Uměli byste žít bez obilnin?

Uměli byste žít bez obilnin?

Tisk

psenic200Sami to určitě znáte – chcete se cítit a vypadat co nejlépe. Na světě je mnoho lidí, kteří přišli s nějakou – alespoň podle nich samých – revoluční myšlenkou, jak toho dosáhnout. Zhoubou některých přístupů je, že jsou jen krátkodobé, a když se vrátíte ke starým zvykům, všechna snaha je rázem pryč. A tak přicházejí i tací, kteří vám chtějí nastavit úplně nová životní pravidla. Jdete do toho?

 


Kardiolog William Davis už léta propaguje bezobilnou stravu – on není pouze proti pšenici, jak by se z názvu knihy zdálo, zavrhuje v podstatě všechny obilniny. Především z toho důvodu, že v sobě mají určité bílkoviny, které vytváří opiáty v těle, které se vážou na receptory v mozku a způsobují návykové stravovací chování, nezvladatelnou chuť na jídlo a neustálý hlad – např. pšenice (gliadin), žito (sekalin), ječmen (hordein), kukuřice (zein).
Davis nedoporučuje ani amarant, jáhly, tapiocu nebo rýži, které jedí celiaci, a proto také nedoporučuje již hotové bezlepkové výrobky.
Jeho přístup spočívá v tom – už nikdy nejíst obilniny a díky tomu být zdravý a štíhlý. Věřím, že omezení pšenice a dalších každému může jen prospět, ale vyhnout se úplně všem a navždy? Autor má i zajímavý pohled na tuky – zatímco odevšud slyšíme – pozor na tuky, omezujte tuky, jezte jen libové maso – on říká – dejte si tukové bomby (recepty uvádí v knize) a dejte si pěkně tučné maso (a klidně použijte palmový olej). A co mě v případě zdravého životního stylu poměrně zaráží – že používá mikrovlnku.
Jelikož nejsem studovaný odborník na stravu a ani jsem popisovaný detox, natož netradiční životní styl nezkoušela, nemohu ho moc soudit. Co mi přijde ale prazvláštní, je potřeba používání mnoha výživových doplňků. S čím ale mohu rozhodně souhlasit je, že máme jíst a vařit nejlépe neupravované potraviny bez štítku – tedy produkty v nejzákladnější formě.

psenic


V knize najdete kromě příběhů žen, které prošly desetidenním detoxem, i spoustu receptů. Mnoho z nich využívá mandlovou mouku a pro mě novinku – mouku ze sezamového semínka. Pro vegetariány, případně vegany zde najdete jen sladká jídla.
Doktor Davis předkládá převratný způsob stravování. Na internetu můžete najít strávníky, kteří tento styl přijali. Co na něj říkáte vy? Vyzkoušeli byste ho? Nebo se alespoň inspirovali k odlehčené stravě?


Život bez pšenice: 10denní detox
Autor: William Davis
Žánr: populárně naučná – zdravý životní styl
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2016
Počet stran: 344
Hodnocení: 70 %
Zdroj foto: www.jota.cz


https://www.jota.cz/zivot-bez-psenice-10denni-detox

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tarot magické přítomnosti: Drsný všední den!

Tarot perexNejsou to karty zrovna uklidňující, ale takový není povětšinou ani všední den. Autorce se povedlo bravurně vtěsnat klasické tarotové významy do obrazu dnů, které známe všichni. Pryč je tak dilema, jak si třeba poradit s nějakým výkladem významu v ...

Z archivu...


Literatura

Turistický průvodce: Sardinie

Turistický průvodce SardinieChystáte se cestovat do Itálie? Vybíráte destinaci nebo jste už tu svou vysněnou vybrali? Pokud jste stále na vážkách, třeba vám nakladatelství JOTA pomůže v rozhodování, protože přichází s průvodcem pohádko...

Divadlo

Ľadové zrkadlo

ladove zrkadlo zpV rámci Bratislavského majálesu sa 1. mája predstavili deti z ochotníckeho divadla z Devínskej Novej Vsi pod vedením Marty Potančkovej v detskom muzikálovom predstavení Ľadové zrkadlo. ...

Film

V šedesáti letech zpátky do ringu

zpatky do ringu 200Film Zpátky do ringu (2013) je velmi originální od začátku do konce. Není zrovna obvyklé, aby lidé na sklonku svého života chtěli zápasit v ringu, a přitom ani jednou neusnuli. Jenže staré křivdy dokážou rozpumpov...