Přichází éclair, francouzská cukrovinka, která vám rozsvítí den
Banner

Přichází éclair, francouzská cukrovinka, která vám rozsvítí den

Email Tisk

ecl200Voňavé, nadýchané, s delikátní náplní a krásné i na pohled. Takové jsou éclairs, tradiční francouzské cukrovinky. Éclair znamená „světelný záblesk“ – protože tyhle báječné sladkosti vypadají oslnivě a snědí se rychlostí blesku. Rozsvítit den si jimi můžete v stylovém pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2, kde je teď začali nabízet jako svou podzimní novinku.

 


„Tajemství éclairs spočívá v perfektním sladění chuti odpalovaného těsta s jemnou, čerstvě vyrobenou náplní – my sami jsme ten souzvuk ladili skoro dva měsíce,“ říká Jan Ivanco, majitel malého pražského cukrářství, kde éclairs začali nabízet s pěti příchutěmi: pistáciové, malinové, karamelové, vanilkové a čokoládové s nugátovým krémem. Vytvořit dokonale chutnou i krásnou „eclairku“ je podle Ivanca úkol pro skutečného cukrářského mistra, který si musí každým kusem pečlivě vyhrát. „Jde pak o skutečnou delikatesu, kterou je možné buď s rozkoší okamžitě sníst, anebo s ní, stejně jako je to zvykem ve Francii, udělat někomu radost – hezky zabalené „eclairky“ totiž Francouzi nosí na návštěvy svým přátelům jako luxusní, a zároveň od srdce darovanou pozornost,“ říká Jan Ivanco z pekařství Petite France Boulangerie & Patisserie, kde denně vyprodukují až 40 kusů těchto ručně vyráběných dobrot.

ecl3


Zářivá pochoutka králů

Stejně jako samotná výroba je zajímavá i historie éclairs: podle historiků zkoumajících dějiny jídla, se cukrovinka objevila prý už na přelomu 18. a 19. století. Poprvé ji mlsným aristokratickým jazýčkům naservíroval zřejmě Marie-Antoine Carême, slavný cukrář francouzské královské rodiny. „Král kuchařů a kuchař králů“, jak mu přezdívali, je považován za vůbec první kuchařkou celebritu a stál i u zrodu světové proslulosti francouzské kuchyně.  Že Francouzi éclairs opravdu milují, dokládají i slavné pařížské obchody L'Eclair de génie a L´Atelier de l´Éclair, které se specializují pouze na éclairs s desítkami fantastických náplní.

Delikatesy z Francie: quiche a originální marmelády

Ani v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie& Patisserie ale nezahálejí: i tady už zkoušejí další příchutě (testováním prochází teď éclair borůvková a s passion fruit). Ke sladké podzimní novince tu navíc připojili i oblíbené slané quiche. Nově tu lze ochutnat quiche lososový, špenátový a žampiónový. A i tady věnovali výrobě zvláštní pozornost: aby byl quiche opravdu měkounký, musí se těsto nechat pořádně odležet. „Při domácím pečení, kdy chceme obvykle quiche připravit co nejdřív, to bývá maximálně hodina, u nás ale těsto odpočívá i jeden den, což spolu s použitím pravé smetany, másla a vajec z domácího chovu dodává výsledku žádoucí křehkost a chuť,“ prozrazuje Jan Ivanco.

ecl6


Ten teď v podzimní sezóně sází i na ručně vyráběné marmelády podle francouzských receptur: ve stylové prodejně, která funguje zároveň jako cukrárna a kavárna, najdete teď marmeládu meruňkovou s levandulí, hruškovou s badyánem a francouzským koňakem, švestkovou se skořicí a vlašskými ořechy a jahodovou s vanilkou a karamelem.

Petite France Boulangerie & Patisserie, Myslíkova 22, Praha 2, otevřeno denně 8-20 hodin, e-mail: obchod petite-france.cz, tel. 702 146 966,  www.petite-france.cz


 




Přihlášení



  • Tapír č. 5 září – říjen
    Od 30. srpna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Ivo Šmoldasem – Tapír na houbách...
  • Tapíří letní dárek
    Máte již poslední číslo Tapíra přečtené a nechce se vám čekat na nové, které vyjde 30. srpna? Připravili jsme pro...
  • Mezinárodní festival kresleného humoru 2019
    Čtvrtý ročník skončil a opět se vydařil. Kdo jste nepřijeli, budete celý rok litovat, že jste nebyli. Tak příští rok...

Rozhovor

VinCafe: „Zákazníci často odcházejí příjemně překvapení - nejlépe pak s lahvinkou v ruce“

VinCafe 200V dubnu tohoto roku se ve Zlíně otevřelo VinCafe – vinotéka s kavárnou. Dobré víno, výborná káva, lahodně vypadající dezerty, to vše v útulném prostředí ve stylu Provence. VinCafe vede matka s dcerou a my oslovili tu mladší z nich, Patricii Hluští...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Radosti a starosti v ostravské ZOO - narodilo se další slůně

slune perexPracovníci Zoologické zahrady v Ostravě zajásali. Dlouho očekávaný porod slonice Vishesh proběhl bez komplikací. Sloní miminko přišlo na svět v úterý, 4. února, ve čtyři hodiny ráno. Od jeho narození uplynuly již více než dva týdny a malé mrně i je...


Literatura

Autorka Hunger Games přichází s trochu ostřejší pohádkou

big gregor-a-mesto-pod-mestem-2Ji-383727Čeští čtenáři mají konečně možnost přečíst si první díl série Letopisy podzemě od autorky Hunger Games Suzanne Collins. Gregor a město pod městem vyšel v originále již roku 2003, ale v ...

Divadlo

Dům kultury Vsetín nabídne divadelní dvojkombinaci kabaretní show roku Ovčáček čtveráček i realistickou komedii Upokojenkyně

upokojenkyně200V úterý 7. února si ve Vsetíně přijdou na své příznivci divadla, komedie a kabaretní show, za kterými stojí Petr Michálek, divadelní režisér a ředitel Městského divadla Zlín.

...

Film

Abraham Lincoln – Lovec upírů: dřevené kolíky, česnek a jde se likvidovat

Na počátku byla kniha, alespoň co se týče tohoto filmu. Napsal ji americký spisovatel Seth Grahame-Smith, který se dostal do povědomí již předcházejícím dílem Pýcha a předsudek a Zombíci. Nyní, na základě jeho předlohy, přichází do...