Cukrárna s vůní čokolády

Tisk

cukr 200Jednou z nejrozšířenějších legálních drog je jednoznačně čokoláda. Milióny lidí po celém světě každý den konzumují tuto pochoutku ve všech možných formách. Existuje mnoho méně kvalitních, avšak hodně rozšířených druhů tabulkových čokolád.

 

 

Neméně čokolády koluje ve formě bonboniér či různých tyčinek. Supermarkety nabízejí tyto náhražky ve velkém množství a vydělávají na nich obrovské sumy peněz. Naštěstí existují menší podnikatelé, kteří prodávají kvalitnější zboží a daleko hezčí formou.

Jednou z nich je i Klára Frycová, která provozuje nyní už dvě Čokoládové cukrárny. První se nachází na Smíchově, nedaleko ženských domovů. Druhá byla otevřena teprve v tomto roce v pěkném prostředí tržiště Rondo na Lužinách. Právě v této lokalitě jsme se byli podívat, abychom ochutnali dobrou čokoládu a něco se dozvěděli o její historii.

cukr 1


Věděli jste, že jednou z nejdůležitějších ingrediencí této pochoutky je čokoládové máslo? Právě tato surovina velkou měrou rozhoduje o kvalitě a lahodnosti celkového produktu. Bohužel je v dnešní době často nahrazována levnější alternativou, což způsobí co? Samozřejmě, že čokoláda je potom méně kvalitní a často také levnější. Mnoho podrobností ze světa lahodných chutí se můžete dozvědět ve velice příjemných prostorech, které přímo vybízejí k posezení.

cukr 3


Majitelka nezapomíná ani na děti. Zejména nově otevřená pobočka na Lužinách je vzhledem ke svému umístění často určena k dětským akcím. Vedle nich si můžete i vyrobit vlastní čokoládu, účastnit se čokoládového patlání pro děti nebo si zahrát na znalce čokolády. Možností je opravdu spoustu, stejně jako tradičních i nezvyklých chutí.

cukr 4


Na závěr ještě několik podrobností a informací.
První pralinky a použití čokolády do zákusků proběhlo již v roce 1659. První čokoládovna spatřila světlo světa roku 1728 ve Velké Británii. V roce 1839 byla založena pražská firma Luna, která je považována za nejstaršího výrobce čokolády v našich končinách. První tabulková čokoláda se objevila roku 1847 smícháním kakaového másla a kakaového prášku. Již v roce 1875 byla po přidání sušeného mléka vyrobena první mléčná čokoláda. Ve Švýcarsku vznikla první plněná čokoláda roku 1913. O sedmnáct let později vyrobila firma Nestlé první bílou čokoládu.

cukr 7


Největší pěstitelé kakaových bobů pocházejí z Pobřeží slonoviny, Ghany a Indonésie. Největším zpracovatelem je Evropa. Nejvíce čokolády spotřebují ve Švýcarsku – jedná se o cca 12,5 kg. V České republice jsme přecijenom trochu pozadu, naše spotřeba je méně než poloviční.

cukr 9


Možná jste si dodneška říkali, že o čokoládě nepotřebujete nic vědět. Prostě jí jenom sním. Ale opak je pravdou. Stejně jako například u vína existuje obrovské množství druhů a kvalit hnědé pochoutky. Chocolatierka Kláry Frycová o tom ví své, tomuto oboru se začala věnovat na plný úvazek. Nechte se pozvat do skutečného čokoládového ráje a ochutnejte všemi smyslovými orgány. Budete překvapení, jak jste byli doposud ochuzeni kupovanou čokoládou. Tu kvalitní totiž v supermarketu jen tak nekoupíte.

www.cokoladovacukrarna.cz

www.kultura21.cz/tradice/11710-cokoladovacukrarnapribehcokolady


 

Zobrazit další články autora >>>