Umění francouzské kuchyně

Umění francouzské kuchyně

Umenifrancouzskekuchyne perexV roce 1961 se staly tři mimořádně významné a příjemné události: Picasso namaloval Zátiší s lampou, kina uvedla úchvatný film s Audrey Hepburnovou Snídaně u Tiffanyho a nakladatelství Knopf vydalo knihu Julie Childové a jejích kolegyň Umění francouzské kuchyně. Tato „francouzská kuchařka pro Američany a Američanky“ byla v té době naprostým úspěchem.

 

 


Její v pořadí už 40. vydání může nyní potěšit řadu nadšených kuchařek a kuchařů i u nás doma. V této (jak uvádí její podtitul) „světoznámé bibli kulinářského umění“ se čtenář dozví (slovy autorky), „co je to vaření a jak vařit poctivě – se správnými ingrediencemi, patřičným vybavením a především s radostí a nadšením v očekávání skvělého výsledku“. Julia Childová věnovala knihu „mé krásné Francii, jejíž sedláci, rybáři, ženy v domácnosti, šlechtici – nemluvě o kuchařích – během dlouhých staletí usilovné a tvůrčí práce vytvořili neskutečné množství skvostných uměleckých děl“. Vzdává touto knihou hold Francouzům a jejich stylu přípravy a vychutnávání jídel. Francouzská kuchyně byla vždy pojmem a inspiruje neustále milovníky jídla z celého světa (mě v to počítaje).

Autorka vyrůstala v jižní Kalifornii v dobře situované rodině ze střední třídy. Na kuchyni té doby si však příliš nevzpomíná, nijak zvlášť ji nezaujala, přestože ženy v té době obvykle nechodily do práce. Teprve když se s manželem dostala do Francie, nastala v jejím přístupu k vaření změna. Bavilo ji nakupování potravin a vaření z nich, navštěvovala gastronomický klub francouzských dam, které se každé úterý scházely v dokonale vybavených kuchyních, kde společně vařily a následně si na připravených jídlech pochutnávaly. Společně se svými přítelkyněmi Louisette Bertholleovou a Simone Beckovou uspořádaly kurzy vaření pro své americké kamarádky a vytvořily v padesátých letech Školu tří gurmánek. Jejich zkušenosti vyústily v nové francouzské kuchařce pro americké hospodyňky. Sepisovaly recepty, podrobně se věnovaly všem jídlům, která připravovaly v kuchařských kurzech. Popsaly základní kuchařské postupy a pokusily se odpovědět na otázky, které jinde snadno a v ucelené podobě nenajdete. Chtěly francouzskou kuchyni zbavit aury takřka mystického umění, do něhož cizinec nikdy nepronikne. Vytvořily přehlednou a srozumitelnou příručku pro kuchaře amatéry. Kniha učí, jak správně a snadno připravit skutečně skvělé jídlo, které je tak trochu uměním, výborně chutná, skvěle vypadá a člověku se nad ním sbíhají sliny. Podle autorek platí, že kdo solidně zvládne francouzskou kuchyni, získá skvělý základ pro všechny ostatní světové kuchyně, od mexické po čínskou. Principem je vybrat čerstvé přísady a získat potřebné dovednosti v kuchyni. Recepty jsou velmi podrobné, neboť jde o kuchařku pro amatéry bez větších zkušeností. Kdo umí číst, umí podle autorek i vařit. K tomu je nutno se naučit ještě i správně jíst. Jídlo chce čas, musíte si ho vychutnat. Autorky nabízejí různé triky, rady a vlastní zkušenosti. Věnují se praktickým maličkostem, díky kterým čtenáři mohou proniknout do podstaty francouzské kuchyně. V deseti kapitolách se lze snadno zorientovat, kniha je navíc doplněna potřebným rejstříkem. Na rozdíl od jiných kuchařek však tato kniha není doprovázena fotografiemi.

Kdo má rád jídlo, vaření a kuchařky, bude touto knihou potěšen. Patří do příruční knihovničky všech kuchařů amatérů, kteří to myslí se svými strávníky dobře.

Umění francouzské kuchyně (z anglického originálu Mastering the Art of French Cooking)

Umenifrancouzskekuchyne serpa

Autor: Julia Childová, Louisette Bertholleová, Simone Becková
Přeložil: Jan Sládek
Žánr: kuchařky
Nakladatelství: Jota, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 896
Zdroj foto: Jota, s. r. o.
Hodnocení: 100 % 

www.jota.cz/popularne-naucna/umeni-francouzske-kuchyne/

( 7 hlasů )

Světoznámá bible kulinářského umění a základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně. Pokud máte rádi dobré jídlo a alespoň občas si něco uvaříte, určitě vás už napadlo, jaké by to bylo, kdybyste si připravili nějakou skutečnou francouzskou specialitu podle zaručeně pravého francouzského receptu. Možná jste se o to i pokoušeli a po prvních úspěších dostali chuť na další dobroty. V tom případě jistě s nadšením uvítáte kuchařku Umění francouzské kuchyně od jedné z největších znalkyň francouzských receptů, americké spisovatelky a známé televizní osobnosti Julie Childové, jejíž život inspiroval tvůrce filmu Julie a Julia, v němž si hlavní roli zahrála jedinečná Meryl Streepová. Umění francouzské kuchyně je úctyhodně objemná, mimořádně podrobně, ale zároveň přehledně zpracovaná příručka nabízející celkem pět set dvacet čtyři receptů, které osobně prověřila sama Childová a s ní několik generací amatérských i profesionálních kuchařek a kuchařů z celého světa – ale zdaleka nejen to. Najdete v ní detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i červené maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji. Childová ukazuje, jak francouzští mistři kuchařského umění krájí a porcují, jaké používají nádobí, jak doslova kouzlí s vínem. Samotné recepty jsou rozdělené do deseti kapitol, na jejichž počátku vždy najdete stručný úvod do „tématu“. Naučíte se vařit francouzské polévky, předkrmy, hlavní jídla i dezerty. Dozvíte se spoustu zajímavého o francouzských omáčkách, které jsou podle mnohých skutečnou korunou každého dobrého jídla, o jednotlivých druzích masa, drůbeže, ryb a zeleniny. Všechny recepty jsou stručné a srozumitelné, neboť Childová vždy myslela především na amatéry, a samozřejmě nechybí ani přesné údaje o jednotlivých ingrediencích. Umění francouzské kuchyně už více než pět desetiletí slouží jako bohatý zdroj poučení a inspirace gurmánům celého světa a jistě nabídne spoustu skvělých zážitků i vám.

