Den otevřených dveří v chomutovském depozitáři Železničního muzea NTM

Den otevřených dveří v chomutovském depozitáři Železničního muzea NTM

Tisk

chomutov 200Ve dnech 24. až 26. června 2016 a 26. až 28. srpna 2016 bude pro veřejnost otevřen železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově. V sobotu 27. srpna 2015 v rámci tradiční akce nazvané Z muzea do muzea vypraví České dráhy z Muzea ČD v Lužné u Rakovníka do Chomutova zvláštní vlak.


Národní technické muzeum v Praze spravuje největší státní sbírku historických kolejových vozidel na území České republiky. Při příležitosti výročních Dní otevřených dveří mohou zájemci o dopravní techniku navštívit běžně nepřístupné prostory, ve kterých jsou uložena a příležitostně vystavována historická kolejová vozidla ze sbírky Národního technického muzea. Zpřístupnění železničního depozitáře připravuje NTM již tradičně ve spolupráci s městem Chomutov, Českými dráhami a Ministerstvem kultury ČR.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout téměř stovku kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů; od drezíny z roku 1850 a parní lokomotivy vyrobené v roce 1870 až po kolejový sněhový pluh z roku 1980. K vidění budou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla, která donedávna sloužila v pravidelném provozu u Českých drah a teď jsou ve sbírce Národního technického muzea.

chomutov

Největším lákadlem budou parní lokomotivy v čele s rychlíkovým Albatrosem, který v srpnu 1964 vytvořil dosud nepřekonaný rekord parních lokomotiv tehdejších Československých státních drah rychlostí 162 km/h. Obdiv budí rovněž první poválečná lokomotiva, kterou dodaly Škodovy závody v prosinci roku 1945, nebo tramvajová parní lokomotiva, vyrobená v Linci roku 1887. Stranou pozornosti jistě nezůstane ani část kolekce salonních vozů NTM zastoupená  vyhlídkovým salonním vozem Ústecko-teplické dráhy z roku 1900, jenž pochází ze smíchovské továrny F. Ringhoffera, nebo salonním vozem vyrobeným Kopřivnickou vozovkou v roce 1906 pro barona Adolpha Rothschilda.

Dále mohou návštěvníci spatřit kolejový rotační parní sněhomet z roku 1943 a historickou ozubnicovou tendrovou parní lokomotivu. Železniční depozitář Národního technického muzea se nachází v sousedství areálu depa Českých drah v Chomutově.
(Foto: autor, www.cdmuzeum.cz)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nightwork: „Umění není zaměstnání, umění je životní styl.“

nightwork 200Víte co je Notifikační industrie gastronomických hybridních talířů workoholicky organizovaných radikálními kuchaři? Přece Nightwork! Odtajnil nám to Honza Maxián, který až z Beverly Hills odpověděl na mé zvídavé otázky.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Fotoreportáž – Brno kvitnúce

brno2000Kto nezavítal do Brna na jar, ani netuší, koľko ružovej dokáže zo seba vydať nielen celé mesto, ale najmä dvorček Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity.

...

Literatura

Odložený případ Očistec - seznam hříšníků na zabití

Odlozene pripady-Ocistec perexObyvatele Österlandu sužuje série žhářských útoků. Ve všech vypálených domech policie nachází namalovanou číslici. Inspektorka Tess Hjalmarssonové se svou kolegyní Marií Erlingovou a proslulým dánským profi...

Divadlo

„Psaní je líbání v hlavě“

dobry proti severaku200Únor začal v Městském divadle Zlín premiérou půvabného díla Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera. Já jsem se do Dílny vydala hned na první reprízu, protože mě tato kniha dostala a byla jsem moc zvědavá, jak se s ní di...

Film

Přehlídka Be2Can otevírá náruč

be2can perexČesko-slovenská distribuční firma Film Europe (která navíc provozuje i několik placených televizních kanálů) pořádá každoročně přehlídku svých filmů, posbíraných z nejprestižnějších filmových festivalů – z Berlína, Benátek a Cannes. K tomu odk...