V liberecké zoo budou opět vznikat sochy – tentokrát z kamene

V liberecké zoo budou opět vznikat sochy – tentokrát z kamene

Tisk

Zoo socharstvi 200Do prostor ZOO Liberec a areálu Lidových sadů opět po roce zavítá sochařské sympozium doposud známé pod názvem Etnořez. Uskuteční se ve dnech 17. až 21. srpna 2015.

 

 

Letos však dochází k velké změně. Pod rukama sochařů a výtvarníků se letos neocitnou dřevěné kmeny stromů, ale nahradí je materiál dlouhověký – kámen, přesněji řečeno pískovec. To je hlavní důvod, proč došlo i ke změně názvu akce na ETNOART. Vzniklé plastiky a skulptury se stanou součástí odpočinkových zón liberecké zoo a Lidových sadů. Akci spolupořádají zoo a sdružení Artefaktum.cz.

Předchozích deset ročníků se z velké části uskutečnilo přímo v jedné ze zvířecích expozic v areálu zoo, od roku 2012 pak tradice přešla do Lidových sadů, jež se rok předtím staly součástí ZOO Liberec. V rámci sympozií se v Liberci představilo celkem 15 výtvarníků z celé republiky, kteří vytvořili téměř pět desítek nejrůznějších plastik, jež citlivě doplňují exteriéry zoo, Lidových sadů a Dětského koutku. V průběhu let tak výtvarníci zpracovali řadu námětů: zvířecí témata, africké etno, dětský i dospělácký mobiliář, lidské vlastnosti či české verze soch Moai z Velikonočního ostrova. Letošní skupinu umělců tvoří kvintet: Jiří GENZER, Marian MARŠÁLEK, Ondřej PROCHÁZKA, Ivan ŠMILAUER a Jan ŠVADLENKA.

Zoo socharstvi 200


Zahrada Lidových sadů, kde budou sochy vznikat, bude po celou dobu konání akce otevřena zdarma veřejnosti. Bude tak možné zblízka pozorovat přetváření surového kamene do uměleckého artefaktu.


Závěrečná vernisáž se odehraje v pátek 21. srpna v 17.00 na zahradě Lidových sadů.


Pro více informací prosím navštivte http://www.zooliberec.cz.

Zdroj foto: www.zoomania.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zbořil: Pokud člověk může pomoci, pomáhat má!

Zboril 200Těší se na své vánoční pořady, věnuje se charitě, učí, připravuje pohybovou dílničku pro děti, chystá projekt s herci Evou Hruškovou a Janem Přeučilem, bude natáčet první díly nového televizního pořadu, podporuje aktivity cviči...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

V Březnu-měsíci čtenářů startuje v Knihovně BBB v Uherském Hradišti již tradiční výtvarná soutěž Ex-libris 2022, tentokrát na téma Aby ze světa nevymizela radost

ex libris 200KNIHOVNA BEDŘICHA BENEŠE BUCHLOVANA V UHERSKÉM HRADIŠTI vyhlašuje v Březnu-měsíci čtenářů výtvarnou soutěž pro děti, studenty, rodiče, prarodiče, učitele, výtvarníky… pro všechny milovníky knih Ex-libris 2022– Aby ze světa nevymizela radost.


Literatura

Stratené kvety Alice Hartovej

Stratene kvety perexKdyž byla Alice Hartová malá, byla svědkem domácího násilí. Její otec mlátil nejen její mámu, vztek si vybíjel i na Alici. Protože dívenka chtěla, aby byl táta tak hodný a laskavý, jaký býval po svých záchvatech vzteku, roz...

Divadlo

Ďáblice – po čertech povedená inscenace

dablice perexPoslední premiéra letošní divadelní sezóny přivedla na prkna Městského divadla ve Zlíně Ďáblici. One woman a two men show, kterou na jevišti rozehráli Hana Tomáš Briešťanská, Zdeněk Julina a Zdeněk Lambor.

Film

Kate Winslet prožívá mrazivé drama v horách

 

hora mezi nami 200Zima se teprve blíží, ale diváci si mrazivé teploty a všudypřítomný sníh můžou užít v novém romantickém dramatu Hora mezi námi. Podle traileru se může zdát, že se spíš jedná spíše o napínavý thriller – popravdě je film...