Recept: Popraskané sušenky
Banner

Recept: Popraskané sušenky

Email Tisk

CUKR 200Znáte to, je tu září, děti jdou do školy. V říjnu je to jedno volno za druhým a užíváme si prodloužených víkendů a v listopadu, to už lidi pomalu začínají panikařit. Jistě jste uhádli proč. Ano, Vánoce se kvapem blíží. Takže oprášíme sněhule, vytáhneme úspory a hospodyňky se předzásobí moukou.  A aby nám ten poklidný čas pěkně utekl, upečeme si něco dobrého na zub.

 


Přiznám se, že zhostit se pečícího úkolu bylo nad mé síly. Doma mám dvě děti, a přesto jsem antipekařka. Nechtějte vědět, jak dopadla perníková chaloupka. Jediné co nepřipálím nebo nezkazím, jsou rumové kuličky a ty tedy dělám v hojném počtu. Však na svátky vánoční má být veselo, no ne? A jelikož jsem lakota a o svou pochoutku z rumu se nepodělím (ještě mi vykoupíte všechen rum a co já potom v tom shonu), tak jsem požádala svou kamarádku a jednu úžasnou blogerku Verunku, aby mi s tímto úkolem pomohla.

Takže si udělejte chvilku a pusťte se do pečení. S tímto receptem jistě v rodině zazáříte a strčíte do kapsy i babiččiny recepty.

CUKR1


Ingredience:
2 vejce
115g másla
200g krupicového cukru
300g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička vanilkového extraktu
150g moučkového cukru na obalení

Postup:
Změklé máslo vyšleháme s cukrem, zašleháme vejce a vanilkový extrakt, a přisypeme prosátou mouku s jedlou sodou.
Z těsta odkrajujeme lžící malé hromádky, které obalujeme v prosátém moučkovém cukru. Poté je s dostatečným rozestupem klademe na plech vyložený pečicím papírem
Pečeme při 180°C asi 10 minut. Sušenky se při pečení roztečou a popraskaná vrstva cukru vytvoří muchomůrkový efekt.
Nejlépe sušenky chutnají čerstvé a ještě teplé, ale můžeme je skladovat v plechové krabici cca týden.

CUKR2

Přeji dobrou chuť a hlavně buďte v klidu a žádný shon. Však Ježíšek už to nějak zvládne. ♥


Zdroj: www.kniznipratelstvi.cz/2013/12/vanocni-peceni-8-dil.html


Autor fotografií: Veronika Krátká


 




Přihlášení



  • Tapír č. 5 září – říjen
    Od 30. srpna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Ivo Šmoldasem – Tapír na houbách...
  • Tapíří letní dárek
    Máte již poslední číslo Tapíra přečtené a nechce se vám čekat na nové, které vyjde 30. srpna? Připravili jsme pro...
  • Mezinárodní festival kresleného humoru 2019
    Čtvrtý ročník skončil a opět se vydařil. Kdo jste nepřijeli, budete celý rok litovat, že jste nebyli. Tak příští rok...

Rozhovor

BluEye: „Důležité je jít proti proudu a odlišit se“

blueye 200Skromný a sympatický mladík, který je znám i za hranicemi naší malé země, avšak na ulici byste ho přehlédli, protože mnohdy třeba ani nevíte, že jste slyšeli nějaký track zrovna od něj – to je BluEye, ostravský trancový DJ a producent, který na scé...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Nitriansky majáles – voľná zábava pre študentov

Nitra perexJednou z najväčších študentských akcií je Bažant majáles, ktorý vedie od jeho vzniku Pavel Daněk. V rámci majálesovej šnúry sa začínalo 5. mája v Nitre, pokračuje sa dnešnými konce...

Z archivu...


Literatura

Lekavé povídky Daphne du Maurier

neohlizej se milacku mottoPovídková kniha Daphne du Maurier přináší romantické, trošku strašidelné povídky – proto je nazývám „lekavé“ (je to naprosto výstižný termín, který vytvořila má přítelkyně, režisérk...

Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

ANIFILM 2019 vybral filmy do všech kategorií festivalových soutěží

anifilm perexV únoru skončila práce výběrové komise Mezinárodního festivalu animovaných filmů ANIFILM 2019, který proběhne 7. až 12. května. Celkově se do jednotlivých soutěžních kategorií přihlásilo přes 1 400 animovaných filmů z celého...