Mimořádná fauna Brazílie

Mimořádná fauna Brazílie

Tisk

brazilska fauna 200Jistě vás nepřekvapí, že v Brazílii díky zastoupení pěti hlavních ekosystémů (amazonský deštný prales, atlantský deštný prales, poušť, savana a mokřiny) nalezneme nejvyšší počty druhů savců. A neustále jsou objevovány nové druhy. Pojďme si tedy některá „brazilská“ zvířata přiblížit.

 


V Brazílii žije nepřeberné množství ptáků, ale mezi nejznámější jistě patří ara hyacintový. Tento nádherně zbarvený papoušek je největším papouškem světa – váží kolem 1,5 kilo a dosahuje velikosti až 1 metru. Nelegálně je po celém světě prodáváno asi 800 000 těchto ptačích krasavců ročně. Ara hyacintový je ohroženým druhem.

brazilska fauna papousek


Ze zoologických zahrad také pravděpodobně všichni známe největšího žijícího hlodavce na světě – kapybaru. Ta žije v tropických krajích Jižní Ameriky, váží až 80 kg a je velká 1 – 1,3 metru. Zajímavostí je, že samice jsou větší než samci a tito hlodavci jsou výbornými plavci – pod vodou vydrží 8 – 10 minut. Stavy tohoto bezocasého býložravce bohužel kvůli intenzivnímu lovu ve volné přírodě prudce klesají.  

brazilska fauna kapybara


Dalším typickým představitelem fauny této nádherné země je bezesporu mravenečník. Ať už se jedná o mravenečníka velkého, který je největším druhem mravenečníka (dosahuje až 2 metrů na délku a váží 29 – 65 kilogramů), nebo mravenečník čtyřprstý, jinak zvaný též stromový či tamandua. Ten patří mezi středně velké mravenečníky (míry a váhy jsou následovné: 34 – 88 cm, 2 – 7 kg). Mravenečník představuje samotářské zvíře, které se živí termity, mravenci či jiným hmyzem.

brazilska fauna mravenecnik


Za plazy musím zmínit želvu, konkrétně neobvykle vypadající matamatu třásnitou, která žije v povodí Amazonky a dosahuje hmotnosti až 10 kg. Ve svém přirozeném prostředí bývá i díky svému bizarnímu zjevu prakticky neviditelná. Je s podivem, že ač tráví celý život převážně pod vodou, plavat neumí.

brazilska fauna mata


Naše putování brazilskou faunou zakončíme u predátora, masožravce jaguára amerického. Tato kočkovitá šelma obývá deštné pralesy, ale i otevřené či zalesněné terény, je dobrým plavcem a v potravinovém řetězci stojí na vrcholu. Patří mezi téměř ohrožené druhy a jeho populace klesá hlavně z důvodu ztráty vhodného přirozeného prostředí.

brazilska fauna jaguar


Více o Brazílii a Francii se dozvíte na festivalu Culturea, který se koná 28. – 29. dubna ve Zlíně.

brazilska fauna culturea


www.culturea.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smola a Hrušky: „Chceme spraviť československý hit, ktorý prevalcuje obe republiky“

200rozSkupina Smola a Hrušky zabáva obecenstvo svojou veselou ska-punk popovou muzikou už od roku 1996. Ako sa majú a čo chystajú, aké sú ich sny, to sa dozviete v tomto rozhovore. Ponúka veľa nových a zaujímavých informácií, ktoré nie sú je len...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Cílem Vlaďky Podlezové je jediné: „Aby děti tancovaly pro radost, ne pro úspěch…“

ballerine 200V novém díle talk show Piano se představí Vlaďka Podlezová, vychovávající ve Zlíně novou generaci baletek v rámci její baletní školy Ballerine. Dozvíte se, jaké je dělat to, co vás baví a třeba i něco o tom, jestli může balet dělat každý…

...

Literatura

Pobavte se u Zápisníku cholerika

zapisnik cholerika 200Zápisník cholerika přibližuje peripetie jednoho Pražáka odehrávající se na pracovním poli, v osobním životě i v rámci šermířství. Kniha vyšla v nakladatelství Pointa a vychází ze stejnojmenného blogu.

Divadlo

I rodiče chtějí do divadla. Studio ALTA zavádí parent-friendly přístup

alta200Pražské Studio ALTA přichází s výraznou novinkou ve svém programu. Na podzim zavádí parent-friendly přístup, který usnadní návštěvu rodičům malých dětí. Právě rodiče jsou z kulturního dění často nedobrovolně vyčleněni, ať už kvůli nevyhovujícím časům či nedo...

Film

Nemám Vánoce rád a Silvestr přímo nesnáším, říká režisér Zdeněk Troška

zdenek perexI když v poslední době slavil v kinech úspěchy s komediemi nebo pohádkami, filmografie Zdeňka Trošky má přece jenom rozmanitější žánrový rozměr. Patří tam třeba historický film Poklad hraběte Chamaré nebo kom...