Přichází éclair, francouzská cukrovinka, která vám rozsvítí den
Reklama
Banner

Přichází éclair, francouzská cukrovinka, která vám rozsvítí den

Email Tisk

ecl200Voňavé, nadýchané, s delikátní náplní a krásné i na pohled. Takové jsou éclairs, tradiční francouzské cukrovinky. Éclair znamená „světelný záblesk“ – protože tyhle báječné sladkosti vypadají oslnivě a snědí se rychlostí blesku. Rozsvítit den si jimi můžete v stylovém pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2, kde je teď začali nabízet jako svou podzimní novinku.

 


„Tajemství éclairs spočívá v perfektním sladění chuti odpalovaného těsta s jemnou, čerstvě vyrobenou náplní – my sami jsme ten souzvuk ladili skoro dva měsíce,“ říká Jan Ivanco, majitel malého pražského cukrářství, kde éclairs začali nabízet s pěti příchutěmi: pistáciové, malinové, karamelové, vanilkové a čokoládové s nugátovým krémem. Vytvořit dokonale chutnou i krásnou „eclairku“ je podle Ivanca úkol pro skutečného cukrářského mistra, který si musí každým kusem pečlivě vyhrát. „Jde pak o skutečnou delikatesu, kterou je možné buď s rozkoší okamžitě sníst, anebo s ní, stejně jako je to zvykem ve Francii, udělat někomu radost – hezky zabalené „eclairky“ totiž Francouzi nosí na návštěvy svým přátelům jako luxusní, a zároveň od srdce darovanou pozornost,“ říká Jan Ivanco z pekařství Petite France Boulangerie & Patisserie, kde denně vyprodukují až 40 kusů těchto ručně vyráběných dobrot.

ecl3


Zářivá pochoutka králů

Stejně jako samotná výroba je zajímavá i historie éclairs: podle historiků zkoumajících dějiny jídla, se cukrovinka objevila prý už na přelomu 18. a 19. století. Poprvé ji mlsným aristokratickým jazýčkům naservíroval zřejmě Marie-Antoine Carême, slavný cukrář francouzské královské rodiny. „Král kuchařů a kuchař králů“, jak mu přezdívali, je považován za vůbec první kuchařkou celebritu a stál i u zrodu světové proslulosti francouzské kuchyně.  Že Francouzi éclairs opravdu milují, dokládají i slavné pařížské obchody L'Eclair de génie a L´Atelier de l´Éclair, které se specializují pouze na éclairs s desítkami fantastických náplní.

Delikatesy z Francie: quiche a originální marmelády

Ani v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie& Patisserie ale nezahálejí: i tady už zkoušejí další příchutě (testováním prochází teď éclair borůvková a s passion fruit). Ke sladké podzimní novince tu navíc připojili i oblíbené slané quiche. Nově tu lze ochutnat quiche lososový, špenátový a žampiónový. A i tady věnovali výrobě zvláštní pozornost: aby byl quiche opravdu měkounký, musí se těsto nechat pořádně odležet. „Při domácím pečení, kdy chceme obvykle quiche připravit co nejdřív, to bývá maximálně hodina, u nás ale těsto odpočívá i jeden den, což spolu s použitím pravé smetany, másla a vajec z domácího chovu dodává výsledku žádoucí křehkost a chuť,“ prozrazuje Jan Ivanco.

ecl6


Ten teď v podzimní sezóně sází i na ručně vyráběné marmelády podle francouzských receptur: ve stylové prodejně, která funguje zároveň jako cukrárna a kavárna, najdete teď marmeládu meruňkovou s levandulí, hruškovou s badyánem a francouzským koňakem, švestkovou se skořicí a vlašskými ořechy a jahodovou s vanilkou a karamelem.

