Ochutnejte pokrmy, na kterých si pochutnával i Leonardo da Vinci

Ochutnejte pokrmy, na kterých si pochutnával i Leonardo da Vinci

Email Tisk

kucharka perexZdravá strava a životní styl je už delší dobou trend, ke kterému se přidává stále více lidí. Možná se dočkáme i toho, že tento způsob života nebude výjimečným, ale naprosto běžným. V představované kuchařce najdete stovku receptů, které sesbírala Academia Barilla, která má za úkol zachovávat tradiční italské recepty a propagovat je ve světě.

 


Hned v úvodu se můžeme dozvědět, že vegetariánství je v Itálii oblíbené už dlouhá staletí. Vždyť mezi nejslavnější osobnosti z historie, které se vzdaly masa, patří třeba Pythagoras, Seneca nebo Leonardo da Vinci.
Italská kuchařka je rozdělena do tradičních kapitol – předkrmy, polévky, hlavní jídla, dezerty. Zvlášť jsou zde pokrmy z těstovin a rýže. Pro jazykové fanoušky jsou zde uvedeny nejen české názvy, ale můžete se potěšit i originální italštinou. Některé z receptů jsou ještě doplněny informacemi z historie (např. jak se časem vyvíjely dnes velmi oblíbené gnocchi) nebo tipem od kuchařů, jak jídlo vylepšit.
Potraviny, ze kterých se připraví a uvaří většina pokrmů, jsou samozřejmě těstoviny, dále pak rajčata (klasická, cherry, sušená…), lilek, cukety, vejce, nesmí chybět panenský olivový olej a bazalka. Můžete ale narazit i na v Česku méně tradiční zeleninu, jako je artyčok nebo fenykl. Pro mě úplnou novinkou bylo objevení zeleniny rapini, která je vzhledem podobná špenátu. Znáte ji? Ochutnali jste ji? Podělte se s námi v komentářích.
Jak možná víte, Italové se zaměřují ve svých pokrmech na jednotlivé chutě, české chlebíčky jsou pro ně kulinářskou záhadou. Co mě obzvlášť zaujalo, jsou smažené cuketové květy, které se dají připravit jak na slano, tak i na sladko.  I přesto, že je kuchařka pojmenovaná jako vegetariánská, najdou si tu své i vegani a celiaci, mohou si pochutnat třeba na netradičním salátu z růžového grepu a špenátu s vlašskými ořechy nebo cizrnové chlebové placce. Jistě jste už slyšeli a v lepším případě i ochutnali čokoládové suflé, a v této kuchařce najdete recept na parmazánové suflé.

kucharka


Kuchařka ukazuje, že italská kuchyně nejsou jen těstoviny, pizza nebo focaccia („fokáča“), ale je toho ještě mnoho, co může český gurmán ochutnat. Tak zavázat zástěry, hrnce na sporák a hurá do toho!


Vegetariánská středomořská kuchařka - 100 originálních italských receptů/Vegetarian Mediterranean Style
Autor: Kolektiv autorů
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2015
Počet stran: 240
Hodnocení: 80 %                 

Zdroj foto: www.kosmas.cz


http://www.kniha.cz/vegetarianska-stredomorska-kucharka/d-312696/



Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Přihlášení



Banner

Anketa

  • Tapír č. 1/2019
    Od 10. ledna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – rozhovor s Arnoštem Goldflamem – pokračování...
  • Děkujeme
     
  • Bastard.cz
    Pro vás, naše čtenáře, jsme připravili 10% slevu na veškerou nabídku e-shopu Bastard.cz Navštivte jejich e-shop ZDE: e-shop Bastard Nezapomeňte...

Rozhovor

Jan Vlasák: „Mít k posluchači blízko“

Maigret a jeho mrtvy 200Přečtěte si rozhovor s hercem Janem Vlasákem, vypravěčem audioknihy Maigret a jeho mrtvý od vydavatelství OneHotBoook. Jan Vlasák vystudoval brněnskou JAMU a následně se stal členem souboru divadla v Uherském Hradišti....

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (17)

Čtěte také...

Slavnosti okurek ve Znojmě budou jako vždy velkolepé, přijedou kuchaři z celé ČR

Okurkove slavnosti 200Znojmo žije okurkami – a to doslova. Tato malá a mezi Čechy velmi oblíbená zelenina tady má nejen dlouholetou tradici, ale také své vlastní slavnosti. Ty letošní proběhnou 1. a 2. srpna na znojemském Masar...


Literatura

Kočičí depozita. To je kočka, napsala…

to je kocka napsala matejkovaVíte, co jsou to kočičí depozita? Setkala jsem se s nimi poprvé loni na výstavě koček a letos mi do cesty přišla knížka plná smutných, veselých i dojímavých příběhů z kočičích depozit. Pochopila jsem v...

Divadlo

Pěna dní - devastující dopad lásky k idolu

Pena dni perexRelativně mladý divadelní počin režisérů Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského, byl na prknech Klicperova divadla v Hradci Králové představen již po několikáté od jeho premiéry 12. března 2016. Toto velice nekonvenční a netradiční předsta...

Film

Velice účelná procházka Alexandra Hackenschmieda

Hackenschmied 200Alexander Hackenschmied nepatří k našim nejznámějším dokumentaristům - a není se čemu divit. Vždyť tu působil jen v době před druhou světovou válkou a poté se (s mírně pozměněným příjmením - jako Hammid) prosazoval ve Spojených státech. Jeho samost...