Ochutnejte pokrmy, na kterých si pochutnával i Leonardo da Vinci
Banner

Ochutnejte pokrmy, na kterých si pochutnával i Leonardo da Vinci

kucharka perexZdravá strava a životní styl je už delší dobou trend, ke kterému se přidává stále více lidí. Možná se dočkáme i toho, že tento způsob života nebude výjimečným, ale naprosto běžným. V představované kuchařce najdete stovku receptů, které sesbírala Academia Barilla, která má za úkol zachovávat tradiční italské recepty a propagovat je ve světě.

 


Hned v úvodu se můžeme dozvědět, že vegetariánství je v Itálii oblíbené už dlouhá staletí. Vždyť mezi nejslavnější osobnosti z historie, které se vzdaly masa, patří třeba Pythagoras, Seneca nebo Leonardo da Vinci.
Italská kuchařka je rozdělena do tradičních kapitol – předkrmy, polévky, hlavní jídla, dezerty. Zvlášť jsou zde pokrmy z těstovin a rýže. Pro jazykové fanoušky jsou zde uvedeny nejen české názvy, ale můžete se potěšit i originální italštinou. Některé z receptů jsou ještě doplněny informacemi z historie (např. jak se časem vyvíjely dnes velmi oblíbené gnocchi) nebo tipem od kuchařů, jak jídlo vylepšit.
Potraviny, ze kterých se připraví a uvaří většina pokrmů, jsou samozřejmě těstoviny, dále pak rajčata (klasická, cherry, sušená…), lilek, cukety, vejce, nesmí chybět panenský olivový olej a bazalka. Můžete ale narazit i na v Česku méně tradiční zeleninu, jako je artyčok nebo fenykl. Pro mě úplnou novinkou bylo objevení zeleniny rapini, která je vzhledem podobná špenátu. Znáte ji? Ochutnali jste ji? Podělte se s námi v komentářích.
Jak možná víte, Italové se zaměřují ve svých pokrmech na jednotlivé chutě, české chlebíčky jsou pro ně kulinářskou záhadou. Co mě obzvlášť zaujalo, jsou smažené cuketové květy, které se dají připravit jak na slano, tak i na sladko.  I přesto, že je kuchařka pojmenovaná jako vegetariánská, najdou si tu své i vegani a celiaci, mohou si pochutnat třeba na netradičním salátu z růžového grepu a špenátu s vlašskými ořechy nebo cizrnové chlebové placce. Jistě jste už slyšeli a v lepším případě i ochutnali čokoládové suflé, a v této kuchařce najdete recept na parmazánové suflé.

kucharka


Kuchařka ukazuje, že italská kuchyně nejsou jen těstoviny, pizza nebo focaccia („fokáča“), ale je toho ještě mnoho, co může český gurmán ochutnat. Tak zavázat zástěry, hrnce na sporák a hurá do toho!


Vegetariánská středomořská kuchařka - 100 originálních italských receptů/Vegetarian Mediterranean Style
Autor: Kolektiv autorů
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2015
Počet stran: 240
Hodnocení: 80 %                 

Zdroj foto: www.kosmas.cz


http://www.kniha.cz/vegetarianska-stredomorska-kucharka/d-312696/



Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Banner

Tapír

  • Tapír č. 1-2020
    Od 9. ledna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Josefem Stehlíkem, sochař a kreslíř...
  • Výstavy v lednu 2020
    Zveme vás na dvě výstavy, které jsme naplánovali hned na začátek roku 2020. PRVNÍ výstava se uskuteční ve sportovní hale...
  • Tapír 6-2019 na listopad a prosinec
    Od 30. října vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Jiřím Werichem Petráškem – Tapír v pivovaru...

Anketa

Chtěli byste více asijských filmů v našich kinech a TV?

95.3%   (41)
4.7%   (2)
0%   (0)
Loading...


Rozhovor

Veronika Zelníčková: Arakaini pokračují ve svém Tour a opět si sebou vzali Anacreon

Anacreon turné Zelnickova perexBýt stálicí na hudební scéně pětatřicet let, to už něco znamená. Kapela Arakain takovou stálicí bezesporu je. U příležitosti tohoto výročí chystá koncertní turné po republice. Kluci chystají celkem třicet k...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Důl Michal z vlnité lepenky získal Cenu odborné poroty NPÚ. V soutěži středních škol Stavba z vlnité lepenky byly oceněny i zámek Lednice a hrady Karlštejn a Bouzov

lepenka hrady 200Důl Michal v Ostravě – Michálkovicích, vytvořený z vlnité lepenky studentkou střední průmyslové školy stavební Havířov, získal v jubilejním 10. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky speciální Cenu odborné poroty NPÚ. Vítězem soutěže...


Literatura

Pokloňte se Hnojaně

kouzelnikuv unik perexOd severských kriminálních luhů k fantazijním kouzelným hájům, respektive lesům! Brněnský Host pro své čtenáře přichystal pohádku pro dospělé, plnou jinotvorů a pratvorů, ale nechybí ani to zásadní – poučení.

Divadlo

Elita národa včera, dnes a zítra
ElityDoba se mění, ale lidé zůstávají stejní. Tento sociální jev má svou kladnou i zápornou stránku. Jestliže se ale v postkomunistických zemích objevují na vysokých společenských pozicích osoby spjaté s nechvalnou činností pro minulý režim, je tento úkaz silně...

Film

Na skok na festivalu Jeden svět Zlín

jeden svet 20Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět Zlín se zde konal už podruhé díky neziskovce Asociace DICE. My jsme navštívili jeho zahájení včetně projekce filmu Normální autistický film.

...