LA GRACE SE VYDÁVÁ NA PRVNÍ POLÁRNÍ VÝPRAVU

LA GRACE SE VYDÁVÁ NA PRVNÍ POLÁRNÍ VÝPRAVU

Tisk

La grace 200Česká školní loď La Grace byla v květnu po každoročních opravách opět spuštěna na vodu. Došlo k tomu ve Španělsku a hned poté se vydala na svou novou dobrodružnou plavbu kolem Evropy. Cílem však letos není zmiňovaná Evropa, ale daleký sever.

Po mnoha plavbách do tropických oblastí světa v uplynulých letech, je to pro slavnou La Grace novinka. V podstatě se jedná o polární výpravu. Na palubě lodi navíc pluje i plyšový tučňák Jára, který zažívá s posádkou každodenní dřinu, zábavu a dobrodružství. Cílem expedice je dovézt ho co neblíže severnímu pólu a v duchu tradice českých polárních výprav, založené vědeckým pracovníkem Járou Cimrmanem, ho věnovat nejkrásnější Eskymačce, kterou výprava cestou  objeví. "Jak daleko na sever se naší expedici podaří doplout je těžké v současné době odhadnout", komentuje kapitán lodi La Grace Pepa Dvorský a dodává: "Poplujeme tak dlouho, než nám bude zima".


Koncem května výprava opustila klidné vody Středozemního moře a vplula na Atlantický oceán, poté se stočila u Cabo San Vincenze a právě míří na sever.

La Grace 1


Trasa: Gibraltar - Lisabon (Portugalsko) - La Coruna (Španělsko) - Brest  (Francie) - Jezero Loch Ness (Skotsko) - Belfast (Irsko) - Aalesund  (Norsko) - Kristiansend (Norsko) - Aalborg (Dansko)- Roztok (Německo) - Bremenhafen (Německo) - Amsterodam (Holandsko) - Londýn (Anglie) a zpět  do Středomoří.


V současné době má La Grace na palubě posádku složenou z 34 lidí, kteří se ale během několikaměsíční cesty několikrát obmění. Na každého tak čeká část plavby a jiné dobrodružství. La  Grace ale letos absolvuje ještě jeden nelehký úkol. Účast na prestižní soutěži Tall Ship Race, která má tentokrát trasu Belfast (Irsko) - Aalesund (Norsko) - Kristiansend (Norsko) - Aalborg  (Dánsko) a bude se snažit obhájit úžasné prvenství z roku 2013.


Během léta pak na slavnou českou loď čekají také námořní festivaly "Zúčastníme se letos festivalů v Bremenhafen, Amsterodamu a Rostocku. Jde o největší námořní festivaly a na všechny jsme s La Grace pozvaní." dodává Dvorský.

La Grace 2


La Grace můžete vidět i ve filmu. Mnoho rolí již má za sebou. Aktuálně však tuto krásku zahlédnete v českém filmu Život je život s Ondřejem Vetchým a Simonou Stašovou v hlavních rolích. "Na lodi se točilo jeden den u pobřeží Itálie loni v červenci. Vše šlo jak po másle. Během natáčení nezahynulo jediné zvíře," dodává se smíchem kapitán.


To ale není vše. Pro suchozemské milovníky moří, lodí a La Grace právě ve Východočeském muzeu Hradec Králové probíhá výstava s názvem Na vlnách pod plachtami. I zde můžete vidět "kus" La Grace.


Na podzim pak je v plánu pokračování úspěšné foto a videoshow PUTOVÁNÍ S LA GRACE s poutavým vyprávěním samotného kapitána Pepy Dvorského. Tato nezapomenutelná show navštívila letos v lednu a únoru například Liberec, Jičín a Hradec Králové.  Další města pro podzimní "turné" jsou právě v přípravě.

 Více info:
www.lagrace.cz
www.putovanislagrace.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Děti si tancem osvojí koordinaci těla, získají fyzickou kondici, učí se pracovat ve skupině, a hlavně nesedí doma u počítače nebo televize.“

mezinarodni centrum tance 200Přečtěte si rozhovor s Kristýnou Kronovetrovou, jednatelkou a vedoucí produkce Mezinárodního centra tance a Tanečního centra Praha. Zjistíte v něm, jak se dostala do tanečního světa, v čem tkví výhody tance a n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jedenáctý ročník KNIHOMÁNIE odstartoval 1. listopadu 2021

knihomanie 200KNIHOMÁNIE je každoročně vrcholem knižní sezóny. Jejím hlavním cílem je nabídnout čtenářům to nejlepší, co přináší podzimní knižní trh, a také podpořit knihkupce v kamenných prodejnách.

...

Z archivu...


Literatura

Kniha, která potěší každého knihomola

brokenwheel  200Kniha o knihách? To je snad sen, ne? Ale ne, Katarina Bivaldová se do takového projektu pustila. Nechala prožít svou hrdinku Saru, co by asi chtěl zažít každý zapálený knihomol, který je také ale zároveň beznadějný romantik. Brněnsk...

Divadlo

Inženýr Prokop otřásá divadelním světem

krakatit 200Karel Čapek si stále drží status nejhranějšího českého dramatika. Ať už sám, nebo ve spolupráci s bratrem Josefem totiž vytvořil dramata, jež svými náměty neztrácejí na aktuálnosti. I přes široký výběr z Čapkových dramat se n...

Film

Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje

Bella a Sebastian 2 - PLAKAT.mp4Už jako malá holka jsem znala příběh malého chlapce Sebastiána a jeho psí kamarádky Belly. Bella měla namále. Musela se skrývat, neboť obyvatelé malé vesničky Saint Martin v savojských Alpách si o...