Blíží se Slam poetry ve zlínské Továrně

Blíží se Slam poetry ve zlínské Továrně

Tisk

slam poetry 200Zlín bude poprvé v historii hostit hvězdy české slam poetry. Svým jedinečným umem návštěvníky ohromí Jan Jílek, Pavel Oškrkaný, Jiří Juráň, Lefi, Jan Jindřich Karásek, Jakub Vrága a další. A vy můžete být u toho, v pátek 11. března, v kavárně Továrna, v objektivně nejhezčí kavárně v celém Zlíně.

 

Slam poetry je specifický styl básnického přednesu, který nemá definovaná přesná pravidla, ale cílem je dosáhnout největšího ohlasu v publiku. To je mnohdy také vybízeno k nějaké činnosti, například zadání slova. V projevu pak nechybí rytmus, rýmování nebo pohyb po jevišti a naopak se nepoužívají kostýmy nebo rekvizity. Přednášený text by měl být vždy autorský a může být předem připravený nebo vznikat až na místě. Za zakladatele slam poetry je považován básník z Chicaga Marc Smith, vznik se datuje do druhé poloviny 80. let ve Spojených státech.

Celostátní soutěž v naší republice má tři základní pravidla: vlastní text, časový limit 3 minuty a žádné rekvizity. Pro autory je důležité, co sdělují a jakým způsobem, a zda se jedná o výkon na pomezí poezie a divadla, kde je nejdůležitější komunikace s diváky.

Ve Zlíně se Slam poetry bude konat poprvé, a to v kavárně Továrna. Organizaci si vzali na starost pořadatelé festivalu Skrz Prsty, zaměřeného na problémy dnešního světa. Jeho cílem je otevřít oči těm, kteří se na ostatní dívají skrz prsty, a to z jakéhokoliv důvodu. Tématem letošního ročníku je láska, ale nepůjde o žádné dojáky se západy slunce a jednorožci, naopak se zaměří na všechny odvrácené strany lásky. Tomu by se měly přizpůsobit i vystupující na Slam poetry, jak dodává jeden z účinkujících: „Přinesl bych témata jako travestie, cybergendry, transhumatika a mimozemské páření v otevřeném prostoru…“

A na koho že se to můžete těšit? Například na Pavla Oškrhaného, trojnásobného finalistu Slam poetry z let 2012 – 2014. Pracuje jako pedagog a také vydal sbírku Básničky do vlasů, je autorem divadelní hry Každý má svoji Leonu a hlavním autorem rozhlasové hry Fronta. Chybět nebude ani nejznámější český slamer Jan Jílek, mající ve sbirce kromě úspěchů na domácí scéně také třetí místo z berlínského Internationale Slam! Revue 2010. Vydal také sbírku svých slamových textů s názvem Jan jí lilek a je dramaturgem Asociace českých filmových klubů a organizátorem Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Dalšími slamery budou Jiří Juráň, Lefi, Jan Jindřich Karásek, Jakub Vrága a další.

Chci tu vidět dobrý věci
chci tu vidět básníky
ty, kterým to jde zpatra
všechny divný maníky
v Továrně se budou tvořit
pusou slova, hlavou činy
přijď to zažít
přijď rozpoznat
neschopného od hrdiny

Zapojit do Slam poetry se mohou také čtyři básníci "z lidu", kteří by si to chtěli vyzkoušet. Přihlašovat se mohou na Facebooku SKRZ PRSTY (jakkoli) nebo prostřednictvím e-mailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Akci pořádají organizátoři festivalu tolerance Skrz Prsty ve spolupráci s českou Slam poetry.

slam poetry

Slam poetry v Továrně
Kdy: 11. březen, 19:00
Kde: Kavárna Továrna, Zlín
Vstupné: 98 korun

Více informací: Facebooková událost Slam poetry v Továrně


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Kuchařová: „Nenechte se zlákat lacinými sliby na letácích a bojujte s námi proti okrádání seniorů“

Petice kucharova 200V českých kinech je nyní film Silvie Dymákové, Šmejdi, který poukazuje na nekalé praktiky při předváděcích akcí. U této příležitosti vznikla ve spojení tvůrců filmu, sdružení dTest a deníku

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

NEHÁZEJ FRYNTU DO ŽITA!

Frynta 200Městská knihovna Dobříš vyhlašuje literárně-výtvarnou soutěž pro děti i dospělé ke 100. výročí narození básníka Emanuela Frynty.

 

...

Z archivu...


Literatura

Odhalte s dětmi Tajemství obrazu

tajemstvi-obrazu 200V nakladatelství Presco Group pod značkou Ella & Max vyšla kniha Tajemství obrazu od jeskynních maleb po chytré telefony. Jak název napovídá, čtenáře provede historií obrazů, od pravěkých jeskynních maleb až po obrazovku počítač...

Divadlo

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad

Film

Filmy v mezích přípustnosti

cen 200O cenzuře již vyšla řada prací, bylo zkoumáno její fungování v totalitních režimech i v demokratických státech. V zásadě lze tvrdit, že jak výrobce, tak distributor filmového (či televizního) díla si osobují právo rozhodovat o konečné podobě výrobku, připo...