Na Kristiánově se téměř po 130 letech opět bude tavit sklo

Na Kristiánově se téměř po 130 letech opět bude tavit sklo

Tisk

Pout 200Zaniklá sklářská osada Kristiánov v Jizerských horách ožije v sobotu 5. září již 24. ročníkem Mariánské sklářské pouti. Pořádá ji Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a bude to zároveň jedna z posledních možností navštívit zdejší stálou expozici.

Památník sklářství na Kristiánově ukončí letošní sezónu v pondělí 28. září dnem otevřených dveří u příležitosti státního svátku. Pak se návštěvníkům na celý rok zavře. Foukání skla se ujme Floriánova huť z Častolovic u České Lípy, která si pro návštěvníky pouti připravila i ukázky výrobků z tradičního sortimentu kristiánovské sklárny.

Pout 1


První Mariánská sklářská pouť se na Kristiánově konala roku 1790 a pak každý rok až do zániku sklárny. Muzeum tuto tradici obnovilo v roce 1990. I letos se návštěvníci mohou těšit na stánky s tradičním, nejen skleněným a bižuterním zbožím, soutěže pro děti nebo slaňování přes řeku Kamenici, které organizuje Horská služba. Připraven je i kulturní program.

Pout 2


Sklářská osada Kristiánov byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopil 6. ledna 1776 a jeho potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky, v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výboru bižuterie. Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda. Dnes je ve správě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Pout 3

Zdroj: Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou
www.msb-jablonec.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Brejšová: Cestování je součástí mého života

archiv Lucie BrejšováVše u ní začalo již v dětském věku, když s rodiči cestovala po rodných Čechách. Poznávat svět se Lucie Brejšová rozhodla po maturitě a tehdy ji cesta zavála do Anglie. Od té doby procestovala se svým manželem celou Evropu, navštívili Argentinu,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Střípky z Prahy: absolventský koncert harfenistky a rodinný muzikál

Stripky perexKulturní život se po covidové pauze rozjel se vším všudy. Lidi těší různé žánry, vystupuje plno umělců, včetně mladých i nejmladších.

 

...

Z archivu...


Literatura

Urban fantasy z Londýna podruhé: Dominion Petera McLeana

dominion 200V únoru vyšla v nakladatelství Host kniha plná magie a nadpřirozena Dominion od anglického autora Petera McLeana. Toužíte-li poznat multikulturní Londýn nejen z jeho oslnivé strany, autorova představivost vyplodila knihu přesně pro vás!

...

Divadlo

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...

Film

I tlusté odborné časopisy by mohly zaujmout

kino ikon perexSpecializované časopisy, mnohdy čtvrtletníky nebo jen pololetníky, se k běžnému čtenáři téměř nedostanou. Jednak o jejich existenci neví, a i kdyby věděl, sotva by našel nějaké místo, kde se prodávají, a i kdyby takové místo objevil (třeba...