Jednou budou lidé kroutit hlavou nad fotografiemi náměstí s parkovištěm

Jednou budou lidé kroutit hlavou nad fotografiemi náměstí s parkovištěm

Tisk

Namesti 200Ze spodní části malebného Malostranského náměstí v centru Prahy zmizí parkoviště. Již před časem vznikla petice, kterou podepsaly tisíce lidí, následně město vypsalo soutěž ideových záměrů k budoucí podobě náměstí. Petici před časem iniciovalo Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan, mluvčí se stala Kateřina Jacques-Bursíková, která vítá rozhodnutí stávajícího vedení radnice, kterým se "drobnými krůčky posouváme k cíli".

 

Rada hlavního města Prahy rozhodla o tom, že architekti do konce letošního roku dopracují studii, aby z dolní části Malostranského náměstí zmizelo parkoviště. V příštím roce se bude připravovat projektová dokumentace. Následná revitalizace by měla vyjít na 100 milionů korun. Co rozhodnutí pražských radních říkáte?
Rozhodnutí vítám, posouváme se drobnými krůčky k cíli. Když jsem s myšlenkou petice za odstranění parkoviště přiišla, všichni mě zrazovali, nikdo nevěřil tomu, že by to bylo uskutečnitelné. Lidé měli špatné zkušenosti s podobnými snahami v minulosti. Vždy narazili na odpor nejen místních politiků, ale především těch, kteří působí v Poslanecké sněmovně. Naše petice se trefila do lepší atmosféry, společnost se posouvá v názoru na to, jak má fungovat město ve 21. století, jaká je role automobilové dopravy a jak má být utvářen a využíván veřejný prostor. Petice a aktivity s ní spojené měly silný osvětový charakter, a tak se zdá, že něco nemyslitelného se stává možným. Zatím nejásám, protože dokud nepadnou závazná rozhodnutí o termínech, parkoviště nedostane výpověd, nebo, ještě lépe, dříve, než začnou stavební práce, nemáme vyhráno.


Jak dlouho to podle vás bude trvat?
To nevím, ale věřím, že se to podaří a jednou budou lidé kroutit hlavou nad fotografiemi současné podoby náměstí a ptát se, jak jen něco tak hloupého bylo možné. Potom budou lidé sedět na náměstí na lavičkách, užívat si klid a kochat se pohledem na opravdový urbanistický skvost.

Namesti

Kateřina s dcerou Noemi na parkovišti (Malostranské náměstí)

 

Poté co jste se Sdružením občanů a přátel Malé Strany a Hradčan sehnali podpisy pod petici, jednali jste s vedením města. Jaká ta jednání byla?
Jedná ní s Radou hlavního města Prahy a úřadem, který by měl být vstřícný k občanům, notabene aktivním, kteří ve svém volném čase pomáhají formulovat určité myšlenky a mobilizují tisíce lidí, považuji za hodně špatné. Je to paradox, protože v čele výběrové komise byl architekt Miroslav Šik, který při vyhlašování výsledků popsal podobné procesy ve Švýcarsku, kde trvale žije. Zdůraznil, že ve Švýcarsku jsou aktivní občané i laická veřejnosti považováni za důležitou součást rozhodovacího procesu v rozvoji města a pro politiky a odborníky neopominutelnými partnery. O tom se nám v Praze ani nesní.


A jak tedy jednání probíhala?
Komunikace s primátorem Hudečkem byla příšerná a mimo jiné vedla k tomu, že se vše tak strašně protahuje. Nyní jsme na tom podobně, rok trvalo, než došlo k současnému rozhodnutí Rady, které už mohlo padnout dávno. Osobně jem se jednou probojovala k náměstkovi Stropnickému. Dala jsem mu všechny podklady, popsala mu historii toho, co se doposud podařilo, a diskutovali jsme o tom, co je třeba udělat dál. Měla jsem z toho dobrý pocit. Slíbil, že se mi, jako zástupkyni a mluvčí tisíců občanů ozve do dvou týdnů a vytvoří prostor pro naše zapojení. Už se nikdy neozval a o dnešním rozhodnutí jsem se dozvěděla z médií. Jsem ráda, že se projekt posouvá, jednání magistrátu mi ale přijde trochu arogantní. I o tom je totiž demokracie. Samozřejmě o konkrétních rozhodnutích, ale i o způsobu jednání těch, kteří mají moc, s těmi, kteří jsou občansky angažovaní. Město nám totiž patří společně. Co se týče podoby náměstí, petice požadovala výsledek, který by reflektoval právě dialog mezi politiky, odborníky a angažovanými občany. Nyní jsou občané mimo hru, a to je špatně. Na druhou stranu, ideová soutěž proběhla, předseda komise, již zmíněný Miroslav Šik, je kapacita, a nemám důvod výsledek problematizovat. S jednou zásadní výhradou.


S jakou?
Neměl by být pokácen jediný strom, který na náměstí statečně žije a prospívá. Vítězný návrh s ním nepočítá, přitom je zřejmé, že by ho byla škoda a navíc už má vzrůst, který snad ani kácení nepovoluje.

Související článek: http://www.kultura21.cz/ostatni/12726-praha-malostranske-namesti-prestavba

Foto: archiv Kateřiny Jacques-Bursíkové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Jordán: „Těšil jsem se z každého dne psaní, byla to krásná inventura.“

karel jordan200Karel Deniš Jordán se narodil 11. 11. 1952. Je to právník, šéfproducent, hudební redaktor, dramaturg a spisovatel. Mezi jeho knihy patří například vzpomínková kniha Petr Muk – Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já), Tenkrát na Západě, Můj bratr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Terapeut je kamarád

koucovna 200Pro většinu lidí je terapeut téměř sprosté slovo a jeho návštěvu berou jako osobní ponížení. Přitom se vůbec není čeho bát, protože terapeuti jsou také jen lidi a mají pro ledacos pochopení. Nervozita před první konzultací je naprosto pochopitel...


Literatura

Středověk jako pestrá doba v literatuře

stredovek200Křest knížky Františka Kalendy Vraždy ve znamení hvězdy se uskutečnil v nakladatelství Dobrovský na pražském Václavském náměstí. Kniha, vydaná nakladatelstvím Vyšehrad, čtenáře zavádí na dvůr Karla IV. a do ulic staré Prahy krátce po morové ráně...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Reportérka

repor 200Reportérka (2015)  je nová televizní minisérie České televize, která se od 1.února 2015 vysílala v České televizi na Čt1 vždy od 20 hodin. Tři díly daly nahlédnou do prostředí novinářské profese. Jednotlivé díly líčí pokaždé zajímavý příběh podle skute...