Jak se loví gorila?

Jak se loví gorila?

Tisk

jak se lovi gorila perexChtěli byste vědět, jak se loví gorila? Na vnitřní straně vesele pomalovaného obalu se píše: „Jenže to se z našich písniček a básniček nedozvíte. To spíš, jak se loví písmenka a noty, aby z nich byl malý příběh nebo veselo.“ A v tom byl Petr Skoumal opravdový mistr.

 

Skládal písmenka a noty celý svůj život a kolikrát jsme si u ohně prozpěvovali chytlavé nápěvy a leckdy ani netušili, že jsou z jeho pera. Textař, zpěvák, hudební skladatel, klavírista, ale především člověk s velkým srdcem vystupoval například po boku písničkáře Jana Vodňanského, psal hudbu mnoha hudebníkům, dlouhodobě spolupracoval třeba s Michalem Prokopem. Jeho bohatý a pestrý život ukončila 28. září 2014 dlouhá nemoc a stejně jako jeho manželka, herečka Ilona Svobodová, tak i my na něj budeme s úctou vzpomínat. V našich srdcích zůstane díky hudbě, která ho provázela celý život. A proto vyšlo i tohle CD, jako vzpomínka na velikána, který se v nemalé míře věnoval tvorbě pro děti. Jeho hravé songy děti milují, tak například Když jde malý bobr spát u nás zní několikrát týdně, protože moje neteř si jej zamilovala hned po prvních tónech. Doufám, že se jí stejně tak budou líbit i písničky na tomto nosiči, předpokládám, že z 27 kousků, které tu jsou, si vybere nejméně podstatnou většinu.

Písničky jsou to krátké s hravými dětskými texty, například Kampak běžíš, ježku? Je to jednoduchá písnička postavená na opakování. Celé to má 1:21 minuty a je velmi snadno zapamatovatelná:

„Kampak běžíš, ježku?
Kampak běžíš, ježku?
Kampak běžíš, ježku?“

„Běžím, běžím k jezu.“

„Já mám koloběžku,
já mám koloběžku,
já mám koloběžku,
rád tě kousek svezu.“

A jedem ….

Všechny písničky jsou krátké, aby děti neunavily. Tak například nejdelší písnička se jmenuje Pane Nováku a je dlouhá 3:33 minuty. Naopak nejkratší je Veveruška o délce 0:41 minuty:

„Uviděl jsem veverušku,
jak na větvi jedla hrušku.
Že je to lež jako věž?
Tak tam za ní, Věrko, běž!“

A to se dětem líbí - krátké skladby s hravými texty.

skoumal-petr-jak-se-lovi-gorila-cd

Hudební koktejl je přesně takový, jaký má být – různorodý. Pomalé kousky v moll střídají svižné durové poskakovačky a že si děti užijí spoustu legrace, o tom není nejmenších pochyb. Cédéčko je velmi prakticky doplněno sešitkem s texty, který je plný nádherných obrázků Zdeny Krejčové. Celá tahle kompilace je inspirovaná knihou Český slabikář, který vydalo nakladatelství Prodos v roce 1993. A jako bonbónek je tady animovaný bonus s názvem Sandály. Ten najdete úplně na konci.

Cédéčko Jak se loví gorila si určitě najde svoje místo ve vaší poličce a v srdcích vašich dětí. Jedna drobná rada závěrem: nezapomeňte jej přibalit do zavazadla, až pojedete někam na výlet. Při dlouhé cestě autem jej děti jistě ocení, nudná jízda jim rychle uteče a ještě se poučí. Příjemný poslech!

CD Jak se loví gorila
Žánr: Hudební pro děti
Texty písní: Pavel Šrut, Emanuel Frynta
Hudba: Petr Skoumal
Vydal: SUPRAPHON a.s., Praha 1
Rok vydání: 2015
Producentka a editorka tohoto vydání: Naďa Dvorská
Kresby: © Zdena Krejčová
Grafická úprava: © Ivan Prokop

Hodnocení: 95%
 
www.supraphonline.cz/album/93268-skoumal-jak-se-lovi-gorila-pisnicky-ze-slabikare-pavla-sruta
 
 
 

 
 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Magdalenou Wagnerovou

200 rozhovor„Rok co rok si naplánuji na léto nejvíc práce,“ řekla nám spisovatelka Magdalena Wagnerová

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Memorandum ochraňující i zemědělskou a kulturní krajinu

Tiskova konference - memorandum o ochran   ziv. prostrediMemorandum o ochraně životního prostředí představila TOP 09. Podíleli se na ní tři bývalí ministři žvotního prostředí a dal...

Z archivu...


Literatura

Šílenství davů a obrana svobody slova

silenstvi davu perex"Naše doba propadla masovému šílenství... Něco se pokazilo a je nejvyšší čas, abychom se zamysleli nad hlubšími příčinami... Aktivisté politické korektnosti ná...

Divadlo

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...

Film

The Help „Odvaha přeskočila jednu generaci.“

help PEREXA je tu opět jeden ze srdcervoucích příběhů, tentokrát o tahání figurek po černých polích těmi bílými, jak se jim to na šachovnici hodí. Příběh klasicky postavený na motivu nejlepšího přátelství, které pomalu, ale jistě nakonec zpřetrhají odlišné mo...