Co nového na památkách NPÚ v srpnu

Co nového na památkách NPÚ v srpnu

Tisk

hradozamcka noc 200Srpen je již tradičně měsíc, jemuž kraluje Hradozámecká noc – velkolepý festival konce léta. Letos připadá na sobotu 27. srpna a k návštěvě zvou desítky památek celé republiky. Kromě toho je však možné i v srpnu na památkách zažít mnoho letních dobrodružství.

 

Zámek Jindřichův Hradec otvírá 11. srpna v gotickém paláci novou expozici Následovníci svatého Jiří. Lákadlem expozice bude komnata se svatojiřskou legendou, nejvýznamnějším příspěvkem pánů z Hradce ke kultuře českého středověku. Návštěvníci se dozví mnohé o rodu pánů z Hradce a jejich sídle, uvidí model hradu v dobách jeho největší slávy i archeologické nálezy z mnohaletého archeologického průzkumu. V bývalé sakristii budou navíc umístěna dvě vzácná umělecká díla – deskový obraz Madony z Jindřichova Hradce z doby kolem r. 1460  a Pieta z Lodhéřova, opuková plastika z 80. let 14. století.

Letos již poněkolikáté pořádá hrad Karlštejn v interiérech I. prohlídkového okruhu scénické noční prohlídky.

Na sobotu 6. srpna se chystá Zahradní slavnost na Hrubém Rohozci, jejímž jádrem budou hrané kostýmované prohlídky ze života rodiny Des Fours Walderode. K zábavě ale přispějí i tanec princezen, hudební stezka pro děti, tvořivé dílničky a další doprovodný program.

Zámek Kynžvart chystá na 5. a 6. srpna noční prohlídky.

V sobotu a v neděli 6. a 7. srpna pořádá hrad Bouzov na počest markraběte Jošta, synovce Karla IV. velkou slavnost. V odpoledním turnaji budou zápasit rytíři na koních, pro děti budou připraveny dílny a šermířská vystoupení, na večer je připravena premiéra nové hry skupiny Duel. Po celý den bude pro návštěvníky otevřena půjčovna historických kostýmů.

13. srpna, ožije kuchyňská zahrada veltruského zámku slavností Dožínky hraběte Chotka. Chybět nebude krojovaný průvod; den završí předání dožínkového věnce.

Mimořádné prohlídky Monastýrování aneb Nocí ke hvězdám připravují na 5. a 6. srpna kláštery Kladruby a Plasy.

Španělské operety i španělské lidové písně zazní 6. srpna v tanečním sále zámku Nebilovy.

Aladin v zahradě zámku Kratochvíle bude uveden 11. srpna.

12. srpna, bude hrát Jaroslav Hutka ve zlatokorunském klášteře.

V noci ze 13. na 14 srpna nabídne půlnoční odbíjení i východ slunce Nonstop Grabštejn; od sobotního rána do nedělního večera se brána hradu vůbec nezavře.

V neděli 21. srpna proběhne na hradě Bečov Putování po erbech, komentované prohlídky jindy nepřístupného středověkého hradu, zaměřené na heraldiku.

hradozamcka noc

Hradozámecká noc – sobota 27. srpna
Do Hradozámecké noci se letos opět zapojí desítky státních i soukromých památek památek celé republiky. Hrad Karlštejn bude letos hlavním sídlem Hradozámecké noci. Obloha nad Karlštejnem se rozzáří slavnostním ohňostrojem a na hradební zeď se bude promítat muzikál Noc na Karlštejně.

Na zámku Bučovice proběhne Castle Tour.

Zámek Hradec na Moravicí zve na večerní prohlídky v kostýmech, degustace vína a piva v zámeckém sklepení a filmy v pivovarských sklepech.

Zámek Hrubý Rohozec je známý svými oblíbenými hranými nočními prohlídkami.

Noční prohlídky hradu Kunětická Hora doplní lampionový průvod.

Na zámku Lysice zaujmou netradiční divadelně ohnivé prohlídky.

Zámek Opočno chystá setkání s renesančními tanci na nádvoří.

Hrad Šternberk slibuje romantické večerní prohlídky, šerm i tance na nádvoří.

Letos poprvé zámek Zákupy připravil program Hradozámecká noc aneb Od balleta k valčíku - 100. výročí úmrtí císaře Františka Josefa I. Výročí předposledního majitele zámku císaře Františka Josefa I. uctí zámek prohlídkou vybraných interiérů zámku s ukázkou tanců od renesance po 19. století.

Foto: autor, www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dělám věci tak, jak je cítím. Naplno, říká zpěvák Pavel Novák


pavel novak 200I když je synem slavného zpěváka Pavla Nováka a navíc jde v jeho šlépějích, své postavení hned v několika oblastech si vybudoval jen díky svému talentu a pracovitosti. Nevěnoval se vždy jen muzice, ale nakonec se v ní zase našel. Pr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Uměli byste žít bez obilnin?

psenic200Sami to určitě znáte – chcete se cítit a vypadat co nejlépe. Na světě je mnoho lidí, kteří přišli s nějakou – alespoň podle nich samých – revoluční myšlenkou, jak toho dosáhnout. Zhoubou některých přístupů je, že jsou jen krátkodobé, a když se vrátít...


Literatura

Česká mystery kniha: Dračí krev

draci krev 200V lednu vydalo nakladatelství XYZ knihu s tajuplným názvem Dračí krev, kterou napsalo duo autorů, Jan Geisler a Aleš Česal. V našich končinách jen tak člověk nezakopne o knihu, jež je propagovaná jako mysteriózní thriller, takže jaký je ve...

Divadlo

78. sezónu otevře zlínské divadlo v novém sále: první premiérou bude Špína
mestke divadlo zlin sezona200Městské divadlo Zlín vstoupí v září do 78. sezóny. Diváci se mohou těšit na neobyčejně pestrou kolekci celkem jedenácti premiér: sedm ve Velkém sále, dvě ve Studiu Z a jednu v Dílně. Již nyní herci pracují na d...

Film

Svět podle Daliborka – slzy ve vaně i neonacistická rétorika

daliborka 1Jeden den jako druhý, brzké vstávání, tvrdá manuální práce… Snímek Víta Klusáka Svět podle Daliborka není jen, jak hlásají poutače, „filmový portrét autentického českého neonacisty z Prostějova“, ale především příběh o tom, že každý důsledek má sv...