BERTINO ÚDOLÍ

BERTINO ÚDOLÍ

Tisk

bertino udoli 200Město Ústí nad Labem má v těsné blízkosti svého centra dvě rarity. Tou první je doposud fungující kamenolom, tou druhou, daleko příjemnější, je lesopark. Vznikl v místech, kde se ve středověku těžilo stříbro, a bývalo to bohaté naleziště. Město totiž čas od času, podle svých finančních možností, dávalo do zástavy svou poddanskou obec Stříbrníky, aby jí zase vykoupilo zpět.

 

Nejstarší záznamy o těžbě stříbra jsou od roku 1438, na území existovala i tzv. dědičná štola sloužící k odvodňování šachet a jam. V posledním doposud nalezeném dokladu z roku 1491 město propůjčuje stříbrný důl Bartoloměji Čapkovi. Pozůstatky po štolách jsou patrné i dnes, zejména při slabém poprašku sněhu v místech zaniklých štol země „dýchá“. Z těch dob vznikl úzký a hluboký terénní zářez na mariánském vrchu s několika roklemi a převažujícími třetihorními horninami. Terén je rozdělen Stříbrnickým potokem.

bertino udoli 1


V 80. letech 19. století si toto místo oblíbila paní Bertha a protože její manžel byl významný a bohatý ředitel Spolku pro chemickou a hutní výrobu, byla její myšlenka k vybudování přírodního parku podpořena i náležitě vysokým peněžním darem. Na její počest bylo údolí nazváno jejím jménem v roce 1899. Vznikly cesty protínající celé území s lavičkami, místy se záhony okrasných květin, ale také umělý vodopád a altán. Údolí se brzy stalo vyhledávaným místem pro procházky a koncerty. Správcem celého areálu se stal Horský spolek, který jej udržoval až do konce II. světové války.    

bertino udoli 2


V poválečné době celé údolí postupně chátralo. V polovině 50. let se údržby ujali tzv. Podskaláci, jejichž domy bývaly pod Mariánskou skálou. V roce 1959 se areál slavnostně otevřel pod názvem Skalní údolí a pořádaly se tam různé akce. Menších úprav se údolí dočkalo v 70. letech, ale většinou se stávalo smetištěm. V roce 2003 byl lesopark úplně upraven a obnoven i s původním názvem Bertino údolí a stal se opět přírodním klenotem. Stromy v celém údolí jsou různého stáří od majestátních různých druhů dubů, buků, jasanů přes břízy, akáty až po křoviny. Na úbočích se vyskytují různé bylinky od bršlic kozích noh, považovaných za plevel, přes kuklíka až po vlaštovičník. Zastoupeny jsou i živočišné druhy, brouky a motýly počínaje, přes obojživelníky až po savce.

bertino udoli 3


Je velmi smutné, když člověk si přírody i práce jiných neváží a dále toto údolí považuje za své smetiště. Jinak by tam v dubnu letošního roku nemohli dobrovolníci vysbírat 1,5 tuny odpadu, pneumatiky, plasty, plechovky, sklo až po lepenku a rozřezané kabely. Pro obyvatele to není dobrá vizitka.


Do Bertina údolí se dostanete u první esovité zatáčky za garážemi v Důlcích a podél Stříbrnického potoka nahoru do Stříbrníků a přes sídliště v Doběticích  lesem  až na Erbenovu vyhlídku.


Pramen :  Bertino údolí
Foto : Ústecký deník, Venušanka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Peter Nagy: Vždy som chcel byť pesničkár

Nagy perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor so spevákom, skladateľom, textárom, producentom a fotografom Petrom Nagyom.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Stop výmluvám - něco končí, aby něco lepšího mohlo začít

ukonceni 200„Dobré nemůže začít, dokud neskončí to špatné.“ To je hlavní myšlenkou nové knihy psychologa Dr. Henryho Clouda, který se zabývá ve své praxi především koučováním a rozvojem osobnosti. Vysvětluje, proč se máme něčeho vzdát, abychom získali něco ...

Z archivu...


Literatura

Rebelky z Oxfordu podruhé: Jak zkrotit svůdníka

jak zkrotit svudnika200V květnu vyšel u nakladatelství Cosmopolis druhý díl romanticko-historické série Rebelky z Oxfordu od autorky Evie Dunmore. Jak zkrotit svůdníka přináší příjemnou bitvu mezi rozumem a citem na pozadí viktoriánské doby a bo...

Divadlo

Absolventka Harvardu a velitel zvláštních jednotek. Muzikál IAGO láká diváky na moderní pojetí Othella

Othello Lukas Adamec Iago J. Ledecky DSC1934 zarlivostMinulý týden proběhla v pražském divadle Hybernia poslední tisková ...

Film

Berlinale uvede nový slovensko-český film Viery Čákanyové Poznámky z Eremocénu

Notes from eremocene 200Nejnovější film mezinárodně uznávané slovenské režisérky Viery Čákanyové bude mít světovou premiéru na 73. ročníku Berlinale. Jeden z nejprestižnějších světových festivalů kategorie A zařadil slovensko-český snímek Pozn...