Julia Childová se narodila v roce 1912 v Kalifornii do zámožné a vzdělané rodiny – její otec byl absolventem Princetonské univerzity. Poté, co absolvovala střední školu, se přestěhovala do New Yorku, kde pracovala nějaký čas v reklamě. Během druhé světové války sloužila u výzvědné služby, mimo jiné na Cejlonu, kde se seznámila se svým pozdějším manželem, s nímž se v roce 1948 usadila v Paříži, kam Childa přivedly pracovní povinnosti. Julia navštěvovala věhlasnou kuchařskou školu LeCordon Bleu a posléze brala soukromé hodiny u slavných francouzských šéfkuchařů. V roce 1951 založila se svými přítelkyněmi Louisette Bertholleovou a Simone Beckovou vlastní kuchařskou Školu tří gurmánek. O deset let později společně vydaly kuchařku Umění francouzské kuchyně, která se ve Spojených státech stala bestsellerem a jednou provždy změnila pohled amerických žen na vaření. Z Childové se stala kuchařská celebrita. Pravidelně se objevovala na televizních obrazovkách a od roku 1963 uváděla svůj vlastní pořad Francouzský šéfkuchař. Diváky zaujala svou znalostí francouzské kuchyně, ale také přirozeností, šarmem a nelíčeným nadšením pro kulinářské umění. Následovala řada ocenění (mimo jiné cena Emmy) a několik dalších pořadů a kuchařských knih, mezi nimiž vyniká její další mistrovské dílo Kuchařské umění z roku 1989. V roce 2000 byla Childová oceněna francouzským Řádem čestné legie a o tři roky později jí byla udělena Prezidentská medaile svobody. Julia Childová zemřela v roce 2004.

„Jedna z nejúchvatnějších příruček dvacátého století, která ovlivnila několik generací nejen amerických kuchařek.“ The New York Times
„Mimořádně užitečná kniha, s jejíž pomocí snadno proniknete do tajů francouzské kuchyně.“ Gourmet Food
„Nepostradatelný pomocník všech, kdo rádi (dobře) vaří.“ goodcooking.com


 

Přihlášení



Banner

Tapír

  • Tapír č. 3/2020
    Od 30. dubna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor se spoluzakladatelem časopisu Tapír Pavlem...
  • FRAŠTACKÝ TŔŇ
    Občianske združenie Ex Libris ad Personam Hlohovec v spolupráci s Vlastivedným múzeom vyhlasuje 13.ročník bienále medzinárodnej súťaže kresleného humoru FRAŠTACKÝ...
  • Tapír č.2/2020
    Od 5. března vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Petrem Kerlesem, který vzpomíná na...

Rozhovor

Radůza: „Hudba se nedá dělat bez radosti, bez úporného zaujetí a vášně.“

raduzaK rozhovoru s námi svolila mladá maminka a především písničkářka a harmonikářka Radůza. V hudbě se věnuje především šansonu, ale nebojí se ani folkových melodií. Písním vždy dominuje skvělý text. Nejen o nich je tento rozhovor, ve kterém...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Vysokoškolákům byly předány ceny za studie o iberoamerických zemích

iberia perexVe Vlasteneckém sále Univerzity Karlovy v Praze byla ve čtvrtek rozdána ocenění za práce vysokoškolských studentů, kteří se přihlásili do 20. ročníku Iberoamerické ceny. Přihlášena byla dvacítka studií, které se zabývaly nejrůznějšími tématy s ...

Z archivu...


Literatura

Nanos – my určíme, co si budete myslet

nanos 200Německo roku 2028. Celá země poslušně následuje svého prezidenta a leadera Johanna Khelise. Jeho logo JK můžete vidět prakticky všude od restaurací po obaly potravin. Všichni mu věří a řídí se jeho radami. Pokud máte, že vy nebo někdo z vašich blízkých o jeho slovech pochybuje -...

Divadlo

Novou sezonu po prázdninách slavnostně zahájí nejen 95. repríza Fausta a Markétky

faust-a-marketka-060Slavnostní zahájení nové sezony: Ypsilonka uvede 95. reprízu Fausta a Markétky(a nejen to). Pražská Ypsilonka zahájí po prázdninách novou sezonu 2017/2018 hned několika důležitými událostmi. První představen...

Film

96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

96 200O tom, že Liam Neeson by mohl být ve svém věku (letos mu bude jednašedesát) akční hrdina, by asi ještě před pár lety nikdo moc neuvažoval. Jenže v úvodním díle nové „batmanovské“ trilogie“ Batman začíná, kde si zahrál padoucha Ra´s Al Ghula, prokázal, že...