Zámecké muzeum si připomíná pět let činnosti

Zámecké muzeum si připomíná pět let činnosti

Tisk

Muzeum200Celoročně přístupná expozice Hradního muzea v areálu zámku Český Krumlov slaví páté narozeniny. Za dobu existence muzea ho navštívilo více než 250 tisíc osob a zájem o expozice stále roste. Kromě prohlídky muzea mohou zájemci vystoupat na ochoz věže, aby se pokochali neopakovatelnými výhledy na renesanční Český Krumlov.   

 

Návštěvníky muzea oslovují výjimečné exponáty; ať už se jedná o skříňový relikviář s ostatky sv. Reparáta, sbírku schwarzenberské gardy, nebo kinematograf, promítající krátké filmy ze života Schwarzenbergů na počátku 20. století.

Expozice byla od počátku koncipována tak, aby návštěvníkům přiblížila nejen nejstarší historii šlechtických rodů, které hrad a zámek vlastnily, ale také atmosféru soukromého i pracovního života správce rozsáhlého schwarzenberského panství. Kromě historických exponátů poutá pozornost veřejnosti rozměrný model českokrumlovského hradu, zachycující jeho podobu v polovině 16. století, nebo překrásné výhledy na město.

Projekt zpřístupnění budovy, takzvaného Hrádku, která patří k nejstarším částem zámeckého areálu, vznikl v rámci Rožmberského roku 2011. Objekt byl opraven, zrestaurován a zpřístupněn veřejnosti. K jeho realizaci napomohla Národnímu památkovému ústavu dotace z norských fondů. Expozice Hradního muzea Státního hradu a zámku Český Krumlov našla své místo v doposud nevyužívaných budovách na II. zámeckém nádvoří. Hrádek je nejstarší dochovanou částí českokrumlovské rezidence. Věž s opevněným palácem byla vybudována na skalnatém ostrohu nad řekou Vltavou v letech 1291 – 1308. Svou současnou podobu Hrádek získal v průběhu renesanční přestavby krumlovského hradu. V průběhu 18. a 19. století došlo k renovaci interiérů Hrádku.      

Muzeum2

Nová historie Hrádku se začala psát na počátku 90. let minulého století. V roce 1992 bylo historické jádro města Český Krumlov, včetně areálu hradu a zámku, zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESO a po roce 1993 byly zrestaurovány fasády Hrádku a přilehlé zámecké věže.

Projekt Hradního muzea na Státním hradě a zámku v Českém Krumlově byl zrealizován v letech 2009 – 2010. Hradní muzeum se otevřelo veřejnosti v  lednu 2011. Expozice Hradního muzea má charakter historické muzejní instalace 19. století. Interiéry jsou vybaveny historickými svítidly, zrestaurovanými kachlovými kamny a replikami starých muzejních vitrín.                                             

ilustrační foto autor, hodnocení 80%, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách bude naše nejroztomilejší deska“

200rozSka kapela Sto zvířat, kterou původně založila partička nadšených pedagogů, vystupuje už od roku 1990. Při příležitosti koncertu skupiny v brněnském klubu Fléda jsme vyzpovídali frontmana a spoluzakladatele Jana Kalinu. Zaujal především svou pohotovostí a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pražský erotický festival 2012: Vinohrady ožijí erotikou

erotic festivalV čase adventním si můžeme trochu odpočinout a využijeme příležitost pokochat se krásnými dívkami z Čech, erotickým prádlem, erotickými pomůckami, erotickými tiskovinami a především erotickým programem. A kde? No, přece na Eroti...

Z archivu...


Literatura

Cesta pravého muže – bible pro chlapy

200litDeidova kniha Cesta pravého muže je duchovním průvodcem v němž se autor s pronikavou upřímností a ojedinělým vhledem do nejhlubších mužských tužeb zabývá nejdůležitějšími aspekty života mužů - kariérou a rodinou počínaje a ženami, intimitou, láskou a du...

Divadlo

Zlín kráčí Za kulturou krok za krokem

krok 200Za kulturou krok za krokem je název unikátní losovací akce, která sdružuje podnikatele s podobným zájmem a hlavně dělá radost. Firmy si navzájem přeposílají své klienty a dělají radost těm stávajícím. My vám v tomto článku představíme, co nabízí Městsk...

Film

Filmová sci-fi novinka Ex Machina

Exmachina 200Je novinkou letošního roku a fanoušci sci-fi si můžou pomalu odpočítávat dny do 30. 4. 2015, kdy tento film má, díky společnosti CinemaArt, v České Republice svoji premiéru.

...