Cukrárna s vůní čokolády

Cukrárna s vůní čokolády

Tisk

cukr 200Jednou z nejrozšířenějších legálních drog je jednoznačně čokoláda. Milióny lidí po celém světě každý den konzumují tuto pochoutku ve všech možných formách. Existuje mnoho méně kvalitních, avšak hodně rozšířených druhů tabulkových čokolád.

 

 

Neméně čokolády koluje ve formě bonboniér či různých tyčinek. Supermarkety nabízejí tyto náhražky ve velkém množství a vydělávají na nich obrovské sumy peněz. Naštěstí existují menší podnikatelé, kteří prodávají kvalitnější zboží a daleko hezčí formou.

Jednou z nich je i Klára Frycová, která provozuje nyní už dvě Čokoládové cukrárny. První se nachází na Smíchově, nedaleko ženských domovů. Druhá byla otevřena teprve v tomto roce v pěkném prostředí tržiště Rondo na Lužinách. Právě v této lokalitě jsme se byli podívat, abychom ochutnali dobrou čokoládu a něco se dozvěděli o její historii.

cukr 1


Věděli jste, že jednou z nejdůležitějších ingrediencí této pochoutky je čokoládové máslo? Právě tato surovina velkou měrou rozhoduje o kvalitě a lahodnosti celkového produktu. Bohužel je v dnešní době často nahrazována levnější alternativou, což způsobí co? Samozřejmě, že čokoláda je potom méně kvalitní a často také levnější. Mnoho podrobností ze světa lahodných chutí se můžete dozvědět ve velice příjemných prostorech, které přímo vybízejí k posezení.

cukr 3


Majitelka nezapomíná ani na děti. Zejména nově otevřená pobočka na Lužinách je vzhledem ke svému umístění často určena k dětským akcím. Vedle nich si můžete i vyrobit vlastní čokoládu, účastnit se čokoládového patlání pro děti nebo si zahrát na znalce čokolády. Možností je opravdu spoustu, stejně jako tradičních i nezvyklých chutí.

cukr 4


Na závěr ještě několik podrobností a informací.
První pralinky a použití čokolády do zákusků proběhlo již v roce 1659. První čokoládovna spatřila světlo světa roku 1728 ve Velké Británii. V roce 1839 byla založena pražská firma Luna, která je považována za nejstaršího výrobce čokolády v našich končinách. První tabulková čokoláda se objevila roku 1847 smícháním kakaového másla a kakaového prášku. Již v roce 1875 byla po přidání sušeného mléka vyrobena první mléčná čokoláda. Ve Švýcarsku vznikla první plněná čokoláda roku 1913. O sedmnáct let později vyrobila firma Nestlé první bílou čokoládu.

cukr 7


Největší pěstitelé kakaových bobů pocházejí z Pobřeží slonoviny, Ghany a Indonésie. Největším zpracovatelem je Evropa. Nejvíce čokolády spotřebují ve Švýcarsku – jedná se o cca 12,5 kg. V České republice jsme přecijenom trochu pozadu, naše spotřeba je méně než poloviční.

cukr 9


Možná jste si dodneška říkali, že o čokoládě nepotřebujete nic vědět. Prostě jí jenom sním. Ale opak je pravdou. Stejně jako například u vína existuje obrovské množství druhů a kvalit hnědé pochoutky. Chocolatierka Kláry Frycová o tom ví své, tomuto oboru se začala věnovat na plný úvazek. Nechte se pozvat do skutečného čokoládového ráje a ochutnejte všemi smyslovými orgány. Budete překvapení, jak jste byli doposud ochuzeni kupovanou čokoládou. Tu kvalitní totiž v supermarketu jen tak nekoupíte.

www.cokoladovacukrarna.cz

www.kultura21.cz/tradice/11710-cokoladovacukrarnapribehcokolady


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Otta: „Detektivní linka se do knihy dostala až postupně s tím, jak se příběh vyvíjel.“

marek otta 200Marek Otta (1993) prožil dětství v Kroměříži, kde navštěvoval Arcibiskupské gymnázium. Vystudoval angličtinu a mediální studia na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 2019 debutoval románem ze studentského prostředí Příliš mladej pro život a le...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Recept: Popraskané sušenky

CUKR 200Znáte to, je tu září, děti jdou do školy. V říjnu je to jedno volno za druhým a užíváme si prodloužených víkendů a v listopadu, to už lidi pomalu začínají panikařit. Jistě jste uhádli proč. Ano, Vánoce se kvapem blíží. Takže oprášíme sněhule, vytáhne...

Z archivu...


Literatura

Menna van Praag: Dům v ulici Naděje

Dum v ulici nadeje 200Autorka je již proslulá svými „čokoládovými šťastnými knihami“ které umí vést sladce, hebce, s jednoduchým, přitom tak provázaným dějem a lehkým duchovním podtextem, a to dodržela i v této knize. Děj je sice víc roztrhaný, n...

Divadlo

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...