Nože v kuchyni
Banner

Nože v kuchyni

Email Tisk

Noze v kuchyni 200Tohle jsem vždycky chtěla – vědět, kdy mám jaký nůž použít. Vždycky jsem si vystačila se dvěma noži: s jedním dlouhým na maso, zeleninu, uzeninu, sýr a nevím co ještě, a s druhým se zoubky, kterým krájím chléb a pečivo. A vlastně mám ještě jeden malinkatý – na loupání česneku a cibule. Ovšem po přečtení téhle knihy mě přepadla malinko beznaděj. Říkám si, že tím bych se asi chlubit neměla, a Ondřej Slanina, autor předmluvy a průvodce knihou, by asi zaplakal. Ale i takové hospodyňky jsou. Zamyslela jsem se nad sebou a rozhodla se, že budu lepší a vzdělanější. Proto jsem si přeci opatřila knihu plnou obrázků a rad s jednoduchým, avšak všeříkajícím názvem – Nože v kuchyni. Ještě je pod tím napsáno takové aneb: Jak krájet, filetovat a vykosťovat jako profesionál!

Začala jsem pěkně od začátku, jak se sluší a patří. 1. část – Základní dovednosti. No, upřímně? Měla-li bych psát vědomostní test na toto téma, asi bych nebyla na špici. A proto jsem se ráda nechala poučit o tom, jaký vybrat nůž a jak ho správně používat, jak jej udržovat a jak s ním správně krájet. Na straně 12 je kapitola Anatomie nože. Nebudu se chlubit tím, že jsem z toho, z čeho se nůž skládá, věděla asi tak třetinu. Přes druhy čepelí a střenek jsem se propracovala ke kapitole Historie nožířství. Tak z té bych v testu taky nejspíš propadla. I další kapitolu Druhy nožů jsem četla s otevřenou pusou. Nůžky a ostatní příslušenství mi obohatily moje obzory, škrabky na zdobení jakbysmet. Bezpečné zacházení – to jsem měla ovládat před lety, když jsem jako malá holka při krájení uheráku na tahačku neuhlídala svůj palec u levé ruky. Pak už jsem si dávala bedlivý pozor. I bez příručky. Neméně zajímavé jsou i kapitoly o ukládání nožů a péči o ně. A to je konec první části.  

2. část začíná kapitolou o Používání nožů v praxi. Takže, jaký na zeleninu, na ryby a mušle, na maso, drůbež a zvěřinu, na těsto a dezerty nebo na ovoce. To je hotová věda, to vám řeknu, ale jsou tu cenné rady a informace. A jsem vlastně téměř na konci knihy. Ještě před Rejstříkem je krátká věta: „Seznámili jste se se základy práce s kvalitními noži – jste jistě hrdí na své nově nabyté dovednosti v krájení a budete usilovat o ještě větší zdokonalení.“ Tak to je trefné. Otázkou však zůstává, zda budu mít tu trpělivost. Ale když jsem tady našla i Slovníček a objasnila si, co je acidovat, janagi ba, otřep nebo třeba kasuminagaši nebo dokonce pâté sablée, hned jsem se uklidnila. Se zájmem jsem si přečetla i Bezpečnost práce. Tady jsem se dozvěděla, co dělat, když se říznu do prstu, a že je dobře mít v kuchyni lékárničku a že mám udržovat pracovní plochu uklizenou. Například. A to už jsem došla opravdu téměř na samý konec. Ještě je tu šestistránkový jmenný rejstřík a Poděkování.

Noze v kuchyni

Tahle knížka se mi moc líbí. Nejen proto, že je plná fotografií a praktických rad, jak přesně na co, aby to bylo správně, ale také proto, že ji s velkým potěšením určitě pořídím někomu z mých blízkých. Je to přesně ten prototyp dárku, u kterého nemusíte přemýšlet, jestli se jím trefíte do vkusu. Můžete jí obdarovat ženu, muže, pubertální slečnu nebo nastávající mladou paní, určitě se bude hodit i vašemu dospívajícímu synovi či dokonce dědečkovi k sedmdesátinám. A nemusíte mít strach, že to nezvládnou, všechny postupy jsou tu totiž nafoceny a přehledně popsány opravdu krok za krokem. Je to zkrátka tak univerzální kniha, že se musí hodit úplně každému. V mojí kuchyni už svoje místo má a věřím, že se brzy a rychle zabydlí i u vás.

Název: Nože v kuchyni
Žánr: Naučná pro dospělé / Kuchařky
Z anglického originálu přeložila: Lucie Shürerová
Obálka: Kamila Flonerová
Jazyková korektura: Soňa Čapková
Odpovědná redaktorka: Helena Klečková
Technická redaktorka: Alena Suchánková
Vydalo: Nakladatelství Fragment, s.r.o., Praha 4
Rok vydání: 2014, 2660. publikace, 1. vydání první, lepená
Grafická úprava: Marcel Bursák/ PT MOBA
Počet stran:  224
ISBN: 978-80-253-2241-3

www.fragment.cz        


 
Banner

Přihlášení



Tapír

  • Tapír č. 5 září – říjen
    Od 30. srpna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Ivo Šmoldasem – Tapír na houbách...
  • Tapíří letní dárek
    Máte již poslední číslo Tapíra přečtené a nechce se vám čekat na nové, které vyjde 30. srpna? Připravili jsme pro...
  • Mezinárodní festival kresleného humoru 2019
    Čtvrtý ročník skončil a opět se vydařil. Kdo jste nepřijeli, budete celý rok litovat, že jste nebyli. Tak příští rok...

Rozhovor

Překladatelka Porodní báby, Jitka Hanušová: potřebuji textu věřit

porod200Jitka Hanušová je překladatelka velmi výjimečného díla. Finský román Porodní bába se dostal mezi české čtenáře, kde šokuje, ukazuje syrovost válečných let na severním finském pobřeží a vše ukazuje očima ženy. A že to ženy za války vůbec neměly lehké. Př...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Operace Amonit

amonit200Podmořskou archeologii s nadsázkou připomínala snaha ústeckých muzejníků najít na dně řeky Ohře obří prehistorické amonity. Ty letos odhalilo extrémní sucho, avšak před příjezdem muzejníků se hladina mírně zvedla a unikátní objevy opět schoval říční to...


Literatura

Nekromantka Anita Blakeová jde opět S kůží na trh

AB17 200Stál rok čekání na již sedmnáctý román ze života nekromantky a lovkyně upírů Anity Blakeové? Nakladatelství Epocha nám servíruje příběh s názvem S kůží na trh, ve kterém se vydáváme řešit případ upíra-sériového vraha do města hříchu a hazardu, do Las ...

Divadlo

Jára Cimrman na Vás dýchne v několika českých kinech

jara cimrman ceske nebeGénius samotný se nám ukáže skrze Divadlo Járy Cimrmana, které slaví 45 let od svého založení. U této příležitosti dojde 4. října k historicky prvnímu přímému satelitnímu přenosu z České republiky, díky kterému se na p...

Film

Kdo přežije v boji Na život a na smrt?

na zivot smrt perexFilm Na život a na smrt, v originále Lone Survivor (opět kvalitní překlad že?), shrnuje události, které proběhly v roce 2005 v Afghánistánu ve válečné americké operaci pod krycím názvem „Red Wings“, jejímž hlavním cíl...