Co se bude dít na památkách NPÚ v srpnu

Co se bude dít na památkách NPÚ v srpnu

Tisk

Hrady 200Hrady a zámky připravily pro návštěvníky i v srpnu mnoho zajímavých akcí. Kromě obvyklých návratů v čase je letošní srpen věnovaný večerním a nočním prohlídkám, které vyvrcholí Hradozámeckou nocí 29. srpna.

Státní zámek Kratochvíle, letošní hlavní sídlo projektu Po stopách šlechtických rodů, připravil výstavu Renesance renesance na Kratochvíli. Výstava je přístupná do konce sezony.  Vrcholem sezony bude Hradozámecká noc 29. srpna.

6., 13., 20. a 27. srpna připravil státní hrad a zámek Nové Hrady dětské prohlídky hradu s hraběnkou Terezií.

Na 8. – 9. srpna připravil státní hrad Šternberk Víkend v historických kostýmech. Po celý víkend provází hradem průvodci oblečení v historických kostýmech.

15. a 16. srpna pořádá státní zámek Hrádek u Nechanic speciální program  Přijelo panstvo, aneb veselé historky ze života na zámku před 100 lety v podání herců ochotnických divadel a hostů (kostýmové prohlídky).

22. srpna se na státním hradu a zámku Horšovský Týn uskuteční Historické praní prádla; na návštěvníky čeká prohlídka prádelny, kde si mohou vyzkoušet praní prádla dle starých postupů.

 22. srpna pořádá státní zámek Sychrov tradiční skotské hry, které patří mezi jedny z největších skotských her v Evropě.

Státní zámek Jezeří připravil na všechny srpnové víkendy Hudební léto v Jezeří 2015 v podání Lobkovické kapely.

 Na 1., 8., 15., 22. a 29. srpna připravil státní hrad a zámek Horšovský Týn oblíbené noční prohlídky zámku. Kastelán Jan Rosendorfský se během svého vyprávění zaměří na novou expozici zámecké kuchyně.

Hrady 1

14. – 15. srpna pořádá státní zámek Dačice noční prohlídky.

7. a 8. srpna pořádají kláštery Kladruby a Plasy – Monastýrování aneb Nocí ke hvězdám Santiniho Aichela. V Plasích jsou prohlídky bez průvodce.

 Na 14. srpna připravil státní zámek Rájec nad Svitavou program Frankenstein spojený Noční prohlídkou interiérů zámku.

14. – 15. srpna pořádá státní zámek Náchod: Večerní prohlídky s Černou paní. Prohlídky budou oživené scénkami z historie zámku a hudebními vstupy.

Na 15. srpna připravil státní zámek Lysice Mysliveckou romanci, noční kostýmované prohlídky s příběhem o životě na zámku i v polesí.

Na 15. a 16. srpna chystá státní hrad Bezděz: Bezdězské pověsti s průvodci v dobových kostýmech. Na 15. srpna připravil státní zámek Benešov nad Ploučnicí noční prohlídky zámku.

Dne 21. srpna pořádá hospitál Kuks: Mezinárodní noc pro netopýry. Večerní vycházka po Hospitalu Kuks a blízkém okolí bude spojená s ukázkou detekce netopýřích echolokačních signálů a nárazové sítě pro odchyt netopýrů.

Hradozámecká noc

28. srpna pořádá státní zámek Benešov nad Ploučnicí Noc na zámku aneb zámecká přespávanda.

Státní zámek Březnice nabídne o Hradozámecké noci hororový příběh o Frankensteinovi v podání skupiny historického šermu, noční oživené prohlídky.

Státní zámek Duchcov připravil v rámci Hradozámecké noci program Casanova se baví - karneval a hrané prohlídky zámku.

 

Státní zámek Frýdlant nabídne prohlídku zdejších tajemných sklepení.

Státní hrad Grabštejn nabídne návštěvníkům program ve znamení velké přestavby. Návštěvníci budou mít možnost prožít renesanční dobu a atmosféru a největší stavební změny, jíž hrad v novověku prošel.

Státní hrad Hazmburk hrad po celou noc romanticky nasvícen, táborové ohně na hradě a fireshow. Státní hrad a zámek Horšovský Týn nabídne Netradiční prohlídky s kastelánem o zajímavostech hradu a zámku.

Hrady 2


Státní zámek Hrubý Rohozec nabídne Kostýmované noční prohlídky zámku na téma zavedení elektřiny ve dvacátých letech 20. století.

Klášter Kladruby připravil Hvězdná noc v klášteře ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Plzeň.


Státní hrad Landštejn nabídne Hradozámeckou noc na Landštejně; rytířský turnaj, prohlídku a další program.


Státní zámek Litomyšl připravil speciální noční interaktivní divadelní prohlídky.

Státní zámek Náměšť nad Oslavou nabídne noční prohlídky dvou zámeckých tras.

Státní zámek Ploskovice nabídne příběh z první republiky - záhadné zmizení mladé dívky.

Státní hrad Rabí nabídne neobvyklou procházku hradem osvětleným loučemi a svícemi.


Státní zámek Slatiňany připravil Noční prohlídky "po anglicku".

Také státní hrad Švihov nabídne Noční prohlídky na téma Co se děje na hradě bez pána.

ilustrační foto: autor
zdroj: Národní památkový ústav
www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kamelie: Za těch pětatřicet let jsme se pohádaly mnohokrát...

kamelie perexDo dnešních dnů si uchovaly image, která v sobě obsahuje půvab, křehkost a styl. Řeč je o duu Kamelie, které tvoří už pětatřicet let zpěvačky Hana Buštíková a Dana Vlková. A právě k letošnímu výročí - obě interpretky se daly dohromady opr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Krvavá britská detektivka v severském duchu

cervena lucerna 200Již třetí příběh o komisařce Katie Maguirové vypustil do světa britský spisovatel Graham Masterton. Pod názvem Červená lucerna se skrývá příběh o prostituci, který zanechá temnou skvrnu na vaší duši.

...

Literatura

Apokalypsy se bát nemusíme, zachrání nás ekologický humanismus

Apokalypsa nebude perexKdyž se v roce 2019 začaly ozývat hlasy, že „zemřou miliardy lidí“, a začaly tak značně přispívat k rostoucí nervozitě až panice, šířící se i mezi mladistvými, Michael Shellenberger, coby celoživotní aktivista za zlepš...

Divadlo

Ústecké baletní úlety

LBperexSólista ústeckého baletního souboru Severočeského divadla opery a baletu Vladimír Gončarov má na svém kontě již pěknou řádku hlavních mužských rolí v nejrůznějších baletních kusech. Nedávno učinil odklon ze zaběhnutých ste...

Film

BELLA A SEBASTIÁN, PŘÁTELÉ NAVŽDY

Sebastian 1Příběh chlapce a jeho psa odehrávající se v savojských Alpách pokračuje. Je rok 1948, Sebastianovi je už dvanáct let, Bella má tři nádherná štěňátka a otec Pierre, kterého si kluk našel, se žení s Angelinou a odjiždějí na svatební cestu do Kanady...