Petite France Boulangerie & Patisserie, Myslíkova 22, Praha 2, otevřeno denně 8-20 hodin, e-mail: obchod petite-france.cz, tel. 702 146 966,  www.petite-france.cz


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

  • Tapír přichází před Ježíškem.
    Nezadržitelně se blíží Vánoce a konec letošního roku. Na to si ale ještě chvíli počkáme a aby nám to čekání...
  • Tapíří listopadování
    Podzim je tady v plném proudu, na horách už se objevil první sníh, proběhla výměna šatníku za teplejší svršky (i...
  • Vladimír Menšík
    V Tapírovi květen 2017 jsme zveřejnili vzpomínku na Vladimíra Menšíka. Protože dnes (9. října) slavíme výročí jeho narození, dovolte, abychom...

K21 se představuje

KATEŘINA HAJŇUKOVÁ


redaktorka a editorka

    Narodila se koncem března 2000, je tedy znamení berana a jak říká, zcela odpovídá její tvrdohlavosti. Pochází z Karlových Varů, které moc ráda a v současnosti je studentkou čtyřletého gymnázia.

    S K21 spolupracuje od začátku července a říká, že je za to neskutečně ráda. "Editace mi otevřela nový svět, který pro mně mnoho znamená a dává mi mnoho možností."

    Mezi koníčky Kačka řadí poslouchání hudby, čtení, psaní různých příběhů, hraní na keyboard, jízdu na skateboardu a trávení času se svými přáteli. "Dalo by se říct, že mým velkým koníčkem je barvení vlasů. D§vod? Už čtyři roky si barvím své hnědé vlasy částečně na modro a nikdy bych svoje modro-hnědé vlasy nevyměnila."

    Mimo studia a editace se věnuje svému blogu. Blogerkou je už asi sedm let, při čemž svůj dosavadní blog má čtyři roky. Ve škole ji nejvíc baví psychologie, český jazyk a angličtina.

    "Ze všeho nejdůležitější je pro mě moje rodina, která mě vždy drží nad vodou. Motta a citáty jsou moje doména. Už jako malá jsem si sepisovala a opisovala motta z internetu nebo ráda prohledávala mamčiny sešity s citáty. Můj nejoblíbenější pochází od zpěváka Andyho Biersacka, který má skupinu Black Veil Brides, kterou miluji: "Každý na světě má sny. Drž je blízko svého srdce a nikdy nepouštěj..."

Toulavka

Anketa


Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 30

Čtěte také...

Trojská botanická zahrada zve na výstavu tropických motýlů: vzneste se na křídlech křehké krásy ve skleníku Fata Morgana

motyl 200Již popatnácté pořádá Botanická zahrada hl. m. Prahy výstavu tropických motýlů. I letos máte možnost obdivovat lehkost a kouzlo těchto zástupců hmyzu. Staňte se svědky jejich zrození a vzdušných tanců. Zároveň vám odhalíme mnohá tajemství z jejich živ...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

„Největší úspěch zpravidla přichází, když se lidé nebojí pádu“

trefa 200Nakladatelství 65. pole poslední dobou vydává stále zajímavější tituly. Tím nejnovějším je kniha Jedna trefa stačí s podtitulem Mladí miliardáři internetového věku, kterou dal dohromady Randall Lane s redaktory časopisu Forbes.

...

Divadlo

MILAN KŇAŽKO V DIVADLE NA JEZERCE!

Jezerka Knazko 200Divadelní společnost Jana Hrušínského zahajuje v září v Divadle Na Jezerce již čtrnáctou sezónu přípravou na světovou premiéru bestselleru Evžena Bočka POSLEDNÍ ARISTOKRATKA v režii Arnošta Goldflama. V Divadle Na Jezerce se zároveň...

Film

Hollywoodský režisér Robert Dornhelm natáčí pro Českou televizi příběh o Marii Terezii

terezie film 200Česká televize začíná s  režisérem Robertem Dornhelmem natáčet historickou minisérii o nejvýraznější evropské panovnici všech dob, Marii Terezii. V hlavních rolích dvoudílného filmu, jehož režisér má na svém kontě i oscarovou nominaci, se...