Reklama
Banner
Banner

Umění francouzské kuchyně

Email Tisk

Umenifrancouzskekuchyne perexV roce 1961 se staly tři mimořádně významné a příjemné události: Picasso namaloval Zátiší s lampou, kina uvedla úchvatný film s Audrey Hepburnovou Snídaně u Tiffanyho a nakladatelství Knopf vydalo knihu Julie Childové a jejích kolegyň Umění francouzské kuchyně. Tato „francouzská kuchařka pro Američany a Američanky“ byla v té době naprostým úspěchem.

 

 


Její v pořadí už 40. vydání může nyní potěšit řadu nadšených kuchařek a kuchařů i u nás doma. V této (jak uvádí její podtitul) „světoznámé bibli kulinářského umění“ se čtenář dozví (slovy autorky), „co je to vaření a jak vařit poctivě – se správnými ingrediencemi, patřičným vybavením a především s radostí a nadšením v očekávání skvělého výsledku“. Julia Childová věnovala knihu „mé krásné Francii, jejíž sedláci, rybáři, ženy v domácnosti, šlechtici – nemluvě o kuchařích – během dlouhých staletí usilovné a tvůrčí práce vytvořili neskutečné množství skvostných uměleckých děl“. Vzdává touto knihou hold Francouzům a jejich stylu přípravy a vychutnávání jídel. Francouzská kuchyně byla vždy pojmem a inspiruje neustále milovníky jídla z celého světa (mě v to počítaje).

Autorka vyrůstala v jižní Kalifornii v dobře situované rodině ze střední třídy. Na kuchyni té doby si však příliš nevzpomíná, nijak zvlášť ji nezaujala, přestože ženy v té době obvykle nechodily do práce. Teprve když se s manželem dostala do Francie, nastala v jejím přístupu k vaření změna. Bavilo ji nakupování potravin a vaření z nich, navštěvovala gastronomický klub francouzských dam, které se každé úterý scházely v dokonale vybavených kuchyních, kde společně vařily a následně si na připravených jídlech pochutnávaly. Společně se svými přítelkyněmi Louisette Bertholleovou a Simone Beckovou uspořádaly kurzy vaření pro své americké kamarádky a vytvořily v padesátých letech Školu tří gurmánek. Jejich zkušenosti vyústily v nové francouzské kuchařce pro americké hospodyňky. Sepisovaly recepty, podrobně se věnovaly všem jídlům, která připravovaly v kuchařských kurzech. Popsaly základní kuchařské postupy a pokusily se odpovědět na otázky, které jinde snadno a v ucelené podobě nenajdete. Chtěly francouzskou kuchyni zbavit aury takřka mystického umění, do něhož cizinec nikdy nepronikne. Vytvořily přehlednou a srozumitelnou příručku pro kuchaře amatéry. Kniha učí, jak správně a snadno připravit skutečně skvělé jídlo, které je tak trochu uměním, výborně chutná, skvěle vypadá a člověku se nad ním sbíhají sliny. Podle autorek platí, že kdo solidně zvládne francouzskou kuchyni, získá skvělý základ pro všechny ostatní světové kuchyně, od mexické po čínskou. Principem je vybrat čerstvé přísady a získat potřebné dovednosti v kuchyni. Recepty jsou velmi podrobné, neboť jde o kuchařku pro amatéry bez větších zkušeností. Kdo umí číst, umí podle autorek i vařit. K tomu je nutno se naučit ještě i správně jíst. Jídlo chce čas, musíte si ho vychutnat. Autorky nabízejí různé triky, rady a vlastní zkušenosti. Věnují se praktickým maličkostem, díky kterým čtenáři mohou proniknout do podstaty francouzské kuchyně. V deseti kapitolách se lze snadno zorientovat, kniha je navíc doplněna potřebným rejstříkem. Na rozdíl od jiných kuchařek však tato kniha není doprovázena fotografiemi.

Kdo má rád jídlo, vaření a kuchařky, bude touto knihou potěšen. Patří do příruční knihovničky všech kuchařů amatérů, kteří to myslí se svými strávníky dobře.

