Sezona 2015 byla pro hrady a zámky výjimečně dobrá

Sezona 2015 byla pro hrady a zámky výjimečně dobrá

Tisk

Sychrov200Většina objektů ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově zaznamenala v roce 2015 růst počtu návštěvníků. Zájem o obnovený hospitál Kuks předčil všechna očekávání. Výrazně vyšší zájem návštěvníků zaznamenali také v Náchodě, Ratibořicích, na Lemberku, Troskách a Kunětické hoře. 

 

                                                                                                                                                                                                                      Návštěvnickým hitem se stal hospitál Kuks, který v rámci projektu Kuks – Granátové jablko prošel náročnou stavební obnovou. Od konce března do prosince 2015 jej navštívilo 139 016 osob, což je absolutní rekord v návštěvnické historii Kuksu. I přes obtížný příjezd návštěvníků na zámek v Náchodě stoupla návštěvnost na  41 782 osob. Vyšší zájem měli lidé nejen o nově restaurovanou a opravenou věž, ale také o dětské prohlídky.        Zámek Ratibořice pořádá pravidelně akce s oživenými postavami z Babičky. Kromě toho zde pořádají prohlídky bez průvodců. Na Liberecku se s velkým návštěvnickým ohlasem setkaly noční prohlídky Trosek. Návštěvnost Trosek se dosáhla 106 255 návštěvníků.

Více lidí navštívilo také hrad a zámek Frýdlant, kde se v nabídce nově objevila dětská trasa a několikrát za sezonu bylo možné absolvovat speciální prohlídku knihovny a sklepení. Frýdlant navštívilo celkem 43 919 návštěvníků. S uplynulou sezonou jsou spokojeni na Bezdězu i na Lemberku. Lemberk letos navštívilo 31 671 osob. Zcela vyprodány byly noční prohlídky a každoročně roste zájem o velikonoční prohlídky.

Sychrov1

 

Nejnavštěvovanějším objektem Liberecka zůstal celoročně zpřístupněný zámek Sychrov s 111 202 návštěvníky.  Do projektu Neobjevené památky, upozorňujícího na památky, stojící dosud stranou návštěvnického zájmu, byl na Liberecku zařazen hrad Grabštejn. Hrad v roce 2015 navštívilo 17 086 osob.  Vynikající návštěvnost si udržel zámek Zákupy, který si prohlédlo 33 306 osob. Na Pardubicku byl návštěvnicky nejúspěšnější hrad Kunětická hora, který si v roce 2015 prohlédlo  43 548 návštěvníků.

Zámky Litomyšl a Slatiňany vykázaly návštěvnost obdobnou jako v roce 2014. Na návštěvnosti Souboru lidových staveb Vysočina se podepsalo počasí. Za prosinec navštívilo Soubor lidových staveb Vysočina přes 14 000 osob, což je za poslední roky rekord; celková návštěvnost za rok 2015 je 63 606 osob.


 ilustrační foto autor, Hodnocení 80%, www,npu.cz  


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se spisovatelem MUDr. Antonínem Poláchem

polach antonin perexMUDr. Antonín Polách se narodil 21. 7. 1959 v Novém Jičíně. Po maturitě na tamějším gymnáziu vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci v roce 1984 a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bajkazyl Olomouc nemá prázdniny!

200 bajkazylBajkazyl Olomouc - komunitní servis, dílna, půjčovna a prodejna retro a městských kol - má za sebou ostrý začátek sezóny, ale ani o prázdninách neutichá v sídle ve Wurmově 7 provoz.

...

Literatura

Peklo v podání Romana Bureše: Inferium

inferium 200V březnu obohatila Edici Fantastická Epocha nová kniha Romana Bureše Inferium a jak název napovídá, můžeme se těšit na autorův osobitý a velmi barvitě líčený pohled do útrob pekla a na netradiční souboj dvou zel. Česká fantastika má zkrátka stá...

Divadlo

Unikátní akce: Festival Tanec Ostrava

festival tanec ostravaLetos se již po 12. uskuteční jediná přehlídka soudobého tance, fyzického a pohybového divadla v Ostravě. Unikátní akce zve příznivce ladného i nekonvenčního umění, kde schopnost ‚čtení mezi řádky‘ je více než vítanou. O čem, že j...

Film

Film Hugo a jeho velký objev připomíná prvního filmového kouzelníka Georgese Mélièse
ImageGEORGES MÉLIÈS (1861-1938) začínal jako pouťový eskamotér, předváděl na jevišti kouzelnické výstupy, promýšlel nejrůznější iluzionistické triky, konstruoval mechanismy automatů, které někdy připomín...