Kouzelný cestopis nás zavede do kraje kolem Loiry

Kouzelný cestopis nás zavede do kraje kolem Loiry

Tisk

toulky200Nakladatelství Fragment nám na dlouhé podzimní večery připravilo cestopisné povídání o jedné z nejkrásnějších oblastí celé Francie s názvem Toulky krajem Loiry. Tohoto průvodce sepsala Jaroslava Dvořáková a já vám můžu zaručit, že podtitulek, tedy Průvodce, který vás bude bavit, je stoprocentně pravdivý!

 

 

Jaroslava Dvořáková Francii rozumí a umí ji vychutnat všemi smysly, jak nám to prezentuje i v tomto cestopise. Na kontě má také knihu Průvodce po Provence – nečetla jsem, ale její popis okolí Loiry mě natolik okouzlil, že si budu muset pořídit i její předešlý počin.

Toulky krajem Loiry jsou pěkně a srozumitelně barevně rozděleny na Úvod a pak geograficky: Oblast řeky Loiry od Henrichemontu po Orléans, Oblast řeky Loiry od Meung po Amboise, Řeka Cher a její okolí, Oblast řeky Loiry a jejích přítoků Indre a Vienne, Oblast řeky Loiry až po Angers a průvodce nám uzavírají Slavné osobnosti.

Díky tomuto průvodci jsem se přenesla na místa, která jsem v minulosti navštívila a dozvěděla se spoustu informací a poznatků, jež se k této oblasti vztahují. Třeba jsem netušila a oblibě troglodytních obydlí, která, jak se zdá, jsou v tomto regionu roztroušena velmi hustě.  

toulky krajem loiry

 

Cestopis nabízí spoustu nádherných fotografií, které přímo vybízejí k návštěvě zde zachycených míst. Zelené informační sloupečky nás poučí o zajímavostech z historie (například se dozvíme, kde se vzal termín šedá eminence či titul markýz), ale najdeme zde i praktické věci ze života Francouzů. Vůbec by mi nevadilo, kdyby byl průvodce klidně 3x objemnější – i když chápu, že toto vydání se praktické a hodí se vzít ho na cesty s sebou.

Pokud přemýšlíte nad návštěvou magického kraje kolem nejdelší řeky Francie, nebo naopak chcete zavzpomínat na minulou dovolenou, či si prohloubit znalosti nejenom zeměpisného, ale také historického charakteru, tato kniha je určena pro vás! A nebojte, nejde jen o suchý popis míst, hradů a zámků, ale zahrnuta jsou i města a vesničky s místními zajímavostmi a celé je to popsáno z hlediska turisty, který chce v tomto regionu vidět a zažít co nejvíc.

Název: Toulky krajem Loiry
Autor: Jaroslava Dvořáková
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 128, brožovaná s chlopněmi
Hodnocení:  95 %

http://www.albatrosmedia.cz/toulky-krajem-loiry-pruvodce-ktery-vas-bude-bavit.html

 

http://kultura21.cz/literatura/11993-fragment-jaroslava-dvorakova-toulky-po-provence


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpánka Živčáková: Na besedách se snažím vytvářet bezpečný prostor

Zivcakova perexŠtěpánka Živčáková je žena, která miluje výzvy. Tou aktuální je pro ni pořádání besed na téma deprese. Tato nemoc jí před deseti lety zcela nečekaně vlétla do života. Jako hurikán, který vše zničil, aby mohlo vyrůst něco nového. Svůj příběh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Culturea představuje svůj program a láká na žhavý francouzský šarm i brazilský žár

culturea program 200Letošní Culturea představuje již třetí ročník kulturní akce, kterou připravují studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Letos se pokusí přiblížit dvě nezaměnitelné a kouzelné země – Francii a B...


Literatura

Čtvrtá ruka. Tak trochu jiné love story

ctvrta ruka200V letošním roce se český čtenář dočkal nejnovějšího románu Johna Irvinga Ulice Záhadných tajemství, ale i třetího vydání Čtvrté ruky, které je desátým autorovým románem. Pojďme pryč od čísel a představme si znovu Patricka Wallingforda, nenap...

Divadlo

Vydejme se s Hurvínkem mezi osly

hurvinek mezi osly 200Děti mají docela dlouhé vánoční prázdniny, během kterých asi moc na školu myslet nebudou. Některé z nich si, stejně jako Hurvínek, možná říkají: „Škola???!!! Brrrr!!!“ Ale co se s nimi zajít podívat do div...

Film

Kniha o pozapomenutém proklatci nové vlny

nemec perexJan Bernard patří k význačným filmovým badatelům, spojeným zejména s pražskou FAMU, kde byl během 90. let děkanem. Zabývá se jak teoretickými otázkami, tak zkoumáním tvorby významných režisérů (Pier Paolo Pasolin...