Future Shorts na Flédě

Future Shorts na Flédě

Tisk

fled 1Future Shorts je celosvětový festival, který kontinuálně putuje z jednoho města do druhého. V každém z těchto měst se objeví 4x ročně vždy s novým programem, sestaveným z těch nejlepších krátkých filmů od mladých tvůrců z celého světa. Do Brna doputovala zimní edice 2014. V multikulturním centru FLEDA bylo plno. A bylo se na co dívat.

 

 

 

1.JÍZDA
Režie / Dir : Marco Casino | JAR / Jihoafrická republika 2013 | 5 min. Dokument / Dokumentární

Šokující dokument o mladých teenagerech, kteří se odreagovávají tak, že běhají po jedoucím vlaku s elektrickou lokomotivou. Uhýbají nabitým drátům s vědomím, že občas někdo u té zábavy zemře. Ale jak říká jeden z mladíků: „…lépe je takto si vybít adrenalin, než přepadávat lidi a zabíjet“. Film je surovým dokumentem, ve kterém v rychlém sledu vypovídá mladík, jeho matka a vidíme šílený běh po střeše vagónů.
 
2.  V SRPNU
Režie / Dir : Jenna Hasse | Švýcarsko / Switzerland 2014 | 9 min.
Drama jedné šestileté holčičky, zážitek, který pravděpodobně ovlivní její život. Tatínek si balí věci do auta, potom přinutí vzpírající se dcerku, aby se vysprchovala. Vypadá to jako příběh starostlivého otce.  Dřív než definitivně odjede, ještě dívku převeze autem, je to jakoby idylka, ale pak jí vysadí před domem a před němým pohledem matky odjíždí navždycky.
Minimalistický příběh, chirurgicky přesně navozuje atmosféru, divák však má dojem, že režisér ukazuje co umím, snad aby mohl předvést své dílo těm, kteří rozhodují o režii rozsáhlejších filmů, než je tento devíti minutový.
 
3. Dešťové srážky
Režie / Dir : Yoshihide Sodeoka | USA / Japonsko / Japonsko 2013, 4 min. | Hudební video / Animace / Music video / animace

Japonec – narozený v New York vytvořil dílo založené na vizuálním a zvukovém souzvuku.  Barevné, psychedelické a hravé hudební video je ukázkou toho, co všechno lze soudobými audiovizuálními prostředky dosáhnout. Dobře se na to kouká, ale štíři minuty stačili.

4. V posledních dnech PETER BERGMANN
Režie / Dir : Ciaran Cassidy | Irsko / Irsko 2013 | 19 min.

Lze opustit svět, Aniž by někdo někdy zjistil, kdo jste a odkud jste přišli? Dokument o skutečné události, která se stala v roce 2009 v městečku Sligo v Irsku. Výborná kombinace reál filmu a záběrů ze sledovacích kamer detektivním způsobem zkoumá, kdo je pozorovaná osoba a proč se chce zabít, snad zmizet beze stopy. Těch 19 minut uplyne hrozně rychle. Divák je součástí toho napínavého sledování.

5. TIMBER témbr
Režie / Dir : Chad Vangaalen | Kanada / Kanada 2014 | 4 min | Hudební video / Animace / Music video / animace

Animovaný klip na skladbu od kapely Timber Timbre OD Chada Vangaalena. Hezké barvy, objevný pohyb, animace, ovšem na můj vkus toho bylo za 4 minuty až moc.  

fled 1

 

6. HESLO
Režie / Dir : Chris Landreth | Kanada / Kanada 2013 | 11 min.

Muže osloví známý v klubu. Ovšem  ten muž si nemůže vzpomenout, o koho jde.  Snímek ukáže, co všechno se může při rozpomínání odehrávat v mozku! Kombinace hraného filmu a rychlé animace se vnoří docela pravdivě do fungování našeho mozku.  Je to taková inimovaná psychoanalýza – docela poučná.

7. Myslím, že je nejblíže tomu, jak vypadal
Režie / Dir : Yuval Hamieri | Izrael / Izrael 2013 | 10 min.

Zvláštní snímek, ve kterém jeho tvůrce pomocí vecí každodenní potřeby ukazují, jak probíhaly poslední okamžiky rodiny s umírající matkou. Snímek oceněný porotou na Festivalu Sundance kombinuje cosi jako loutkové divadlo s reálním prostředím. Je to hravé a zároveň velmi smutné…
 
8. LIGHT MOTIF
Režie / Dir : Frédéric Bonpapa | VB / CZ 2014 | 5 min | Animace / Fantasy / Animation

Tento film nabízí hypnotický zážitek a vizuální předvedení hudby amerického skladatele Steva Reicha. Moc zajímavé, i když by tři minuty úplně stačili.

 
9. MÍSTO ABRACADABRA
Režie / Dir : Patrik Eklund | Švédsko / Švédsko 2008 | 22 min | Komedie / komedie

Mladý amatérský kouzelník Tomáš má velký sen, dobýt svými kouzly svět. Ovšem je to nešika a kouzlami obyčejně své pokusné osoby zraní.  Divákmu drží palce a zároveň očekává, jaká překvapivá neršikovnost se mu povede příště. Trochu drsný humor, výborné herectví a smysl prop rytmizování gagů dělá s krátkého filmu opravdu mini vele dílo.  Film byl nominován na Oscara.

www.fleda.cz

www.stolicny.eu

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Všechno na světě je absurdní – Tereza Dobšovičová

tereyzka 200Teprve šestnáctiletá Tereza Dobšovičová vletěla na českou literární scénu jako vichřice. Jejím výjimečným talentem je ohromena nejedna významná osobnost, a tak je jí prorokována nadějná autorská budoucnost. Jaké jsou její vz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Noe – ještě jinak

Noe-komiks perexNapsat recenzi na jakoukoliv čtyřdílnou knihu, pokud si přečtete pouze první díl, je velmi obtížné. Je to jako malá ochutnávka. Namlsáte se a chtěli byste víc. 1. díl komiksu Noe: Trest za krutost...


Literatura

Romantičky, zbystřete: Domek v Irsku

domek v irsku200V březnu vydalo nakladatelství Cosmopolis další pohádkovou knihu Julie Caplinové z její série Romantické útěky, Domek v Irsku. Pokud hltáte příběhy o hledání lásky, o dobrém jídle a rádi se seznamujete s novými místy, pak je toto příjemné...

Divadlo

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejic...

Film

Terminátor je znovu ve formě

term200Film Terminator Genisys (2015) se po dlouhé době vrací do zaběhnutých kolejí a znovu nasává atmosféru z druhého dílu, kterou navíc obohacuje vším co se zrovna hodilo. Je zpátky i Arnold Schwarzenegger, který se pro natáčení nechal pro jistotu naskenova...