Nejnavštěvovanějším místem Prahy je Hrad, druhá je pražská ZOO

Nejnavštěvovanějším místem Prahy je Hrad, druhá je pražská ZOO

Tisk

Praha200Zvyšující se počet turistů přijíždějících do Prahy se promítá také do návštěvnosti místních pamětihodností, výstav a dalších kulturních akcí.

 

 

                                                                                 

Největším turistickým lákadlem metropole je dlouhodobě Pražský hrad, do jehož expozic si v uplynulém roce koupilo vstupenku téměř 1 876 000 lidí.

Dalším oblíbeným cílem je pražská zoologická zahrada s 1 318 000 platícími návštěvníky, nebo Staroměstská radnice, kam loni přišlo 797 000 turistů. 

                                                                 Praha1

Více než 200 tisíc platících loni evidovali v objektech pod správou Národního muzea (250 000), v Království železnic (246 000), v Národním technickém muzeu (245 000), ve Staronové synagoze (216 000) nebo ve Veletržním paláci (209 000).

Z krátkodobých výstavních projektů nejvíc zaujala expozice Hrady a zámky objevované a opěvované, kterou v Jízdárně Pražského hradu zhlédlo 79 000 lidí; do Botanické zahrady Troja přišlo na výstavu Motýli 56 tisíc návštěvníků. Zaujala také přehlídka děl česko-francouzské malířky Toyen v Muzeu Kampa, kam přišlo 42 000 osob.

 

Praha2

Zájem byl i o veletržní akce, pořádané v hlavním městě.

Jen v loňském roce se v Praze ubytovalo téměř 6 milionů hostů; více než tři čtvrtiny z nich tvořili cizinci.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MerelyWild: „Naše hudba je inspirovaná životem a velkými sny“

merely wild200Na festivalu Sunday Music Jam 14. září v pražské Stromovce, se mimo jiné představí skupina MerelyWild. Vévodí jí Veronika Wildová, která nám spolu s kytaristou Martinem odpověděla na několik zvídavých otázek.  

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Francisův Motiv koní při poslechu uklidní
ImageCož je tak trochu překvapení, protože, jak jinak, začínáme vraždou. Mezi hlavní příjemné záležitosti tohoto CD  patří totiž hlas Reného Přibila. Ač jsem se snažila představit si jakékoliv rozhlasové zpracování méh...

Z archivu...


Literatura

Laurell K. Hamiltonová – Danse Macabre: Anita Blakeová a vztahy

anita danceZačtěte se do magického světa Anity Blakeové,  lovkyně upírů, Popravčí, nekromantky, oživovatelky a federálního šerifa v jedné osobě. Setkáte se nejen s nadpřirozenými elementy v podobě upírů a kožoměnců, ale na přetřes přijdou hlavně záležitos...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Krimi thriller Promlčeno hlásí dotočeno

promlceno 200Promlčeno je natočeno. Diváci budou mít možnost spatřit vynikající herecké výkony a malý zázrak, který se stal během natáčení celovečerního krimi thrilleru Promlčeno s hvězdným obsazením. Film mimo jiné otevírá kontroverzní společenské téma p...