Ostravská Zoo vydala časopis o slonech, jeho koupí přispějete na výzkum sloních nemocí

Ostravská Zoo vydala časopis o slonech, jeho koupí přispějete na výzkum sloních nemocí

Tisk

Sloni 200Sloni jsou spolu s žirafami a zebrami suverénně nejoblíbenějšími zvířaty chovanými v Zoo. To, že krasavci s dlouhým chobotem nosí štěstí, je v Česku všeobecně známo. Na největší suchozemské savce si potrpí zvláště v ostravské zoologické zahradě. Před několika měsíci tam dokonce vyhlásili veřejnou sbírku na výzkum sloních nemocí. Tu by měl teď podpořit i nový časopis, jenž spatřil světlo světa teprve před několika dny.


Časopis nese název Sloni a slůňata v Zoo Ostrava a vydán byl jednorázově. Čtenářům představí celou historii chovu slonů v Ostravě, včetně současné sloní rodiny. Tiskovina plná fotografií mimo jiné obsahuje také zajímavosti ze života slonů a informace o problematice odchovu mláďat. Pro děti jsou v časopise připravené zábavné kvízy, omalovánky a hry.

Sloni 1


Pokud byste tiskovinu rádi vlastnili, není nic jednoduššího, než si ji zakoupit, a to buď u vchodu do Zoo anebo objednáním na dobírku. Cena za kus je 35 Kč (+85 Kč poštovné a balné). Výtěžek z prodeje časopisu poputuje na konto veřejné sbírky na podporu výzkumu sloních nemocí.

Sloni 2


Sbírku vyhlásila ostravská Zoo v dubnu roku 2014. Impulzem k tomu byla (zatím stále bezejmenná) sloní samička, která se v Ostravě narodila dva měsíce předtím a od počátku života měla problémy s příjmem potravy. Přestože aktuálně váží přes 300 kilogramů (což je váha odpovídající jejímu stáří) mateřského mléka se nikdy nenapila a je živena náhražkou.  Šance, že se v takovém případě slůně dožije dospělosti, je podle odborníků velmi malá. Sloní holce to ovšem nijak nevadí a má se čile k světu. Je zvídavá a evidentně odhodlaná to všem  takříkajíc „natřít.“  Ředitel Zoo sice zatím ustoupil od jejího pojmenování (z důvodu očekávání brzké smrti), zdejší pracovníci ale malé bojovnici přezdívají Prďolka.  Slůně je třetím mládětem svého druhu, které se v Ostravě narodilo.

www.zoo-ostrava.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Koubková: „Dobrá muzika je prostě dobrá muzika, je jedno, do kterého stylu patří“

Koubkova Jana 200K Janě Koubkové právem patří spousta přívlastků; je jedinečná (nejen) jazzová zpěvačka, skladatelka, moderátorka, která na pódiu i v rádiu skvěle komentuje jednotlivá čísla; a má mimořádný básnický talent, jímž komentuje veřejné dě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Výstava vánočních ozdob a betlémů v Kroměříži

200osNejkrásnější svátky roku už doslova klepou na dveře. Pokud jste se ještě nestačili nadýchat vánoční atmosféry, vydejte se s rodinou do Kroměříže. Ve zdejším muzeu právě probíhá výstava vánočních ozdob a betlémů. Expozice nese příznačný název – „Křehká krá...

Z archivu...


Literatura

Les nás může mnohé naučit a je potřeba se o něj starat

Moudrost lesa 200Nakladatelství Kazda vydalo další knihu lesníka a především milovníka přírody Petera Wohllebena, tentokrát s názvem Moudrost lesa.

 

...

Divadlo

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 2...

Film

Malé zamyšlení nad Jedním světem 2012
ImageKaždoročně pořádaná přehlídka filmů Jeden svět (letos ve dnech 6.-15. března) dokládá urputný, mnohotvárný boj o prosazení i dodržování základních lidských práv kdekoli na světě. Pro českého diváka má hlavně ten význam...