Umění francouzské kuchyně (z anglického originálu Mastering the Art of French Cooking)

Umenifrancouzskekuchyne serpa

Autor: Julia Childová, Louisette Bertholleová, Simone Becková
Přeložil: Jan Sládek
Žánr: kuchařky
Nakladatelství: Jota, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 896
Zdroj foto: Jota, s. r. o.
Hodnocení: 100 % 

www.jota.cz/popularne-naucna/umeni-francouzske-kuchyne/

( 7 hlasů )

Světoznámá bible kulinářského umění a základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně. Pokud máte rádi dobré jídlo a alespoň občas si něco uvaříte, určitě vás už napadlo, jaké by to bylo, kdybyste si připravili nějakou skutečnou francouzskou specialitu podle zaručeně pravého francouzského receptu. Možná jste se o to i pokoušeli a po prvních úspěších dostali chuť na další dobroty. V tom případě jistě s nadšením uvítáte kuchařku Umění francouzské kuchyně od jedné z největších znalkyň francouzských receptů, americké spisovatelky a známé televizní osobnosti Julie Childové, jejíž život inspiroval tvůrce filmu Julie a Julia, v němž si hlavní roli zahrála jedinečná Meryl Streepová. Umění francouzské kuchyně je úctyhodně objemná, mimořádně podrobně, ale zároveň přehledně zpracovaná příručka nabízející celkem pět set dvacet čtyři receptů, které osobně prověřila sama Childová a s ní několik generací amatérských i profesionálních kuchařek a kuchařů z celého světa – ale zdaleka nejen to. Najdete v ní detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i červené maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji. Childová ukazuje, jak francouzští mistři kuchařského umění krájí a porcují, jaké používají nádobí, jak doslova kouzlí s vínem. Samotné recepty jsou rozdělené do deseti kapitol, na jejichž počátku vždy najdete stručný úvod do „tématu“. Naučíte se vařit francouzské polévky, předkrmy, hlavní jídla i dezerty. Dozvíte se spoustu zajímavého o francouzských omáčkách, které jsou podle mnohých skutečnou korunou každého dobrého jídla, o jednotlivých druzích masa, drůbeže, ryb a zeleniny. Všechny recepty jsou stručné a srozumitelné, neboť Childová vždy myslela především na amatéry, a samozřejmě nechybí ani přesné údaje o jednotlivých ingrediencích. Umění francouzské kuchyně už více než pět desetiletí slouží jako bohatý zdroj poučení a inspirace gurmánům celého světa a jistě nabídne spoustu skvělých zážitků i vám.

Julia Childová se narodila v roce 1912 v Kalifornii do zámožné a vzdělané rodiny – její otec byl absolventem Princetonské univerzity. Poté, co absolvovala střední školu, se přestěhovala do New Yorku, kde pracovala nějaký čas v reklamě. Během druhé světové války sloužila u výzvědné služby, mimo jiné na Cejlonu, kde se seznámila se svým pozdějším manželem, s nímž se v roce 1948 usadila v Paříži, kam Childa přivedly pracovní povinnosti. Julia navštěvovala věhlasnou kuchařskou školu LeCordon Bleu a posléze brala soukromé hodiny u slavných francouzských šéfkuchařů. V roce 1951 založila se svými přítelkyněmi Louisette Bertholleovou a Simone Beckovou vlastní kuchařskou Školu tří gurmánek. O deset let později společně vydaly kuchařku Umění francouzské kuchyně, která se ve Spojených státech stala bestsellerem a jednou provždy změnila pohled amerických žen na vaření. Z Childové se stala kuchařská celebrita. Pravidelně se objevovala na televizních obrazovkách a od roku 1963 uváděla svůj vlastní pořad Francouzský šéfkuchař. Diváky zaujala svou znalostí francouzské kuchyně, ale také přirozeností, šarmem a nelíčeným nadšením pro kulinářské umění. Následovala řada ocenění (mimo jiné cena Emmy) a několik dalších pořadů a kuchařských knih, mezi nimiž vyniká její další mistrovské dílo Kuchařské umění z roku 1989. V roce 2000 byla Childová oceněna francouzským Řádem čestné legie a o tři roky později jí byla udělena Prezidentská medaile svobody. Julia Childová zemřela v roce 2004.

„Jedna z nejúchvatnějších příruček dvacátého století, která ovlivnila několik generací nejen amerických kuchařek.“ The New York Times
„Mimořádně užitečná kniha, s jejíž pomocí snadno proniknete do tajů francouzské kuchyně.“ Gourmet Food
„Nepostradatelný pomocník všech, kdo rádi (dobře) vaří.“ goodcooking.com


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

  • Tapíří dům – Konopiště
    Dovolte, abychom vás pozvali do nově otevřených prostor, kde jsme pro vás zbudovali stálou expozici kresleného humoru. Tapíří dům se...
  • TAPÍR na NATURA VIVA
    Poprvé se na NATURA VIVA uskutečnila kreslířská show na podiu. Mezi sebou soutěžili naši Tapíři Petr Slaba, Mirek Vostrý a...
  • S Tapírem do plavek!
    1. června není jen datem, kdy slaví všechny naše ratolesti svůj svátek, ale je to i den, kdy vychází nové...

