Výstava s vůní dřeva

Výstava s vůní dřeva

Tisk

drevo vystava 200Od kolébky do hrobu provází dřevo člověka od nepaměti. Patřilo mezi první základní materiál, ze kterého se dalo postavit obydlí, vyrobit potřebné věci pro domácnost, pro zemědělství, náboženské účely i hračky pro děti.

 

 

Tak jak se rozšiřovaly znalosti o dřevě, tak rostlo i jeho uplatnění. Člověk poznal, který druh dřeva se ke konkrétní věci či činnosti více hodí i jak prodloužit jeho trvanlivost. Tím, že se specializoval na určité práce s dřevem, dokázal neustále ve svém oboru hledat další možnosti i nové postupy. K tomu potřeboval kovové nástroje, které se také během doby měnily a zdokonalovaly. Mnohá řemesla už dávno zanikla, některá se dochovala až do současnosti i když jejich technologie i používaný materiál se také hodně změnil.

drevo vystava1

drevo vystava2

Ještě dnes se můžeme setkat s roubenkami kryté šindelem bez jediného hřebíku nejen ve skanzenech, ale v mnohých se dále bydlí. Jsou celé ze dřeva, které bylo ručně opracováváno a svědčí o mistrovství tehdejších tesařů.

drevo vystava3

drevo vystava4

Záměr výstavy v ústeckém muzeu je ukázat výrobky a nástroje z dávných dob, které nesou stále ještě přítomnost dotyků člověka, který je používal. Umožnila to i sběratelská vášeň pana Zdenka Nováka, který tyto exponáty zapůjčil a také „po staru“ vyrábí, takže pro dřeváky nemusíte jezdit až do Holandska. Některé činnosti jsou k vidění na dobových fotografiích například kácení velikána na Šumavě, ale na mnohé výrobky si můžete „sáhnout“, zejména na ty velké, jako jsou necky s dřevěnou valchou, nebo starý soustruh.

drevo vystava5

drevo vystava6

Na stěnách jsou umístěny různé věci používané při pracích na polích (vidle, hrábě), i v domácnostech (soudky, džbery i trdlice k lámání lnu). Ve vitrínách pak různé dobové nářadí, které se používalo při opracování dřeva. Zajímavé jsou i formy k pečení perníků z poloviny 19 století. Nejen že musely být dlabány zrcadlově, ale také velmi jemným vzorkem (z poskytnuté brožurky, která je návštěvníkům k dispozici se dochovalo toto řemeslo u rodiny Slavíků).

drevo vystava7

drevo vystava8

Výstava je doplněna selskými židlemi i ukázkou, jak se dříve dělaly důkladně zadní stěny u skříní. Světlonoš z 19 století, byl zachráněn od střelby ze vzduchovky, a pozornému návštěvníku toto jeho poranění určitě neujde. Zajímavý doplněk výstavy je také vyřezávaný vodník či návrat ztraceného syna Ivana Švejnohy. Aby děti viděly, s čím si dříve jejich vrstevníci hráli, jsou tam staré hračky ve vitríně, ale také nové dřevěné k vyzkoušení.

drevo vystava9

Protože v ústeckém muzeu jsou i další zajímavé výstavy, určitě se tam mnozí zdrží poněkud déle, je z čeho vybírat.

http://www.muzeumusti.cz/

(Foto z výstavy: autorka)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Macháčkem u příležitosti podzimního turné MIG 21 s názvem „Šňůra Tour“

200rozMIG 21 vyráží na tradiční podzimní turné. Rozhovor s Jiřím Macháčkem Vám přinášíme i na našich stránkách.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Orient v Čechách? Židovští uprchlíci za první světové války

Orient 200V Galerii Roberta Guttmanna v Praze 1.února končí výstava Orient v Čechách? Židovští uprchlíci za první světové války, kterou připravilo v létě loňského roku  u příležitosti stého výročí vypuknutí 1.světové války Židovské muzeum v Praze.


Literatura

Mezi nebem a zemí

Mezi nebem a zemi 200Čekání na zázrak je posledním dílem trilogie Mezi nebem a zemí od Stacey Kade. Jako již v předchozích dvou dílech se i zde celý příběh točí kolem mladé, avšak nesourodé dvojice adolescentů, Alony a Willa, z nichž ona je duchem ...

Divadlo

Roztočené Šivovo kolo života
ImageV neděli 29. 1. v pražském divadle ABC se odehrála premiéra výjimečného a originálního tanečně-audiovizuálního představení Šivovo kolo života. Projekt, na kterém se zápalem pracovala skupina skutečných umělců bezmála dva roky, viděl...

Film

„Nikdy se nevzdáme! Nikdy!“


Atentat perexJe pět minut po půl jedenácté dopoledne 27. května 1942. Reinhard Heydrich, zastupující říšský protektor, sedí na předním sedadle otevřeného Mercedesu a jede do úřadu. Je to pro něj den jako každý jiný. Netuší ale, že v ostré zatáčce...