Kuks shání finance na opravu Betlému

Kuks shání finance na opravu Betlému

Tisk

betl200Jednu z nejcennějších barokních památek ve východních Čechách čekají lepší časy. Po obnově barokního areálu v Kuksu, je na řadě nedaleký Braunův Betlém.

Téměř 300 let staré dílo Matyáše Brauna vytesané do pískovcových skal v lese mezi Kuksem a Dvorem Králové nad Labem ničí povětrnostní vlivy, spodní voda a mech. Ještě nedávno odborníci  nevěděli, jak o sochařské dílo správně pečovat. Restaurátorská fakulta Pardubické univerzity  navrhla způsob konzervace a studenti spolu s restaurátory začali vzácné sochy ošetřovat. Zájem o Braunův Betlém stoupl po loňském otevření nedalekého barokního areálu. Z Kuksu přicházejí turisté po naučné stezce. Ošetřování soch již probíhá, ale chybí doprovodná infrastruktura, která by pomohla památce zvládat nápory turistů. Prostředky v řádu milionů korun chce společnost Revitalizace Kuks o. p. s. získat z evropských dotací. Proto připravuje projektovou dokumentaci ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, radnicí Dvora Králové nad Labem a starosty dalších obcí, na jejichž pozemcích se vzácné pískovcové skulptury nacházejí.       

betl

Braunův Betlém vznikl na popud Františka Antonína Šporka na přelomu 20. a 30. let 18. století. Záhy se stal místem odpočinku a vyjížděk Šporkových hostů, kteří jej navštívili na Kuksu. Galerie plastik a reliéfů tesaných přímo do skály představuje biblické postavy a scény.

V roce 1970 byl Braunův Betlém prohlášen za kulturní památkou a v roce 2000 byl zaspán na seznam UNESCO mezi sto nejohroženějších památek světa. Od roku 2001 je soubor soch prohlášen za Národní kulturní památku.  

foto autor, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Meduna Kočková: Prostřednictvím obrazů chci lidem pomoci přijmout změnu a inspirovat je

meduna 200Markéta Meduna Kočková si v životě prošla spletitou cestou. A právě ta dala podobu její současné tvorbě. I když původně pracovala jako servírka, rozhodla se následovat dětský sen a stát se umělkyní. Za pomocí včelího vosku přenáší na plátna niterní ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vinařský deník: Když smích bolí

Vinarsky denik perexPřed časem se čtenáři dočkali titulu, který by rozhodně neměl ujít jejich pozornosti. Jde o druhý literární počin autora, který si důsledně střeží svou identitu a publikuje pod pseudonymem Daniel Jahn (Vinařský deník, naklada...

Z archivu...


Literatura

Vydejte se s dětmi do mytologických světů

atlas-mytu 200Ve vydavatelství Presco Group vyšla v edici Ella a Max další dětská kniha – tentokrát velkoformátový a úžasný Atlas mýtů, kterým je radost listovat.

...

Divadlo

Romeo a Julie … a co jako? aneb To světu svítá a stmívá se v nás

romeo a julie a co jako´Není lhostejné, kde právě jsme. Nebezpečně se k sobě blíží některé hvězdy. Také zde dole dochází k násilnému odloučení milenců jen proto, aby se čas zrychlil o tlukot jejich srdcí. Jen prostí lidé nehledají štěstí… ´(Vlad...

Film

Truman show: Jim Carrey loutkou televizního štábu

truman show plakatKriminální film nebo horor už viděl každý. Jim Carrey má však štěstí na filmy, které jsou skoro vždycky něčím originální, a přitom v sobě kombinují staré známé prvky. Jedním z takových je i Truman show....