Historie automobilismu na zámku v Jaroměřicích

Historie automobilismu na zámku v Jaroměřicích

Tisk

Jaromerice 200Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku otevřel výstavu Zámek s vůní benzínu. Návštěvníci se mohou seznámit, s počátky automobilismu na šlechtických sídlech před více než 100 lety.


Výstava na jaroměřickém zámku potrvá do konce října. Část expozice byla přejata ze zámku Sychrov, kde ji návštěvníci viděli v loňském roce. Autorem této části výstavy je ředitel Severočeského muzea v Liberci Jiří Křížek. Ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně byla výstava v Jaroměřicích doplněna o další exponáty, pocházející z počátku 20. století. Návštěvníci jaroměřického zámku uvidí například motocykly z 30. let minulého století, dobové řidičské průkazy a další dokumenty z vlastnictví šlechty, pamětní plakety, automapy, nebo účtenky z autoopraven.

V zámeckém interiéru je například replika dobové autodílny. Výstava se zabývá také dobovou automobilovou módou a doplňky.

Atraktivním exponátem je dětské šlapací autíčko z roku 1906, které vlastnili mladí potomci rodu Berchtoldů na zámku v Buchlovicích. Během trvání výstavy se uskuteční také speciální komentované prohlídky doplněné módní přehlídkou dobového oblečení automobilistů.

Jaromerice1

Zámek a jeho historie

Barokní zámek Jaroměřice nad Rokytnou patří k nejmohutnějším architekturám 1. poloviny 18. století nejen u nás, ale i v Evropě. Řadí se mezi nejnavštěvovanější památky Vysočiny. Původní středověká tvrz byla koncem 16. stol. Přestavěna na renesanční zámek, který se dochoval ve zdivu nynější barokní budovy. Do barokní podoby byl zámek přebudován v letech 1700 - 1737.

Současně s budovami vznikla i zámecká zahrada francouzské typu. Na druhé straně říčky Rokytné, na jejíchž březích se park rozkládá, pokračuje rozsáhlá část v anglickém stylu. Ve své nejslavnější době byly Jaroměřice nad Rokytnou centrem kulturního života. Jaroměřice tehdy měly velkou knihovnu, galerii, divadlo a vlastní kapelu.

Jaromerice2

www.zamek-jaromerice.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Zinnerová je nyní doma na jihu Čech

zinnerova zabrodska perexJana Semelková požádala o rozhovor se spisovatelkou Markétou Zinnerovou. Bude zřejmě trochu jiný, protože bydlíme ve stejném domě, navštěvujeme se a víme o sobě dost osobních věcí, které ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Podivuhodné příběhy z Atlantidy: Obr Obsedos a síla myšlenky

atlantida 200Podivuhodné příběhy z Atlantidy mají podtitul Multikniha pro chytré dospělé a jejich děti. Jedná se o originální knihu plnou emocí, napětí i sdělné moudrosti. Ve spolupráci s jejím autorem Zdeňkem Dvořákem vám ...


Literatura

Zasmějte se u Deníku rostoucího bříška

denik rostouciho briska 200Ve vydavatelství CPress ve společnosti Albatros Media vyšla před pár dny kniha Deník rostoucího bříška od Barbory Trojanové a odstartovalo tak novou edici knih nazvanou Kamarádky kamarádkám.

Divadlo

Blood, Tears and Gold

blood tears and gold200Druhý únorový víkend byl pro experimentální prostor NoD ve znamení premiéry velice očekávaného projektu Blood, Tears and Gold. Autorská prvotina studenta scénografie pražského DAMU J...

Film

Jak ideologie pronikaly do filmu

Film Europe PEREXDistribuční společnost Film Europe, ačkoli na takovém podnikání sotva může něco vydělat, už drahnou dobu zásobuje českou i slovenskou veřejnost legendárními, ještě v dobách předzvukových vzniklými filmy, od jejichž natočení mnohdy uplyn...