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

RENATA PETŘÍČKOVÁ

redaktorka K21

Nechte si poradit, knihy jež uleví duši... Jak jste si asi všimli, zrovna já tu jsem většinou přes knihy, které se nějak zabývají psychologií a seberozvojem. To je velmi široké téma a také patří v knihkupectví k těm nacpanějším regálům. Nějak plynule jsem k nim došla přes pár pokusů s romantickými knihami v ranném mládí a už jsem u nich zůstala. Myslím si, že o takovou knihu alespoň čas od času člověk stojí. Které mne oslovily a ovlivnily nejvíce? Možná tou úplně první byl vždycky Malý princ, kterého když jsem doopravdy pochopila, tak to byl přenádherný sladkobolný pocit. Mám ráda také knihu Elisabeth Haich: Zasvěcení, to je ale bible pro celý život a jsem dosud ráda, že mnoho z tam řečeného je mi zatím zahaleno tajemstvím. Přístupnější a komerčnější jsou pak knihy Davida Deidy, pro muže Cesta pravého muže, a pro ženy snažící se mužům porozumět pak Když jde o muže. Z andělských děl Doreen Virtue pak Chci změnit svůj život, ale nemám na to čas, nebo V zajetí jídla, Zbavte se svých kil bolesti, což jsou její nejméně andělské, nejvíce psychologické a do hloubky ženské duše jdoucí tituly. A mezi poslední okouzlení patří Alberto Villoldo a Návrat duše, což je kniha, která je výtečným základem pro každého, kdo chce vůbec porozumět psychologii, kořenům šamanismu a své vlastní duše. A kdo má rád, stejně jako já tarot, tak kromě své vlastní knihy Základní tarot a Svět tarotu, ráda poradím cokoliv od Barbary Moore.Ta je mojí velkou učitelkou! A když bych měla poradit něco "naživo"? Pak jsou to přednášky Jaroslava Duška všude různě po republice a v pražských divadlech jeho Duše K, Čtyři dohody nebo Pátá dohoda. Přednášky Pjéra la Šéze, které jsou o jungovské psychologii, do které přidává své vlastní názory, které dovolím si říci - jsou velmi podnětné a odvážné. Když zajdu ještě dál, tak příští rok by měl Brno navštívit Clemens Kuby a opět představit své mentální léčení a možná i novou knihu, zatím nevíme...


Hledat

Mimísek 15

Partneři

Čtěte také...

Kapelu Rangers uctí Zlatá kolekce.Výpravné trojalbum servíruje hit za hitem

Rangers 200Na domácí scéně je asi jen málo kapel, které se do duší a uší příznivců folku a country zapsaly tak výraznou měrou jako Rangers či chcete-li Plavci.

 

...

Nové komentáře

  • 09.06.2017 02:40
    Držte se ...
    Pane Juraji, Jsem ...
     
  • 19.05.2017 06:43
    ...
    chia semínka miluju.
     
  • 18.05.2017 09:05
    Děkujeme
    Dobrý den, děkujeme za ...

Facebook

Twitter


Literatura

Dluh splacen

Literarni studie 200Nedlouho po vyjití prvního svazku dlouho očekávaných Literárních studií a statí se na knihkupeckých pultech objevil i díl druhý, dovršující tak záslužné editorské dílo Josefa Čermáka a Emanuela Macka. O tom, jak a proč soubor nem...

Divadlo

Švandovo divadlo přináší mrazivý zážitek

zahrada perexKdyž slyšíte název Betonová zahrada a nečetli jste novelu Iana McEwana ani neviděli její filmovou verzi, asi máte mnoho představ, co se za trochu sterilním názvem skrývá. Přesně pro takové diváky bude nová inscenace mrazivým zážitkem. V Česku...

Film

Richard Gere zahájil Karlovarský filmový festival

vary200Dne 3.7 začalo ve Velkém sále hotelu Thermal po osmnácté hodině slavnostní zahájení 50. Mezinárodního filmového festivalu. Před hotelem Thermal se za velkého aplausu diváků prošly po červeném koberci známé osobnosti, mezi které patří ředitel festivalu ...