Ocenění Knihovna roku 2015 předána

Ocenění Knihovna roku 2015 předána

Tisk

Knihovna200V Zrcadlové kapli pražského Klementina byla slavnostně předána ocenění Knihovna roku 2015.

 


U příležitosti oceňování nejlepších knihoven udělil Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Cenu českých knihovníků Goethe-Institutu v Praze za dlouholetou a mimořádně úspěšnou spolupráci s českými knihovnami. Goethe-Institut se stal pro české knihovny branou spolupráce s německými knihovnami. Cenu převzal ředitel Goethe-Institutu v Praze Dr. Berthold Franke.

Knihovny roku 2015

Knihovnou roku 2015 v kategorii základní knihovna se stala MĚSTSKÁ KNIHOVNA HROZNĚTÍN na Karlovarsku. Bohatá nabídka akcí, jimiž se knihovna podílí na kulturním a společenském životě obce přivádí do knihovny všechny věkové kategorie obyvatel. Spolupráce s vedením obce, občanskými sdruženími a spolky i jednotlivci dělá z knihovny oblíbené místo setkávání i skutečné kulturní a komunitní centrum obce.
Zvláštní ocenění a diplom v kategorii základní knihovna získaly MÍSTNÍ KNIHOVNA VRDY ze Středočeského kraje a OBECNÍ KNIHOVNA V KUNÍNĚ z Moravskoslezského kraje.
Hlavní cenu v kategorii informační počin získala MĚSTSKÁ KNIHOVNA TŘINEC za podporu čtenářství formou kritického myšlení a aktivní zapojení dospívající mládeže do života komunity. Knihovna je knihovnou, galerií, infocentrem a literární kavárnou.

Knihovna1


Zvláštní ocenění a diplom obdržela  MĚSTSKÁ KNIHOVNA MIKULOV za projekt Kniha do vlaku. Knihovna nabídla ve spolupráci s Českými drahami cestujícím novou službu, která již funguje v některých zdravotnických zařízeních, ve dvou veřejných parcích a v některých institucích v ČR. Cílem je podpora čtenářství a vztahu ke knihám a současně podpora kultury cestování.     

Městská knihovna roku 2015                                                                                                            

Městskou knihovnou roku 2015 se stala Knihovna města Olomouce.

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlásil již pošesté soutěž o nejlepší městskou knihovnu roku 2015. Záštitu nad soutěží převzal Svaz měst a obcí ČR. Cílem soutěže je ocenit nejlepší české knihovny, které jsou provozovány či zřizovány městy a motivovat je k rozšíření a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb. Do soutěže se přihlásilo 39 městských knihoven. Olomoucká knihovna byla založena v roce 1889 jako spolková knihovna. Od svého vzniku byla důležitým centrem českého spolkového a společenského života ve městě.
Komise při svém hodnocení nejvíce ocenila to, že se současnému vedení podařilo postupnými kroky a ve spolupráci s architektem proměnit interiér knihovny v moderní a příjemný prostor, který láká k návštěvě, ke studiu i trávení volného času.


podle podkladů Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR, www.skip.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Monikou Váňovou

200rozS uměleckou fotografkou Monikou Váňovou jsem se před časem seznámila na kurzech tvůrčího psaní a velmi brzy jsem pochopila, že tato křehká blondýnka má nejen výrazně tvůrčího ducha, ale že si také dokáže tvrdě jít za svými sny a dovést je až k realizaci...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Háčkované čtverce pro každého kreativce. Zkuste tvořit rukama, nebudete litovat

ctvercePNakladatelství Grada vydalo publikaci nazvanou Háčkované čtverce, autorkou je Sarah Callard. To, co kniha nabízí, není ani tak samotný text, jako spíše množství barevných fotografií znázorňujících skvělé tipy na háčkované čt...


Literatura

Hercule Poirot nově: Záhada tří čtvrtin

zahada tri ctvrtin 200V září vydalo nakladatelství Knižní klub nový příběh Hercula Poirota v podání britské autorky Sophie Hannahové. Jak se autorce podařilo zhostit role epigona nezaměnitelné Agathy Christieové a jaký je příběh z dávných let v m...

Divadlo

Palmovka přežila. Svou scénu otevře veřejnosti premiérou o Stalinovi.

palmo200Od dob ničivých povodní v roce 2013, proběhla v Divadle pod Palmovkou rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor budovy  spolu s výměnou vedení a ostatního personálu. Jen díky vstřícnosti a pochopení dalších divadelních scén se podařilo částečný chod divad...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...