Přichází éclair, francouzská cukrovinka, která vám rozsvítí den
Banner

Přichází éclair, francouzská cukrovinka, která vám rozsvítí den

ecl200Voňavé, nadýchané, s delikátní náplní a krásné i na pohled. Takové jsou éclairs, tradiční francouzské cukrovinky. Éclair znamená „světelný záblesk“ – protože tyhle báječné sladkosti vypadají oslnivě a snědí se rychlostí blesku. Rozsvítit den si jimi můžete v stylovém pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2, kde je teď začali nabízet jako svou podzimní novinku.

 


„Tajemství éclairs spočívá v perfektním sladění chuti odpalovaného těsta s jemnou, čerstvě vyrobenou náplní – my sami jsme ten souzvuk ladili skoro dva měsíce,“ říká Jan Ivanco, majitel malého pražského cukrářství, kde éclairs začali nabízet s pěti příchutěmi: pistáciové, malinové, karamelové, vanilkové a čokoládové s nugátovým krémem. Vytvořit dokonale chutnou i krásnou „eclairku“ je podle Ivanca úkol pro skutečného cukrářského mistra, který si musí každým kusem pečlivě vyhrát. „Jde pak o skutečnou delikatesu, kterou je možné buď s rozkoší okamžitě sníst, anebo s ní, stejně jako je to zvykem ve Francii, udělat někomu radost – hezky zabalené „eclairky“ totiž Francouzi nosí na návštěvy svým přátelům jako luxusní, a zároveň od srdce darovanou pozornost,“ říká Jan Ivanco z pekařství Petite France Boulangerie & Patisserie, kde denně vyprodukují až 40 kusů těchto ručně vyráběných dobrot.

ecl3


Zářivá pochoutka králů

Stejně jako samotná výroba je zajímavá i historie éclairs: podle historiků zkoumajících dějiny jídla, se cukrovinka objevila prý už na přelomu 18. a 19. století. Poprvé ji mlsným aristokratickým jazýčkům naservíroval zřejmě Marie-Antoine Carême, slavný cukrář francouzské královské rodiny. „Král kuchařů a kuchař králů“, jak mu přezdívali, je považován za vůbec první kuchařkou celebritu a stál i u zrodu světové proslulosti francouzské kuchyně.  Že Francouzi éclairs opravdu milují, dokládají i slavné pařížské obchody L'Eclair de génie a L´Atelier de l´Éclair, které se specializují pouze na éclairs s desítkami fantastických náplní.

Delikatesy z Francie: quiche a originální marmelády

Ani v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie& Patisserie ale nezahálejí: i tady už zkoušejí další příchutě (testováním prochází teď éclair borůvková a s passion fruit). Ke sladké podzimní novince tu navíc připojili i oblíbené slané quiche. Nově tu lze ochutnat quiche lososový, špenátový a žampiónový. A i tady věnovali výrobě zvláštní pozornost: aby byl quiche opravdu měkounký, musí se těsto nechat pořádně odležet. „Při domácím pečení, kdy chceme obvykle quiche připravit co nejdřív, to bývá maximálně hodina, u nás ale těsto odpočívá i jeden den, což spolu s použitím pravé smetany, másla a vajec z domácího chovu dodává výsledku žádoucí křehkost a chuť,“ prozrazuje Jan Ivanco.

ecl6


Ten teď v podzimní sezóně sází i na ručně vyráběné marmelády podle francouzských receptur: ve stylové prodejně, která funguje zároveň jako cukrárna a kavárna, najdete teď marmeládu meruňkovou s levandulí, hruškovou s badyánem a francouzským koňakem, švestkovou se skořicí a vlašskými ořechy a jahodovou s vanilkou a karamelem.

Petite France Boulangerie & Patisserie, Myslíkova 22, Praha 2, otevřeno denně 8-20 hodin, e-mail: obchod petite-france.cz, tel. 702 146 966,  www.petite-france.cz


 

Přihlášení



Banner

Tapír

  • Tapír č. 1-2020
    Od 9. ledna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Josefem Stehlíkem, sochař a kreslíř...
  • Výstavy v lednu 2020
    Zveme vás na dvě výstavy, které jsme naplánovali hned na začátek roku 2020. PRVNÍ výstava se uskuteční ve sportovní hale...
  • Tapír 6-2019 na listopad a prosinec
    Od 30. října vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Jiřím Werichem Petráškem – Tapír v pivovaru...

Rozhovor

Jak se zrodily dárkové knihy od Milju

Milju perexStudentka psychologie Žaneta Krčilová založila značku Milju.Věří, že základem šťastného života jsou kvalitní vztahy a přeje si, aby lidé věnovali více času a péče právě jim. Je autorkou dárkových knih, které lze kreativně dotvářet. Její posled...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Klub Fléda v roce 2015 – velké změny, našlapaný program a nová letní scéna

fled 200Brněnský klub Fléda pokračuje v sérii změn a vylepšení, které nastartoval v loňské sezóně. Plány klubu zahrnují nejen řadu koncertů a vystoupení zvučných jmen, jako jsou například The Subways, Archive nebo Johna Digweeda, ale také dokončení modernizace z...

Z archivu...


Literatura

Nejkrásnější knihy roku

svet knihy nejkrasnejsi knihaSoutěž Nejkrásnější české knihy roku 2011 proběhla už v květnu 2012, těsně před zahájením veletrhu Svět knihy na Výstavišti v Praze - Holešovicích, přesto si můžeme znovu upřesnit, které knihy...

Divadlo

Program divadla Disk na březen

diska perex březenPředprodej vstupenek probíhá v pokladně divadla DISK ve všední dny od 16.00 do 19.30 hod, o víkendu a ve svátek pouze 1 hodinu před představením – tel.: 234 244 255. Rezervace vstupenek on-line na www.divadlodi...

Film

Jeden svět umožní návštěvníkům zažít virtuální realitu

jeden svet 20Festival Jeden svět Zlín nabídne od 5. do 8. dubna možnost vyzkoušet si virtuální realitu. Do Zlína ji přináší studentská organizace Studium života ve Zlíně působící na Fakultě aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati.

...