15. setkání ve střední části Moravského krasu

15. setkání ve střední části Moravského krasu

Tisk

Zelezo cestovani 200Technické muzeum v Brně organizuje, zajišťuje a částečně realizuje činnosti v areálu Staré huti u Adamova (národní kulturní památky ve správě Technického muzea v Brně) jako je i patnáctý ročník setkání ve střední části Moravského krasu.

 

Návštěvníci z řad široké veřejnosti budou moci vybírat z bohatého programu:


• volně přístupná expozice železářství
• ukázkové tavby v replikách kusových železářských pecí používaných v okolí slovanskými hutníky v období 9. století – ukončení taveb v 16.30 hod.
• pálení dřevěného uhlí v milíři (stavba milíře bude probíhat od 17. května, jeho zapálení je naplánováno na poledne v pondělí 18. května, v sobotu 23. května bude milíř rozebírán)
• výroba dehtu
• kovářské zpracování výsledků předchozích taveb
• odlévání barevných kovu tradiční metodou do hliněných forem
• pálení vápna v selské vápence
• soustružení dřeva na replice středověkého pružinového soustruhu, řezbářství
• výroba keramiky na kopacím hrnčířském kruhu
• textilní technologie využívané v období raného středověku (tkaní na karetkách, na desce a na lucetu)
• mletí mouky na rucním mlýnku a pecení chleba v rekonstrukci středověké pece
• prezentace ochrany přírody a krajiny v CHKO Moravský kras
• botanická vycházka

Zelezo 1

Cílem akce je zejména připomenutí staré železářské tradice místa i okolí (v 8. -11. století významné hutnické centrum) a lesních i dalších řemesel provozovaných v období raného středověku.

Součástí akce je doprovodný program pro děti a mládež, zajišťovaný Technickým muzeem v Brně a dalšími zúčastněnými subjekty. Jeho cílem je aktivní zapojení a názorné vyzkoušení jednotlivých činností samotnými návštěvníky. Jako příklad můžeme uvést mletí obilí na ručním mlýnku, poznávání dřevin a dalších přírodnin, seznamování se s textilními technikami nebo úkoly v samotné expozici Technického muzea Brno. Tyto aktivity jsou součástí projektu S Matičkou a se Šroubkem za poznáním putujem, který finančně podpořilo Ministerstvo kultury CR.

Dopravu mezi Adamovem–zastávkou a Starou hutí (Býčí skálou a po dvakráte i Výpustkem) zajišťuje historický autobus ze sbírek Technického muzea v Brne.

SOUCÁSTÍ SETKÁNÍ JSOU I NÁSLEDUJÍCÍ AKCE:

Jeskyně Býčí skála
• komentované prohlídky pro veřejnost (9. –16. hod.), doporučuje se terénní obuv a teplý oděv (délka prohlídky je cca 90 minut)
Jeskyni má ve své správě speleologická skupina ZO 6–01 Býčí skála České speleologické společnosti. Jeskyně je přístupná též ve dnech 8., 9. a 10. května, 16. a 17. května, 24. května.

Jeskyně Výpustek
Jeskyně Výpustek je v péci Správy jeskyní České republiky / Správy jeskyní Moravského krasu, pro účastníky Setkání vstup se slevou 50 % (poukaz na slevu ve Staré huti a v jeskyni Stará Drátenická).

Stará Drátenická jeskyně
• prohlídka běžně nepřístupné jeskyně
• promítání „Nové objevy v Nové Drátenické a Čertově díře“
Zajišťují členové České speleologické společnosti, ZO 6–05 Křtinské údolí

Švýcárna
• prohlídky ekologického volnočasového centra (11.00, 13.00, 15.00)
• ekohry a řemesla pro děti, mládež i dospělé
• výstava k opravě Švýcárny

Město Adamov
• prohlídka kostela Svaté Barbory a Světelského oltáře (9.00-17.00).


15. SETKÁNÍ VE STREDNÍ CÁSTI MORAVSKÉHO KRASU
Termín: 23. 5. 2015 9.30–17 hodin
Místo: Stará hut u Adamova

Zdroj foto: Blanenský deník

www.technicalmuseum.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpánka Živčáková: Na besedách se snažím vytvářet bezpečný prostor

Zivcakova perexŠtěpánka Živčáková je žena, která miluje výzvy. Tou aktuální je pro ni pořádání besed na téma deprese. Tato nemoc jí před deseti lety zcela nečekaně vlétla do života. Jako hurikán, který vše zničil, aby mohlo vyrůst něco nového. Svůj příběh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vyrobte si vlastní šampon, mýdlo nebo třeba čokoládu! Jednoduše a v pohodlí domova!

200sPokud jste kreativní a nebojíte se zkoušet nové věci, podívejte se na www.home-made.cz. Najdete tady celou řadu receptů, díky kterým si můžete vyrobit například domácí nutelu, tavený sýr nebo těstoviny. Milovníci přírodních produktů určitě ocení návody na výrob...

Z archivu...


Literatura

Motýlí chlapec – co skrývají motýli za svými křídly?

motyli chlapecCelý příběh začíná poněkud zvláštně. Mladý pár zanechá v lese své první dítě v kolonii motýlů. Proč zrovna v kolonii motýlů, není jasné, ovšem jde poznat, že mladý pár tohle dělá za nějakým účelem, až bych řekla ...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

O drogové závislosti až na dřeň

magnea200Přiznávám se, že v dnešní rychlé době jsem si přečetla anotaci k filmu Nech mě padnout velmi zběžně. V paměti mi utkvělo, že jde o výpovědi lidí, kteří se potýkali se závislostí nebo se závislými. Očekávala jsem tedy hraný dokument, který se bude ...