Baletní škola Ballerine střídá jednu prestižní akci za druhou

Baletní škola Ballerine střídá jednu prestižní akci za druhou

Tisk

baletky 200Ve čtvrtek 6. srpna se baletní škola Ballerine ze Zlína představila na prestižní Akademii Václava Hudečka, kde u příležitosti třetího absolventského koncertu žáků Václava Hudečka odtančila jednu variaci z baletu Sylphides na hudbu Frederica Chopina. Dle historických zdrojů se uvádí, že tento balet byl prvním na světě, který se kdy tančil na veřejnosti. A to v době, kdy neexistovaly baletní špičky a baletky tak musely mít dlouhé sukně, aby jim nebyly vidět kotníky.

Choreografii této variace připravila umělecká šéfka baletní školy Vladimíra Podlezová, která s dětmi během jejich letního táborového soustředění připravila celé vystoupení. Na přípravách se podílely i další příznivkyně baletní školy a to paní Gajdůšková, která ušila krásné sukně a Bára Hvězdová, díky níž hlavy baletek zdobil drobný bílý věneček.

baletky 1

Výběr právě tohoto baletního kusu byl ovlivněn prostředím, důstojností a tradicí Hudečkovy akademie, která již 14. rokem umocňuje krásu luhačovických lázní. Baletní škola Ballerine už absolvovala za své krátké působní jednoho roku od jejího vzniku několik prestižních představení a účastnila se celé řady vystoupení na veřejnosti. Mezi nejznámější z absolvovaných akcí patří Dětský filmový festival ve Zlíně, soutěž Pardubická arabeska, pochod Avon v Luhačovicích, ale nechyběla ani improvizace na muzikálu Secret, který byl v rámci filmového festivalu ve Zlíně představen za účasti Aničky Polívkové.

baletky Polivkova

„Akcí bylo za první baletní rok opravdu hodně a ještě více se jich chystá v roce 2015/16. Příslib je již na další ročník Hudečkovy akademii, dále chceme připravit představení v rozsahu 45 minutového baletu, kde se zapojí většina žaček a v plánu máme i další významnou událost, a to Hudební festival Antonína Dvořáka v Příbrami, kde je škola nominovaná na celé jedno baletní představení,“ dodává Vladimíra Podlezová.

V tomto období ovšem nezahálejí, ale zapojují se i do dalšího dění pro děti a rodiče, jako například akce sportovního zařízení Schwinnmaty ze Zlína již tuto sobotu v areálu koupaliště v Sazovicích. Děvčata zde předvedou něco ze svého repertoáru a veřejnost si bude moci vyzkoušet nějaké baletní prvky, dokonce i v kostýmech, které budou k dispozici. Odvážlivci si mohou vyzkoušet také stoj na opravdových baletních špičkách. Celou sobotu budou probíhat nábory do baletní školy a poté ještě 2. září, kdy jsou vypsány zápisové hodiny přímo v baletní škole v 54. Budově Svit – Geniczech.

baletky 3

Více o škole na www.baletzlin.cz, nebo na facebooku Baletní škola Ballerine

Zdroj foto: Baletní škola Ballerine


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klára Cibulková: „Stvořit hlasem představu“

Klara Cibulkova 200Ve vydavatelství OneHotBook právě vyšla audiokniha DNA od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Namluvila ji herečka Klára Cibulková, se kterou vám nyní přinášíme rozhovor.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cestujeme s rockovou kapelou

altFestivalová sezóna je v plném proudu a mnozí z nás vyrazili, nebo se teprve chystají, na nějaký ten letní festival, s cílem poddat se pohodě a nicnedělání. Česko-slovenské festivaly obrážejí také nejrůznější kapely z celého světa. Podívejte se čím!


Literatura

Nemám žádné jméno – ukradená autobiografie dívky vězněné v Terezíně

nemam zadne jmeno hilarovaNakladatelství Fragment poprvé českým čtenářům přináší knihu Nemám žádné jméno ověnčenou mezinárodními cenami a známou v západní Evropě, jejíž autorka česká spisovatelka a básn...

Divadlo

Divadelní hra GRAMOFON zve na premiéru i k introspekci nad současným děním do pražského Divadla MA

Gramofon 200Kam spěje dnešní lidstvo? Tuto základní otázku si pokládá hudebně-dramatický projekt pražského Divadla MA s názvem GRAMOFON, jenž se 1. a 3. března dočká světové premiéry na své domovské scéně v Žitné 41. Vícevrstevnatý příběh se odehrává na pozadí...

Film

Osvícení straší i po čtyřiceti letech, teď už i na Blu-ray

Osviceni perexKdyž se čas od času dělají na různých serverech a ve filmových časopisech žebříčky nejlepších adaptací románů Stephena Kinga, máte jednu jistotu. Snad ve všech najdete letos už čtyřicet let (neuvěřitelné, jak to letí) starý horor St...