Vánoce po Finsku

Vánoce po Finsku

Email Tisk

Finsko 200Pomalu se nám blíží Vánoce, a protože ty české tradiční známe, vyzpovídala jsem pár mých finských přátel, aby mě zasvětili do těch finských. Jako vždy se tradice liší rodina od rodiny. Někteří vyrazí do kostela, jiní zase do baru na vánoční program.

 

 

V centru Tampere se každoročně pořádá Vánoční trh, na kterém se můžete zahřát tradičním nápojem zvaným  ,,glögi´´, což je velice podobné našemu svařenému vínu. Vyrábí se z vody a koření (hřebíček, skořice a zázvor), které se povaří a postupně se do něj přidá šťáva z černého rybízu, rum nebo jiný alkohol, mandle, také se může přidat pomerančová kůra nebo hrozinky. Samo slovo glögi je odvozeno od švédského slova ,,glögg" ,které vzniklo ze slova ,,glödgat vin", což v překladu znamená ,,hřející či zahřívající víno".

Na tradičním vánočním stole nesmí chybět ,,lanttulaatikko" či ,,porkkanalaatikko" , malý pekáček s dušeným tuřínem nebo mrkví a hlavně bramborová kaše. Tyhle různé ,,laatikko´´ si ve Finsku můžete koupit už hotové v obchodě. Peče se vánoční šunka, nechybí ani různí druhy ryb, například losos nebo sled´, hodně se dělají masové kuličky a salát z červené řepy. Nesmí také chybět víno, různé druhy čokolády (mezi nejoblíbenější patří tradiční finská čokoláda Fazer nebo Panda) a finská verze perníčků.

Finsko

Co se tradic týče, jak jsem již dříve psala, liší se to od rodiny. Věřící většinou vyrazí do kostela na Vánoční mši a doma si před rozbalováním dárků čtou z Bible.  Většina Finů chodí na hřbitov, zapálit svíčku svým rodinám.

Finové hodně rádi tráví čas v rodinném kruhu, takže i během Vánočních svátků, navštěvují své příbuzné anebo slaví Vánoce celá rodina pohromadě.
Taky nelze opomenou velice oblíbenou finskou saunu, která je neopomenutelnou součástí Vánoc. Většinou se chodí do sauny už 23. 12. večer, což je i zároveň skvělá příležitost strávit čas s přáteli, než naplno vypuknou vánoční svátky.


Recept na porkkanalaatikko (mrkvový kastrol):
2,5 dl rýže (z rýže uvařím kaši) a 1l mléka
1kg mrkve
3-4 vejce
4    polévkové lžíce strouhanky
Sůl

Postup:
Z mléka a rýže uvařím rýžovou kaši. Mrkev si nakrájím na menší kousky a vaříme doměkka. Vodu ve které vaříme mrkev trochu osolíme.
Uvařenou mrkev rozmixujeme na kaši a smícháme s rýžovou kaší a vejci. Vše nalijeme do pekáče nebo hliníkových nádobek, co se dají koupit v obchodě přímo na pečení, na jedno použití. Vrch posypeme strouhankou a můžeme poklást i pár plátků másla.
Pečeme na 150 stupňů, asi po dobu 2 hodin.
 

Perunalaatikko (bramborový kastrol)

Asi 2kg bramborové kaše z prášku anebo vlastně udělané z brambor
5    polévkových lžic mouky
3 polévkové lžíce másla
8 dcl plnotučného mléka
2 čajové lžičky soli

Postup: brambory uvaříme doměkka, rozmačkáme a posypeme moukou a mixérem rozmixujeme na kaši. Přidáme máslo, mléko a sůl. Vše nalijeme do vymazaného pekáčku. Nenaplňujte pekáč až po okraj, mohlo by vám to přetéct vrchem.
Pečeme na 150-170 stupňů přibližně 2 hodiny.


Uzený losos na tmavém žitném chlebu

Můžeme použít i normální bagetu či rohlíky, jako na jednohubky
150g uzeného lososa
200g mazacího sýra
¼ šálku kysané smetany
2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru nebo pažitky

Postup:
Sýr a smetanu smícháme a přidáme pažitku nebo kopr (jako pomazánka-já někdy používám pažitkový krém Bonjour). Lososa nakrájíme na kostičky nebo z něj uděláme ruličky a připíchneme párátkem k bagetě či rohlíku.


 




Přihlášení



Anketa

  • Mezinárodní festival kresleného humoru 2019
    Čtvrtý ročník skončil a opět se vydařil. Kdo jste nepřijeli, budete celý rok litovat, že jste nebyli. Tak příští rok...
  • Tapír červenec-srpen 2019
    Od 28. června vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Václavem Vydrou a Pavlem Rakem...
  • Tapír č. 3- 2019
    Od 30. dubna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Miloslavem Martenkem (kreslíř, humorista, letec…)...

Rozhovor

NEZAPOMÍNEJME DĚTEM VYPRÁVĚT - Rozhovor se Spolkem Storytelling

Storytelling200Spolek Storytelling se věnuje vyprávění příběhů už několik let. Vypráví na nejrůznějších akcích, ve školách, knihovnách, na festivalech, v divadlech i kavárnách. Učí také zájemce na seminářích, jak poutavě a zajímavě vyprávět, ať už dětem ...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Finále série Zámek a klíč je tady!

zamek a klic 200Vydavatelství Comics Centrum vydává dva finální díly série Zámek a klíč najednou v edici „Na přání“. Tato série se tak má šanci stát první, která byla dokončena díky zájmu svých čtenářů, protože knihy v edici „Na přání“ vycházejí, pouze j...

Z archivu...


Literatura

Příručka mladých svišťů dostala (bohužel) nový háv

prirucka mladych svistu 200Příručky mladých svišťů vycházely v devadesátých letech a nakladatelství Egmont je zřejmě chtělo přivést zpátky do módy a vydalo ji jako další knihu z edice Kačeří příběhy.

 ...

Divadlo

Balet Národního divadla a hosté - DANCE GALA

Dance gala 200Balet Národního divadla Vás zve na slavnostní představení s názvem DANCE GALA, které se uskuteční 21. června 2015 ve Státní opeře.

...

Film

Annabelle vrací úder

anna200Film Annabelle (2014) je dost zvláštní klasický horor plný detektivního pátrání a překvapivých lekavých scén. Nikdy nekončící boj dobra se zlem začíná tentokrát u nastávajících rodičů John a Mia.

...