Culturea představuje svůj program a láká na žhavý francouzský šarm i brazilský žár

Culturea představuje svůj program a láká na žhavý francouzský šarm i brazilský žár

Tisk

culturea program 200Letošní Culturea představuje již třetí ročník kulturní akce, kterou připravují studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Letos se pokusí přiblížit dvě nezaměnitelné a kouzelné země – Francii a Brazílii. Pojďme se podívat zblízka na program akce, která proběhne 28. a 29. dubna na zlínském zámku.

 


Úterý bude patřit Francii
a na své si přijdou jak děti, sportovní nadšenci, ale i gurmáni: Každý si najde to své ořechové.


9:00 – 12:00 bude v parku u zámku připraven program pro nejmenší návštěvníky, hry i další soutěže. A maminky si budou moci odpočinout v zóně k tomu vyhrazené.


10:00 – 13:00 proběhne turnaj v pétanque. Můžete si zahrát, ale hlavně se pobavíte tímto národním sportem Francouzů.


13:00 – 15:00 na své si přijdou chuťové pohárky, jelikož v útrobách zlínského zámku dojde na live cooking, kdy vám studentka z Orleáns Nina před očima připraví vynikající tříchodové menu. Už se vám sbíhají sliny?


15:30 – 16:00 proběhne na nádvoří zámku přehlídka historických kostýmů. Podíváme se na zoubek vyhlášené francouzské módě, akorát modely na vás dýchnou dávnou minulostí.


16:15 – 17:15 bude patřit soutěži v koštování různých druhů vín. Součástí bude i přednáška o francouzských sýrech od Lukáše Freislera.


V 17:00, 19:00 a 21:00 si můžete zajít do Velkého kina na film Co jsme komu udělali. Vstupné je lidové, 50 Kč.


17:30 – 18:30, tato doba patří mlsným jazýčkům, protože v zámku bude probíhat workshop makronek. Pokud horujete pro tyto vyhlášené francouzské speciality, pak zde nesmíte chybět.


19:00 – 20:00 patří tragikomedii Neila LaButa Tlustý prase, kterou odehraje divadelní soubor Bedřicha Kaněry.


20:00 – 21:00 proběhne řízená degustace vín s odborníkem Janem Stávkem.


21:00 – 22:00 první den festivalu zakončíme klavírním koncertem pana Josefa Ručky. Doprovázet ho bude violoncellista David Kefer.

culturea program


Středa 29. dubna se ponese na divokých vlnách exotické Brazílie a bude platit to, co den předtím – nezapomnělo se na děti, sportovce, ani na gurmány. Navíc se budete moct těšit na zajímavé přednášky, ale i průvod městem a afterparty.


9:00 – 12:00 bude v parku u zámku připraven program pro nejmenší návštěvníky, hry i další soutěže. A maminky si budou moci odpočinout v zóně k tomu vyhrazené.


10:00 – 13:00 se na Stadionu mládeže odehraje fotbalový turnaj. Brazílie žije fotbalem, nechte jím ožít i Zlín!


13:00 – 14:00 proběhne na Zámku obrazové povídání o Riu de Janeiru, kde  promluví psycholožka Márcia da Silva Lopes Švach; překládat bude její manžel Josef Švach.


14:00 – 15:00 se životem a kulturou v Brazílii vás seznámí malířka Daisy Barbosa Ferraira Červenková.


15:00 – 16:00 opět na zámku proběhne workshop slunné samby, takže pokud vás tento latinsko-americký tanec zaujal, rozhodně přijďte!


16:00 – 16:45 kde jinde, než v kavárně Zámku oblaží vaše smysly přednáška o kávě? Paní Helena Vondráková nabídne i ozdravný čaj až z Amazonie.


16.45 – 17:45 nádvoří zámku ožije zvuky perkusí, bude zde totiž probíhat workshop. Tam Tam Batucada je bubenická show, kterou vede pan Miloš Vacík.


17:00 – 19:30 si můžete zajít do Velkého kina na představení nezávislého filmu Odpad. Vstupné opět 50 Kč.


17:45 – 18:45 Brazílie se přenese do Zlína, protože vypukne brazilský průvod městem! Od zámku oklikou přes ulice Dlouhá, Štefánikova a Školní opět k zámku. Těšit se můžete na ohnivé skupiny Magnis a Ardor Viridis, bubeníky a brazilské tanečnice! 


18.45 – 19:00 bude na nádvoří zámku probíhat vystoupení capoeiry a 19:00 – 20:00 se dočkáte workshopu tohoto mixu bojového umění, akrobacie a tance.


19:30 – 22:00 si můžete zajít do Velkého kina na představení nezávislého filmu Odpad. Vstupné opět 50 Kč.


21:00 – 2:00 Cultureu ukončí afterparty v Bloku 12. Dočkáte se samby, bubeníků i žonglérů a pořádně zažijete Brazílii na vlastní kůži!

 

Culturea 2015


Pro více informací o jednotlivých bodech programu, hlavně o nutnosti rezervace na workshopy, neváhejte zajít na stránku samotného festivalu, tedy www.culturea.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jak se zrodily dárkové knihy od Milju

Milju perexStudentka psychologie Žaneta Krčilová založila značku Milju.Věří, že základem šťastného života jsou kvalitní vztahy a přeje si, aby lidé věnovali více času a péče právě jim. Je autorkou dárkových knih, které lze kreativně dotvářet. Její posled...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Sladký život šestatřicetkrát

Sladky-zivot-box-na-webperexSladkosti a zdraví jdou dohromady! Naprosto skvěle. Minikuchařka složená z brilantně inspirativních kartiček doslova rozdráždí chuťové buňky na maximum. Byla jsem skeptik a předpokládám, že když člověk chytne nez...

Z archivu...


Literatura

Švadlena z Dachau – příběh, který vás chytí za srdce

svadlena perexUž jen ten název. Hned si myslíte, že víte, kdy a kde se bude příběh odehrávat. Už jste mohli číst mnoho knih, které v sobě nesly příběhy lidí z koncentračních táborů. Stránky plné vězňů, bestiálních trýznitelů, doktorů, kteří se snažili v tě...

Divadlo

Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

liska b 200Kdysi jsem viděl v hukvaldském amfiteátru operu Příhody lišky Bystroušky, což na mě natolik zapůsobilo, že jsem se stal milovníkem hudby Leoše Janáčka. Jenomže očekávaná premiéra inscenace nazvaná Liška B., která proběhla v pátek 19. ledna v Morav...

Film

SPALOVAČ MRTVOL SE VRACÍ – NEJPRVE SE PŘEDSTAVÍ V KARLOVÝCH VARECH

spalovac mrtvol perexRežisér Juraj Herz (1934-2018) od počátku své tvůrčí dráhy inklinoval k poetickým bizarním výpovědím, jak již to naznačily Sběrné surovosti podle Hrabalova námětu. Postupně v nich začaly převažovat hororově děsivé prvky, za...