Speculum Alchemiae Prague - Tajný vchod i magické podzemí

Speculum Alchemiae Prague - Tajný vchod i magické podzemí

Tisk

Laborato 200Prostory byly objeveny při rekonstrukci jednoho z historicky nejstarších domů v pražské Haštalské ulici. Tato budova byla zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO.  

 

 

Alchymistická dílna Rudolfa II. z 16. století  okouzlí svou magickou atmosférou a seznámí návštěvníka se středověkou činností alchymistů, na kterou navazují i mnohé současné vědecké obory.

První informace o kamenné zástavbě na místě dnešního muzea se datují už k roku 900 n.l.; jde patrně o druhý nejstarší dům v Praze. 

Laborato1

 

Dům stál u evropské hlavní, tisíce kilometrů dlouhé, obchodní cesty Via Grande. Tudy  od 9. století putovaly obchodní karavany ze západu Evropy na Dálný Východ. Obchodníci a kupci, kteří stezku využívali, se zřejmě zastavovali i v tomto domě a nabízeli zde mnohé exotické zboží. Podle zachovalých písemných pramenů zde v 15. století byla lékárna, ve které alchymisté prodávali svoje lektvary a elixíry.

V 16. století zde císař Rudolf II. nechal zřídit svou alchymistickou laboratoř; na jeho pozvání zde pracovali nejvýznamnější alchymisté své doby.

Dům prošel v průběhu staletí několika změnami a přestavbami. Jako jeden z mála byl zachován při asanaci židovského města, která v Praze proběhla v 19. století. Tato událost je dodnes obestřena tajemstvím; nikdy se nepodařilo spolehlivě vysvětlit, proč byl právě tento dům z asanačního plánu vyřazen.

Laborato2

 

Pod domem se kromě objevení alchymistické dílny našly také tři podzemní chodby, které vedly na Pražský hrad, Staroměstskou radnici a za brány města.

K domu se také váže mnoho pověstí a legend. Ta nejznámější mluví o ohnivém kozím spřežení, které se zjevovalo před tímto domem.

Laborato3

 

Návštěva muzea zahrnuje prohlídku alchymistovy pracovny a alchymistické dílny v podzemních katakombách. Délka prohlídky je přibližně 30 minut.

Otevírací doba muzea: Po - Ne: 10.00 – 18.00. Vstupné: Dospělí - 200 Kč, studenti, senioři - 150 Kč, děti - 70 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí, 2 děti) – 500Kč.   
 
Kontakt: Speculum Alchemiae Prague, Haštalská 1, 110 00, Praha 1
ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Berdík, revoluce v pěstování zeleniny. Nová éra městského zemědělství začíná

Berdik perexJe tady jaro a to už je nejvyšší čas, aby se milovníci čerstvé zeleniny poohlédli po nějakých sazeničkách nebo semínkách a dali se do práce. Taková doma vypěstovaná rajčátka nebo mrkev jsou přeci jen voňavější a chutnější, než ty ze supermarket...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Velmi obsáhlá encyklopedie nejen se stopami evropských zvířat

stopy-evropskych-zvirat200Nakladatelství Kazda vydalo jedinečnou publikaci s názvem Stopy evropských zvířat a podtitulem Určujeme a interpretujeme stopy a pobytové znaky. Co vše v ní najdeme?

 

...

Literatura

Jan Calábek byl průkopníkem populárně vědeckého filmu

calabek obalka 200Nalezneme stále mnoho lidí, kteří přes své mimořádné zásluhy o nejrůznější obory lidského vědění zůstávají širší veřejnosti neznámí. Patří mezi ně profesor obecné botaniky Jan Calábek (1903-1992...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

První a jedinečný portrét princezny československého popu. Na Voyo září Iveta

Iveta 200V pražské Lucerně proběhla slavnostní premiéra nové třídílné minisérie Iveta z dílny Voyo Originál. Příběh scenáristy a režiséra Michala Samira mapuje kariérní vzestup Ivety Bartošové (Anna Fialová) a její vztah s Petrem Sepešim (Vojtěch Vodochodský) –...