Stephen Williams – Dívka, která si říkala Tuesady

Stephen Williams – Dívka, která si říkala Tuesady

Tisk

divka tuesday 200Je kniha podivínského Brita skutečně nejlepším thrillerem roku, jak na čtenáře křičí z reklam a z plakátů v metru? Nebo hlavní hrdinka jen kopíruje úchylnou a geniální Lizbeth Salanderovou? A nakolik originální je prostředí londýnského podzemí, když s něčím podobným už přišel před mnoha lety Neil Gaiman ve svém díle Neverwhere? Jeden by si řekl, že dívek, které  …. už bylo dost, ale Williamsovi se při nejmenším nedá upřít velmi strhující forma psaní, smysl pro detail a čirá hrůza, která z díla sálá.

Příběh plný zoufalství, bolesti a smutku
Pod ulicemi Londýna žije mstitelka Tuesday. Labyrint opuštěných tunelů metra se stal jejím domovem i útočištěm. Tady se schovává před lidmi, co jí krutě ublížili. Znásilnili a narozenou dcerku vykuchali kvůli orgánům. Celé tři roky, které zde strávila, vymýšlela plán, jak se jim pomstít a jak zlikvidovat ty, co jí utrpení způsobili. Tuesday (proč si dívka zvolila zrovna tuto přezdívku, se dozvíme až na konci knihy) ovládá ze svých úkrytů nejrůznější zbraně a z podzemí vychází jen vraždit příslušníky onoho zločineckého gangu. A styl její pomsty je výjimečně drastický.

Stephen Williams píše texty pro rockovou kapelu, vydal sbírku básní, knihu povídek a v roce 2015 mimo jiné i román Dívka, která si říkala Tuesday. A ten strhl lavinu!  Kniha je velmi čtivá díky krátkým úderným kapitolám, které se týkají ústředních postav. Z perspektivy hlavní hrdinky je psaná v první osobě. Dále se na scéně objevuje příběh Lily-Rose, dívky znásilněné gangem, která se po útoku stáhla do sebe a kterou Tuesday v úvodní scéně pomstila. Pak také z pohledu vyhořelého detektiva Losse, jehož zavražděná dcera se s Tuesday znala. A jeho kolegyně: lesbické seržantky Stoneové. Autorova forma psaní je velmi syrová, brutální a bezprostřední při popisování násilných scén.
"Bodnout někoho do krku není vůbec obtížné. Prostě vytáhnete z vojenské tašky nůž a vrazíte mu ho do hrdla, čímž mu proříznete krční tepnu jen pár centimetrů vedle průdušnice. Jak by to mohlo být těžké?“
 divka tuesday

Tuesday Salanderová
Po vydání thrilleru se strhla diskuze, že hlavní hrdinka vznikla podle Larssonovy předlohy, což tak trošku paraziticky vyneslo dílo na výsluní literárního dění. Ale autor podobnost Tuesday s Lizbeth Salanderovou popírá. Larssonovu trilogii před napsáním knihy nečetl a dodává: „Tuesday přišla s jedním temným ránem“…. Podle mého názoru to tak úplně není pravda. Ačkoliv se v závěru knihy dozvíme, že emo-hrdinka má ve skutečnosti světlou pleť, bílé odbarvené vlasy, žádný piercing a kérky, od začátku jsem si ji vyobrazovala jako Lizbeth. Jak taky jinak, když je vykreslená jako vychrtlá nemenstruující hackerka bez emocí, co si v mládí zažila peklo a během pár let strávených na ulici se naučila ovládnout digitální svět na jedničku. Williams je sice mistr v chladném vykreslování násilných scén a vražd, ale do takřka dokonalosti severských detektivek má daleko. Zápletka knihy je sice ucházející, ale od začátku až do konce přímočará, příběh povrchní a predikovatelný. Otevřený a nijaký závěr sice neurazí, ale chybí mu napětí, zlom a šokující odhalení.

Bystří čtenáři se již určitě děsí, že se se supermankou Tuesday, která umí bojovat líp jak Steven Stegal, ještě setkají.

Název: Dívka, která si říkala Tuesday (Tuesaday Falling)
Autor: Stephen Williams
Žánr: thriller
Nakladatelství: Harper Collins, Londýn (DOMINO, Ostrava)
Rok vydání: 2015 (v ČR 2016)
Počet stran: 328
Hodnocení: 80 %

( 4 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chceme osvěžit zapadlá srdce kapkou poezie

poezie 200KLADNO/ BUŠTĚHRAD – Mám to štěstí, že je mohu řadit mezi své přátele. Je to dvojice, která je ojedinělá v tom, že se jim podařilo spojit dva zdánlivě odlišné žánry – poezii a hudbu, které se k sobě ale báječně hodí. Dělají to takovým způsobem, že...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyrobte si vlastní šampon, mýdlo nebo třeba čokoládu! Jednoduše a v pohodlí domova!

200sPokud jste kreativní a nebojíte se zkoušet nové věci, podívejte se na www.home-made.cz. Najdete tady celou řadu receptů, díky kterým si můžete vyrobit například domácí nutelu, tavený sýr nebo těstoviny. Milovníci přírodních produktů určitě ocení návody na výrob...

Z archivu...


Literatura

Touha, láska, zrada – nešťastný život Agnes Magnúsdóttir

agnes perexSmutek evokující obálka s opuštěnou ženou a houfem dravců kroužících nad potemnělým mořem pod ztěžklými mraky dává dopředu najevo, že román Agnes nebude čtením k popukání. A hned Prolog nás o tom přesvědčuje. Začíná...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

Napoleon je dobrý film. Bohužel ale jen dobrý

napoleon200Začnu pozitivně: Napoleon je dobrý film. Bohužel ale JEN dobrý. Od spolupráce renomovaného anglického režiséra Ridleyho Scotta a slavného "oscarového" herce Joaquina Phoenixe jsem čekala dílo výjimečné, nadprůměrné, pamětihodné.

...