Horácké divadlo Jihlava připravuje hru Merlin aneb Pustá zem v režii Petra Gábora

Horácké divadlo Jihlava připravuje hru Merlin aneb Pustá zem v režii Petra Gábora

Tisk

Merlin 200Koncem ledna příštího roku bude mít na jevišti Horáckého divadla v Jihlavě premiéru hra německého dramatika a scenáristy Tankreda Dorsta Merlin aneb Pustá zem. Historickou fresku o rytířích krále Artuše a hledání Svatého grálu uvidí publikum jako čtvrtou abonentní premiéru 75. divadelní sezony.

 


Inscenaci začal už koncem listopadu se souborem zkoušet hostující režisér Peter Gábor, který je v současné době kmenovým režisérem a současně i uměleckým šéfem činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Zejména v posledních letech na sebe strhl pozornost nejen v činohře, ale také jako úspěšný režisér muzikálů (Cabaret, Šakalí léta, Balada pro banditu, Quo Vadis) a oper (Fedora, Romeo a Julie, Rigoletto, Macbeth).

Merlin Peter Gabor


Jeho současný "jihlavský" inscenační tým tvoří scénograf Michal Syrový, kostýmní výtvarník Tomáš Kypta a dramaturgyně Barbora Jandová, která musela původních více než 350 stran čítající dílo upravit do současných osmaosmdesáti stránek. Nemalý podíl v realizačním týmu mají rovněž autor scénické hudby i písní Jakub Kudláček a šermíř Petr Nůsek.


"V mýtech a legendách jsou uloženy všechny prazákladní životní situace," říká dramaturgyně Barbora Jandová. "Nepochybně i proto se autor hry Tankred Dorst rozhodl bezmála před třiceti lety pro napsání díla inspirovaného artušovskou tematikou. Dorstovo věhlasné dílo Merlin aneb Pustá zem čerpá z okruhu těchto slavných bájí - je zde uchováno prakticky vše ze známé látky: zrození ďáblova syna kouzelníka Merlina, který se stane vychovatelem a posléze i rádcem svého chráněnce a "předurčeného vládce" Artuše, bájný meč Excalibur, Artušovo kralování a jeho vynález "kulatého stolu" jako symbolu spravedlivého světa, nevěra královny Ginevry s Artušovým přítelem, rytířem Lancelotem, trnitá pouť rytířů za grálem, jejich neúspěšný návrat, Parsifalova cesta k poznání a prozření, pomsta a zrada bastarda Mordreda i poslední boj otce se synem a konec říše."

Merlin zkouska


Podle jihlavských inscenátorů je autorovým velkým přínosem jeho svébytné a fascinující zpracování z pohledu současného člověka. Prostřednictvím pověsti se tak dotýká mnohých problémů dnešního světa. "Také jeho hrdinové mají rysy a vlastnosti současníků. Podle Dorsta je tato hra o také čase, o jeho plynutí, a tedy i o stárnutí lidí i idejí," míní dramaturgyně Barbora Jandová.
Premiéra inscenace Merlin aneb Pustá zem, ve které postavu Merlina ztvární Petr Soumar a Artuše František Mitáš, proběhne v Horáckém divadle Jihlava 31. ledna od 19 hodin.
Foto: Robert Rohál, archiv Horáckého divadla Jihlava


www.hdj.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moje profesní dráha? To je velice pestrý způsob života se všemi pro a proti, říká Tomáš Netopil

tomas netopil 200Šest hudebních večerů slibuje letošní ročník hudebního festivalu Hudba v zahradách a zámku Kroměříž 2015. Zahajovacím koncertem bude 21. června uvedení slavné kantáty Carla Orffa Carmina Burana v provedení Filharmonie Bohuslava Martin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nabitý prosincový repertoár Divadla Kalich aneb Putování za Mauglím bez předsudků

200osV repertoáru Divadla Kalich najdete muzikály, divadelní hry a celou škálu koncertů. I prosincový program je velmi pestrý a nabitý. Hlavními taháky jsou muzikály Mauglí…jsme jedné krve autorů Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové a Osmý světadíl s hity skupiny...


Literatura

Jak se z obdivu zrodilo přátelství

1Dnes již skoro zapomenutá herečka Jiřina Petrovická byla ve své době jednou z nejvýraznějších hereckých osobností a oporou činohry Národního divadla. Svým charakterem a šarmem okouzlila nejednoho kolegu a diváka sedícího v hledišti či u televize.

...

Divadlo

Studio Marta uvede inscenaci ve znakovém jazyce

denik divky200Dne 10. 11. 2022 uvedou studentky Ateliéru divadlo a výchova pro Neslyšící inscenaci Deník dívky. Dílo je adaptací deníků Ruth Maierové, oběti holocaustu, od jejíhož narození uplyne v den premiéry 102 let. Scénář zpracovala pedagožka Adéla ...

Film

Matka v trapu v únoru v kinech

Matka v trapuPNový český film Matka v trapu vstoupí do kin 22.2. 2024. Snímek, který doprovází slogan: skorokomedie ze života, nabídne v hlavních rolích Petru Hřebíčkovou, Lenku Vlasákovou, Janu Švandovou, Jaroslava Plesla a řadu dalších oblíbených herců....