Divoké Miláno. Bleší trhy

Divoké Miláno. Bleší trhy

Tisk

market200Miláno, jako druhé největší město Itálie, skýtá, stejně jako většina světových metropolí, mnoho zajímavých příležitostí všech možných druhů a kategorií. Ať už se sem vypravíte za kulturou, uměním, nákupy či nočním životem, můžete si být jisti, že toto místo tisíce tváří nikdy nezklame vaše očekávání.  Pro mne se ulice Milána staly pro další půlrok novým domovem a nemohu jinak, než návštěvu tohoto úžasného energického města doporučit všem ostatním.

 

 

Zorientovat se ovšem v záplavě možností a událostí bývá často nelehkým úkolem i pro zdatného cestovatele. V záplavě tipů, rad a průvodců můžeme pátrat dlouhé hodiny a ani tak získané informace neposkytnout komplexní představu o daných možnostech-zároveň se nám díky nim často podaří odkrýt pouze špičku ledovce a to především v případě, orientujeme-li se podle klasických turistických nabídek. V krátkém seriálu se tedy pokusím o zmapování míst, událostí a akcí, které byste si jistě při návštěvě Milána neměli nechat ujít a jejich doporučení těžko naleznete v oficiálních průvodcích.
V tomto díle bych se ráda zaměřila na Milánské trhy, které se díky své dlouholeté tradici staly nedílnou součástí zdejšího každodenního života. Nejedná se pouze o levnou možnost nákupů, milánské markety podávají dokonalou výpověď o duchu a nátuře pravého Itala. Pestré barvy, milión neznámých vůní a pachů, předměty, u kterých ani sám prodejce neodhalil jejich původní využití…To vše, spolu s vyvolávači a pouličními hudebníky vytváří ojedinělou a fascinující atmosféru.

market2


V Miláně můžeme narazit na několik druhů pouličních marketů, často se ale jedná o směsici všech možných druhů zboží, od ovoce a zeleninu přes čerstvé ryby, od nového oblečení po ten nejlevnější second hand, od šperků až po stoly a bedny plné fascinujících nálezů z půdy a garáže. Spojuje je ovšem jedno-zboží zde bývá velice levné a potraviny čerstvé a kvalitní.
Asi nejzajímavějším druhem jsou bleší trhy, takzvané flea markety. Tento obchodní model funguje stejně dobře i v České Republice především v podobě burz, nicméně stále zůstává spíše koníčkem pro úzkou skupinu nadšenců. V ulicích Milána se tato platforma setkává s kladným ohlasem a sympatiemi u mnohem většího procenta populace.  Mezi nejzajímavější druhy zboží patří především stylové boty, staré knihy a vinyly a lépe či hůře repasovaná jízdní kola, která jsou z drtivého procenta kradená. Nemalým rájem jsou tato místa také pro milovníky secondhandů, k sehnání jsou zde stylové kousky nejrozmanitějšího charakteru již od 0,50 E. Nesmíte se ale bát do lovu těch nejlepších svršků vložit veškeré své úsilí, milánské ženy s ponořenými předloktími v haldách oblečení bývají velice dravé.

market3


Ovocné trhy nalezneme v ulicích Milána každý den, pokaždé ovšem na jiném místě konání.  Bleší trhy jsou vzácnější, s jistou pravidelností se ovšem opakují také a to většinou poslední sobotu a neděli v měsíci. Dle mého názoru opravdu platí, že zajímavější trhy a prodejce najdete mimo centrum, daleko od návalu turistů, zkrátka v místech určených pro opravdové obyvatelé Milána. Mezi mé nejoblíbenější patří například středeční trh na Via Termopili či sobotní kolem kanálu Naviglio Pavése, nejkrásnější je ovšem ten, na který byť náhodně narazíte samy.  Na těchto stránkách naleznete celkový seznam a mapu s místy a dny konání všech trhů, které se v Miláně odehrávají pravidelně, stačí tedy jen zvolit a vyrazit.

http://mercati-settimanali.it/Milano/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Práce mě naplňuje sledováním příběhů lidí v čase

archiv Jan VojáčekV dětství se hodně věnoval sportu a na medicínu šel tak nějak automaticky, jelikož sám pochází z lékařské rodiny. Nějakou dobu se po promoci profesionálně věnoval fotbalu, pak to zkusil jako ortoped, aby zjistil, že t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lucie Ernestová a její kalendář Miluj svůj život 2018

kalendar Miluj svuj zivot 2018 - kopieTak tohle je čirá radost. Oblíbený kalendář je tentokrát originálním autorským dílem české autorky a ilustrátorky Lucie Ernestové. Inspirována průkopnickým dílem Louise L...


Literatura

Broukobol pro milovníky proudů slov

broukobol 200V nakladatelství Argo vyšla loni kniha Broukobol lákající jak barevným až psychedelickým přebalem s Johnem Lennonem, tak jeho osobnostní.

 

...

Film

Vánoce, Vánoce přicházejí - a co si o nich přečteme

vano 200Také letos spatříme na obrazovce všechny možné pohádky (včetně několika premiérových), aniž diváci již rozlišují, zda vznikly v televizi nebo se původně promítaly v kinech. Jenže: každý rok se opakují stále tytéž tituly. Mají společný jediný rys - té...