Nože v kuchyni

Nože v kuchyni

Email Tisk

Noze v kuchyni 200Tohle jsem vždycky chtěla – vědět, kdy mám jaký nůž použít. Vždycky jsem si vystačila se dvěma noži: s jedním dlouhým na maso, zeleninu, uzeninu, sýr a nevím co ještě, a s druhým se zoubky, kterým krájím chléb a pečivo. A vlastně mám ještě jeden malinkatý – na loupání česneku a cibule. Ovšem po přečtení téhle knihy mě přepadla malinko beznaděj. Říkám si, že tím bych se asi chlubit neměla, a Ondřej Slanina, autor předmluvy a průvodce knihou, by asi zaplakal. Ale i takové hospodyňky jsou. Zamyslela jsem se nad sebou a rozhodla se, že budu lepší a vzdělanější. Proto jsem si přeci opatřila knihu plnou obrázků a rad s jednoduchým, avšak všeříkajícím názvem – Nože v kuchyni. Ještě je pod tím napsáno takové aneb: Jak krájet, filetovat a vykosťovat jako profesionál!

Začala jsem pěkně od začátku, jak se sluší a patří. 1. část – Základní dovednosti. No, upřímně? Měla-li bych psát vědomostní test na toto téma, asi bych nebyla na špici. A proto jsem se ráda nechala poučit o tom, jaký vybrat nůž a jak ho správně používat, jak jej udržovat a jak s ním správně krájet. Na straně 12 je kapitola Anatomie nože. Nebudu se chlubit tím, že jsem z toho, z čeho se nůž skládá, věděla asi tak třetinu. Přes druhy čepelí a střenek jsem se propracovala ke kapitole Historie nožířství. Tak z té bych v testu taky nejspíš propadla. I další kapitolu Druhy nožů jsem četla s otevřenou pusou. Nůžky a ostatní příslušenství mi obohatily moje obzory, škrabky na zdobení jakbysmet. Bezpečné zacházení – to jsem měla ovládat před lety, když jsem jako malá holka při krájení uheráku na tahačku neuhlídala svůj palec u levé ruky. Pak už jsem si dávala bedlivý pozor. I bez příručky. Neméně zajímavé jsou i kapitoly o ukládání nožů a péči o ně. A to je konec první části.  

2. část začíná kapitolou o Používání nožů v praxi. Takže, jaký na zeleninu, na ryby a mušle, na maso, drůbež a zvěřinu, na těsto a dezerty nebo na ovoce. To je hotová věda, to vám řeknu, ale jsou tu cenné rady a informace. A jsem vlastně téměř na konci knihy. Ještě před Rejstříkem je krátká věta: „Seznámili jste se se základy práce s kvalitními noži – jste jistě hrdí na své nově nabyté dovednosti v krájení a budete usilovat o ještě větší zdokonalení.“ Tak to je trefné. Otázkou však zůstává, zda budu mít tu trpělivost. Ale když jsem tady našla i Slovníček a objasnila si, co je acidovat, janagi ba, otřep nebo třeba kasuminagaši nebo dokonce pâté sablée, hned jsem se uklidnila. Se zájmem jsem si přečetla i Bezpečnost práce. Tady jsem se dozvěděla, co dělat, když se říznu do prstu, a že je dobře mít v kuchyni lékárničku a že mám udržovat pracovní plochu uklizenou. Například. A to už jsem došla opravdu téměř na samý konec. Ještě je tu šestistránkový jmenný rejstřík a Poděkování.

Noze v kuchyni

Tahle knížka se mi moc líbí. Nejen proto, že je plná fotografií a praktických rad, jak přesně na co, aby to bylo správně, ale také proto, že ji s velkým potěšením určitě pořídím někomu z mých blízkých. Je to přesně ten prototyp dárku, u kterého nemusíte přemýšlet, jestli se jím trefíte do vkusu. Můžete jí obdarovat ženu, muže, pubertální slečnu nebo nastávající mladou paní, určitě se bude hodit i vašemu dospívajícímu synovi či dokonce dědečkovi k sedmdesátinám. A nemusíte mít strach, že to nezvládnou, všechny postupy jsou tu totiž nafoceny a přehledně popsány opravdu krok za krokem. Je to zkrátka tak univerzální kniha, že se musí hodit úplně každému. V mojí kuchyni už svoje místo má a věřím, že se brzy a rychle zabydlí i u vás.

Název: Nože v kuchyni
Žánr: Naučná pro dospělé / Kuchařky
Z anglického originálu přeložila: Lucie Shürerová
Obálka: Kamila Flonerová
Jazyková korektura: Soňa Čapková
Odpovědná redaktorka: Helena Klečková
Technická redaktorka: Alena Suchánková
Vydalo: Nakladatelství Fragment, s.r.o., Praha 4
Rok vydání: 2014, 2660. publikace, 1. vydání první, lepená
Grafická úprava: Marcel Bursák/ PT MOBA
Počet stran:  224
ISBN: 978-80-253-2241-3

www.fragment.cz        


 
Banner

Přihlášení



Anketa

  • Mezinárodní festival kresleného humoru 2019
    Čtvrtý ročník skončil a opět se vydařil. Kdo jste nepřijeli, budete celý rok litovat, že jste nebyli. Tak příští rok...
  • Tapír červenec-srpen 2019
    Od 28. června vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Václavem Vydrou a Pavlem Rakem...
  • Tapír č. 3- 2019
    Od 30. dubna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Miloslavem Martenkem (kreslíř, humorista, letec…)...

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Blíží se třetí ročník Zámeckého gulášfestu

gulasfest-2015Tuto sobotu se v zahradách holešovského zámku koná tradiční Zámecký gulášfest – zábavná akce pro celou rodinu, jejíž součástí je týmová soutěž v uvaření nejlepšího guláše. Sobotní pohodu vyladí doprovodný program se skupinou Texas, závěrečn...

Z archivu...


Literatura

Nalezněte rovnováhu v životě. Kniha o tom, jak být znovu člověkem

BuddhuvMozek perexŽijeme v uspěchané době. Životem leckdy slepě proplouváme, plníme své předem načrtnuté role, fungujeme jako roboti. Z okolního světa se netěšíme, nevnímáme běžnou krásu kolem sebe. Sledujeme často jedi...

Divadlo

V nové hře Prague Shakespeare Company bude hrát i britská velvyslankyně

Twelfth Night 200Jedinečná divadelní společnost Prague Shakespeare Company opět přichází s husarským kouskem. Sedmého března uvede na prknech Divadla Kolowrat divadelní hru Twelfth Night (v překladu Večer tříkrálový). V jedné z hlavních rolí se objeví J...

Film

Ztracen v džungli aneb příště už se raději neztratíte

Ztracen v džungliUž jste se někdy ztratili? Že se ptám, co? I Yossi si to prožil. Jenže on může mluvit o zcela jiné zkušenosti, než kterou známe snad všichni. Ztratil se totiž v džungli, a když to přežil, napsal o tom knihu a nyní máme možnost si ji prožít díky filmu Ztracen ...