Dezerty jedna báseň

Dezerty jedna báseň

Email Tisk

dezerty 200Knihu s tímto názvem přední světové cukrářky Mirky van Gils Slavíkové nedávno vydalo nakladatelství Ikar. Kuchařka obsahuje recepty na makronky, madlenky, kokosky, vaflové trubičky a mnohé další francouzské dezerty.

Česká cukrářka krok za krokem představuje základní postupy, upozorňuje na možná úskalí a zasvěcuje také do poutavé historie jednotlivých dezertů.  „Chci vám ukázat, že vše nemožné je možné. Ptáte se, zda to dokážete doma také? Samozřejmě, že ano, proto jsem se do této knihy pustila,“ říká Mirka van Gils Slavíková.

Publikace obsahuje více než 50 receptů na makronky, madlenky, cannelés, financiers, kokosky, vaflové trubičky, lodičky z Marseille, bretaňské karamelky a další sladkosti. Svůj recept si v ní najdou začátečníci i zkušení cukráři. Náročnost zpracování u každého z nich je pro přehlednost graficky značena.

„Pokud se obrátíme do minulosti, tak platí, že v jednoduchosti je síla – některé jednoduché, přesto vynikající receptury přežily až do našeho věku. A v tom je to kouzlo,“ vysvětluje Mirka van Gils Slavíková.

Historie v současnosti velmi populárních makronek například sahá až do italského kláštera z 9. století. V roce 1533 odtud mniši odešli i s receptem a cukrářem Kateřiny Medicejské do Francie. O rozšíření makronek se pak zasloužily dvě benediktýnky, které přišly do lotrinského Nancy během francouzské revoluce.

dezerty

Vydělávaly si pečením a prodejem makronek. Postupně si přisvojily makronky i ostatní země a vznikly různě upravené receptury. Francouzské makronky jsou jemné a mandlové. Španělé přidali rozinky, oříšky a med. Indové používají kešú oříšky.

Mirka van Gils Slavíková zároveň pořádá kursy v GOURMET ACADEMY
(Vodičkova 2, Praha 1), zde je jejich seznam: http://www.patissiermirka.eu/course.html

(ac)

Přinášíme jeden z receptů z knihy Dezerty jedna báseň:
Pistáciové makronky
60 kusů
Ingredience
300 g moučkového cukru
300 g mandlové mouky
90 g bílků
300 g cukru krupice
70 g vody
110 g bílků
zelená a červená potravinářská barva
Na posypání: drcené pistácie

Postup

Moučkový cukr a mandlovou mouku prosejeme. Spojíme s bílkem, přidáme zelenou barvu a jen trochu červené na vyrovnání pistáciové barvy. Musí vzniknout hustá, hladká směs. Cukr s vodou svaříme na 118 °C – na bublinu. Dávku 110 g bílků šleháme a vlijeme za chodu svařený cukr, obarvíme na jemně zelenou. Šleháme při nižší rychlosti do vychladnutí. Obě hmoty jemně spojíme. Na pečící papír nastříkáme malé (asi 3 cmv průměru) pusinky, posypeme drcenými pistáciemi, pak s plechem klepneme. Necháme jednu hodinu před pečením schnout. Troubu předehřejeme na 160 °C. Pečeme asi 16 minut.
http://www.patissiermirka.eu/course.html


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

  • Tapír v České televizi
    Zástupci časopisu Tapír, Mirek Vostrý a Sidonius Jiro, vystoupili v České televizi, v pořadu „Studio 6“ Záznam pořadu ZDE (Tapíři...
  • Soutěž o roční předplatné Tapíra
    Soutěž o nejoriginálnější a nejvtipnější fotografii s prvním číslem časopisu Tapír. Vyfoť jakoukoliv momentku s časopisem Tapír a vyhraj jeho...
  • Tapír už tento týden!
    POZOR, POZOR! Na vědomost se dává, že první číslo Tapíra vyjde zcela výjimečně už tento týden! A to 23. března! ...

K21 se představuje

RENÁTA LUCKOVÁ


redaktorka

    je fotografka, novinářka, moderátorka a koučka. V autorské dvojici s Pavlem Veselým organizovali a moderovali mnoho akcí. Vedla rozhovory s různými významnými osobnostmi – podnikateli, manažery, politiky, diplomaty, s lidmi z kultury a dalšími. Její fotografie a texty byly publikovány např. v Katolickém týdeníku, na webových stránkách Arcibiskupství pražského, Historická šlechta, Svět úspěšných, v kulturní a hospodářské revue Fragmenty, v časopise Naše rodina, v tiskové agentuře MediapressServis, v časopise Policista, Český bratr, Překvapení aj. Absolventka VŠE a UK. Má zkušenosti v oblasti PR, reklamy a marketingu, ale i v oblasti  firemních financí, personálního řízení a andragogiky.

    Spolu s Pavlem Veselým jsou autoři knihy "Setkání s Dominikem kardinálem Dukou OP", která vyšla k jeho 70-tým narozeninám, kde publikovala i své fotografie.

Toulavka

Anketa


Partneři

Hledat

Mimísek 40

Čtěte také...

Nejstarší fungující internetová jazyková služba Jazykovky.cz v novém

jazykovky iconProjekt www.Jazykovky.cz byl spuštěn na jaře roku 2001 a je jednou z nejstarších českých stále fungujících a rozvíjejících se internetových služeb. V těchto dnech byla výrazně inovována a má zbrusu nový de...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Kotletova Příliš dlouhá swingers party

Kotleta pdsp 200S Kotletovkama se před Vánoci roztrhl pytel – nedávno vyšel první díl trilogie Bratrstva krve jako mp3 kniha, nyní tu máme na posouzení samostatnou knižní jednotku. A ta se vyvedla nad očekávání dobře!

...

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Vybíjená jako ze školy

vybijenaperexFilm Vybíjená (2015) je jakýmsi pokusem o realistickou komedii. Všechno je v ní znázorněné dost natvrdo, ale zároveň se nic z toho příliš neřeší.

C...