a cyklistických stezek, v zimě jsou zde  dobré podmínky pro běžecké trasy po hřebenech místních kopců.

Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova je každoročně vyhlašována od roku 1995. Cílem soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost programů obnovy vesnic a upozornit veřejnost na význam venkova, ale také snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

ves 1

 

Soutěž byla poprvé vyhlášena Spolkem pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007. Soutěž je každoročně vyhlašována na Dnu malých obcí. Organizace soutěže probíhá ve dvou kolech – krajském a celostátním. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole. Do celostátního kola postupuje za každý kraj vždy maximálně jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha v krajském kole. V rámci celostátního kola jsou vyhodnocena první tři místa. Obce přihlášené do soutěže jsou hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Vítěz celostátního kola soutěže postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice. Soutěž vyhlašuje Evropská pracovní společnosti pro rozvoj venkova a obnovu vesnice ve dvouletém intervalu.

Zdroj: www.propamatky.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Štulcová je od dětství jazykový nadšenec a miluje češtinu

renata stulcovaS Renatou Štulcovou jsme se poprvé setkaly v roce 2003. Strávily jsme spolu pěkné dopoledne na besedě s dětmi. Zrovna jí vyšla první kniha Nemetonburk aneb Tajemství ve skále. Renata malovala dětem lab...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Eseje Václava Cílka: Věci, které září

Věci, které záříNakladatelství Dokořán představuje novou knihu Václava Cílka, který se tentokrát netradičním způsobem zaměřil na umění v pravém slova smyslu. Ve spolupráci s fotografem a sběratelem umění Ivanem Zubaľem a dalšími umělci a výtvarníky vytvoř...

Z archivu...


Literatura

Bestseller Půjdu s tebou: Být odkázán na přírodu a pomoc druhých

mid pujdu-s-tebou-JsP-510018 (2)Nakladatelství Host letos vydalo slavnou a opěvovanou prvotinu vědkyně a političky Liny Nordquist v překladu Ely Doležalové. Na co se můžete těšit? Román Půjdu s tebou vyprá...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Tři tisíce na měsíc, exekuce, azyláky. Dokument o životě samoživitelek a samoživitele

Samozivy 200Samoživy. Takový název nese nový dokumentární film režisérky Olgy Sommerové, díky němuž máme možnost seznámit se s příběhy devíti žen, které vychovávají své děti samy, bez partnera a bez alimentů, a jednoho muže, jenž si osvojil čtyři děti, kte...