Dny evropského dědictví - brány památek dokořán

Dny evropského dědictví - brány památek dokořán

Tisk

ehd 200Více než stovka českých obcí a více než 800 památek místního i světového významu se letos připojí ke Dnům evropského dědictví (European Heritage Days - EHD).

 

 

Této celoevropské akce, konané pod patronací Rady Evropyse každoročně účastní na 48 států Evropské kulturní konvence;  jejím posláním je propagace historického dědictví, které vzniklo v evropské i naší národní tradici.

ehd1

Dny evropského dědictví v České republice proběhnou ve dnech 3. – 11. září 2016. Slavnostní zahájení se koná 3. září ve Slavonicích. Národním tématem EHD jsou letos Památky a komunity. Součástí oslav bude i udělování ocenění Nositel tradice lidových řemesel. Součástí Dnů evropského dědictví 2016 bude také akce Industriální stopy 2016 - Den památek techniky a průmyslového dědictví. Návštěvníkům se otevřou brány pivovarů, mlýnů, skláren, dolů a dalších technických památek, které jsou dokladem technické vyspělosti našich předků.

ehd3

Dny evropského dědictví (EHD) se v Evropě konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy a řadí se k významným celoevropským kulturně poznávacím a společenským podnětům. Jsou akcí, která každoročně otevírá celou řadu zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií, budov, objektů a i dalších prostor, v nichž je uchováváno neuvěřitelně rozsáhlé množství sbírkových fondů a movitého kulturního dědictví. V České republice se nezpřístupňují jen oficiálně prohlášené kulturním památky, ale otevírají se i desítky dveří soukromých a veřejných budov (radnic, soudů, církevních institucí, škol, obytných domů atd.), které nebývají přístupny veřejnosti vůbec nebo jen příležitostně a částečně.

Foto: autor, www.historickasidla.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Radek Šich: „Není to jen o tom udělat si pár cvaků a užít si zadarmo koncert“

radek sich 200Pohodlně se usaďte a pojďte si přečíst dlouhý rozhovor s talentovaným mladým mužem Radkem Šichem, který se už několik let věnuje fotografování koncertů. Vyzpovídali jsme ho, jaké to je vidět své idoly, fotit pod pódiem a řeč padla i na ochra...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na okraji. O potěšení z četby a psaní

bmid na-okraji-o-poteseni-z-cetby-a-psan-asT-492220 (2)

Pokud znáte spisovatelku Elenu Ferrante a četli jste od ní už pár jejích románů, pak vás asi nepřekvapí ani malá knížečka esejů této spisovatelky, kter...


Literatura

Sběratelé zla aneb nechte vyšetřovat forenzní psycholožku

sberatele-zla 200V nakladatelství HOST vyšla velmi dobrá detektivka anglického spisovatele, herce a scenáristy Marka Griffina. Pusťte se do Sběratelů zla i vy!

 

...

Divadlo

Balada pro banditu po ostravsku

altDo divadla se chodí na 3D představení plné přehrávání a emocí. I když bývá kino lepší, jsou hry, kvůli kterým stojí za to divadlo navštívit. Jednou z takových je prověřená klasika Balada pro banditu.

 

...

Film

Když draka a jeho jezdce pojí společné vědomí

Eragon 200Mimořádný úspěch "fantasy" filmů, velkolepých epopejí z rodu Pána prstenů a nejnověji Hobita, uspíšil vznik dalších obdobně zacílených děl. Vyznačují se touž realizační rozmáchlostí zvláště při bitevních výjevech, t...