Unikátní muzeum představuje řadu technických unikátů

Unikátní muzeum představuje řadu technických unikátů

Tisk

luzna1Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka se již od roku 1999 zabývá údržbou a provozem historických kolejových vozidel, která dělají radost železničním nadšencům i všem zájemcům o historii dopravy. Areál muzea je umístěn v těsné blízkosti železniční stanice Lužná u Rakovníka, v nádherné přírodě na okraji křivoklátských lesů.

Ve zdejších sbírkách jsou k vidění jak parní lokomotivy různých kategorií a z různých období, tak i historické motorové lokomotivy, motorové vozy či ukázky technických zařízení na železnici. Pravidelně se zde také konají jízdy nostalgických vlaků. Většině zájemců se v souvislosti s historickou železnicí vybaví parní lokomotivy. Ty jsou hlavním lákadlem muzea, neboť jich má ve svém držení více než tři desítky. Jedná se o exponáty z různých období železničního provozu, od malých lokomotiv z přelomu devatenáctého a dvacátého století až po nejvýkonnější stroje, které zažily vrchol a postupný útlum parní dopravy v druhé polovině století dvacátého. Většina z těchto exponátů je neprovozní; přesto jejich elegantní konstrukce i mohutnost dodnes vzbuzuje údiv a uznání. Mezi nejstarší představitele parních lokomotiv patří lokomotiva, vyrobená v roce 1899; na lokálních tratích v českých zemích a později v Československu sloužila až do padesátých let minulého století.

K dalším zajímavým zástupcům parní éry patří například provozní lokomotiva „čtyřkolák“ ze sbírek Národního technického muzea, která je první lokomotivou vyrobenou v roce 1920 podnikem Škoda Plzeň. Zástupcem rychlíkových lokomotiv z meziválečných let je stroj „mikádo“ ze sbírek Národního technického muzea. Tyto lokomotivy se objevovaly na nejprestižnějších dálkových spojích. Zástupcem vrcholu parní trakce je lokomotiva „papoušek“, která byla Československým státním drahám dodána pro příměstskou a lehkou rychlíkovou dopravu v polovině padesátých let dvacátého století. Lokomotivy této řady se v provozu udržely téměř do konce sedmdesátých let.

luzna2

Z parních exponátů nelze opomenout motorový vůz s parním pohonem M 124.001 „Komarek“ z roku 1903, jenž je zapůjčen ze sbírek Národního technického muzea. Kromě parních lokomotiv se ve sbírkách muzea nacházejí i zástupci trakce motorové. V muzeu jsou udržována také úzkorozchodná vozidla; jde o parní a motorové lokomotivy, které byly používány v závodové dopravě v hutních provozech v Kladně. Kromě nich je tu i několik nákladních vozů. Provozuschopné lokomotivy jsou spolu s upraveným vozem pro přepravu cestujících používány k projížďkám po úzkorozchodném okruhu v areálu muzea. Ve vnitřních prostorách muzea jsou k vidění exponáty z různých odvětví železniční dopravy. Vedle modelů se zde nachází řada dokumentů, fotografií, trojrozměrných exponátů i různých částí lokomotiv. Rozsáhlá je také expozice zabezpečovací a sdělovací techniky.

Oblast provozu reprezentují různé typicky železniční předměty, jako je výpravka, svítilny, jízdenky nebo kleště na jejich označování. Expozice o údržbě tratí obsahuje ukázky ručního nářadí, různých druhů kolejí a částí výhybek. Prostor před takzvanou rotundou je využit k prezentaci sbírky lokomotiv a vozů. Jsou umístěny okolo točny a na dalších kolejích před halou oprav.

luzna3

Kalendář akcí muzea v roce 2016

První parní víkend v ČD Muzeu - 14. a 15.5.2016
Dětský den v Železničním muzeu - 28.5.2016
Chmelový okruh – 11.6.2016 Luženská setkání 2016 - 25. a 26.6.2016
Setkání motorových vozů – 10. a 11.9.2016
Poslední parní víkend v ČD Muzeu – 15.10. a 16.10.2016
Uzavření ČD Muzea Lužná u Rakovníka – 30.10.2016

Otevírací doba 2016vždy od 9.30 do 17.00 hodin

23.4. až 29.5. sobota, neděle a svátky

31.5. až 4.9. úterý až neděle a svátky 5.9. až 30.10. sobota, neděle a svátky

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor, www.cdmuzeum.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je cukr zdraví škodlivý? Aneb když se dva pustí po stopě mýtu - rozhovor s MUDr. Jonášem

jonas perexU nás je toto téma skoro tabu. Konspirační teoretici se nebojí bílý cukr označit za legální drogu s devastujícími účinky na lidský organismus. MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař se rozhodli, že na toto téma napíší knihu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Podivuhodné příběhy z Atlantidy: Intelektos a Emocie

atlantida 200Podivuhodné příběhy z Atlantidy mají podtitul Multikniha pro chytré dospělé a jejich děti. Jedná se o originální knihu plnou emocí, napětí i sdělné moudrosti. Ve spolupráci s jejím autorem Zdeňkem Dvořákem vám ...


Literatura

Zasmějte se u Chameleona v lentilkách

chameleon v lentilkach200Nakladatelství Ikar vydalo další knihu oblíbené české spisovatelky Zuzany Hubeňákové s názvem Chameleon v lentilkách a podtitulem „odpovědi na otázku, jak lehké je se ve všem dočista ztratit“.

Divadlo

Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

doma u hitlera 200V rámci dvacátého ročníku divadelního festivalu Setkání Stretnutie přijelo do Zlína Štátne divadlo Košice s hrou Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně. Tu speciálně pro Košice a vlastně celý slovenský stát upravil Arnošt Goldflam. Prem...

Film

Čtyřlístek ve službách krále míří do kin už 31. ledna

ctyrlistek ve sluzbach krale 200Král Rudolf v touze po zlatotvorném kameni mudrců vydává všanc poklad nejcennější - svatováclavskou korunu i blaho celého království. Podle prastaré věštby jedině podivné bytůstky ze vzdálené budoucnosti m...