Lesní klub Senohraby děti pokřtily zpěvem o drakovi

Lesní klub Senohraby děti pokřtily zpěvem o drakovi

Tisk

Skolka 200Není špatné počasí, pouze špatné oblečení. To je jedním z hesel Lesního klubu Senohraby, kde mohou pod dohledem zkušených pedagožek trávit dny děti od tří do šesti let. Zatím jich je desítka. Michaelskou slavností byla činnost klubu slavnostně odstartována.

Provozovatelky klub doslova „vydupaly“ ze země. Jedná se o někdejší jablečný sad, kde si i dnes lze ze stromu utrhnout sladké jablíčko a na jehož pozemku je zděná chatička, v níž je zázemí pro děti s knihovničkou i umývarnou, zajištěna je i toaleta. Do měsíce by tam měla být i elektřina. Provozovatelky klubu  by byly rády, aby k pedagožkám časem přibyl i muž, coby mužský vzor pro děti.  

„Obědy budeme dovážet, svačiny si děti přinesou v krabičkách,“ říká jedna z provozovatelek klubu Anna Voňavková. Ceník „školkovného“ lze najít na webu klubu: za dva dny v týdnu zaplatí rodiče 2800 korun měsíčně, za tři dny 3400 korun, za čtyři 4800 a za pět dnů 5500 korun. Je možné, za snížené ceny, nechávat děti v klubu jen na dopoledne.

Skolka 1

Na zahradě bude jurta

Drtivou většinu času budou děti trávit venku. „Říkáme rodičům, aby děti měly několik vrstev oblečení, to je v zimě nejvíc zahřeje,“ říká Voňavková. Na zahradě bude jurta. Provozovatelky by tam časem chtěly vybudovat permakulturní zahradu, aby se tam děti opravdu plně vyžily. V rámci Michaelské slavnosti bylo vidět, že děti jsou na zahradě jako doma už nyní.

Slavnost začala koncertem. „Až budu silný, silný jako svět, stanu se rytířem, chrabrým na pohled.  Až budu hrdina, silný jako býk, přemůžu draka, co v lese ruší klid,“ zpívaly dětmi pod pedagogickým vedením. Následovalo pohoštění a táborák.

Skolka 2

Podle provozovatelek lesního klubu neznamená, že děti z lesní mateřské školy nepoznají „výdobytky civilizace“. Naopak. „V zimě si děti uvědomí krásu teplého domova, po celý rok cestují veřejnou dopravou za různými návštěvami a účastní se kulturních a jiných společenských událostí ve svém okolí,“ uvádějí na webu klubu.


Foto: Andrea Cerqueirová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Litoměřický loutkový festival nabídne 7 představení pro malé i velké

llf1 perexRok se s rokem sešel a do Litoměřic se opět vrací festival loutek. Tentokrát se můžete těšit na 7 představení. Zahrají Vám divadla ze všech koutů republiky. Festival začíná v úterý, 18. března, pohádkou 

Z archivu...


Literatura

Batman má problémy s ptactvem

batman sovi tribunal 200Scott Snyder (Americký upír) s Gregem Capullem (Spawn), který mimo jiné dělal i obaly k deskám kapel jako Korn nebo Disturbed, dali hlavy dohromady a ...

Divadlo

Geisslers otevírají svou divadelně-alchymistickou laboratoř

Alchymisti200Alchymisti: Zlatodějný teatrolab je imerzivní inscenace pro diváky od deseti let, která vám umožní nahlédnout do pěti alchymistických laboratoří, založených samotným velmistrem tajného řádu Rudolfem II. Přenese vás do doby Rudolfovy vlády, kdy ...

Film

JAK VNIKNOUT DO OBECNÉ PSYCHOLOGIE

ucebnice obecne psychologie perexAlena Plháková hned na počátku své knihy UČEBNICE OBECNÉ PSYCHOLOGIE píše:  „Přála jsem si dokázat, že pověst obecné psychologie coby nudného předmětu je neoprávněná.“  A podařilo se jí to, neboť její kn...