Terapeut je kamarád

Terapeut je kamarád

Tisk

koucovna 200Pro většinu lidí je terapeut téměř sprosté slovo a jeho návštěvu berou jako osobní ponížení. Přitom se vůbec není čeho bát, protože terapeuti jsou také jen lidi a mají pro ledacos pochopení. Nervozita před první konzultací je naprosto pochopitelná, ale pokud člověk cítí, že má problém, se kterým si sám nevystačí, není důvod to odkládat.


Důvodů, proč bychom tedy měli zajít na terapii je hned několik:

1) Neřešený problém může vyústit v nečekané reakce. Ano, někdy se věci vyřeší časem, přestanou být tak naléhavé a tolik tížit. Stává se ale i opak. Problém přeroste, zvětší se, nabobtná a pak někde praskne. A škody jsou pak větší než bychom čekali.

2) Terapeut je odborník, který zná a využívá řadu způsobů, jak věc vyřešit. Pokud Vám cokoli nevyhovuje, máte možnost kdykoliv mu to říct. Vy jste expertem na svůj problém i jeho řešení. Řekněte si tedy o to, co při terapii skutečně potřebujete.

3) Peníze zvyšují motivaci věc vyřešit. Jak se říká, co nic nestojí, nestojí za nic. Zaplatit za terapii několik stokorun motivuje. Vyplatí se proto říci vše, co máte na srdci, a hlídat si, zda za to dostáváte, co potřebujete. Pokud Vám terapie z nějakého důvodu nevyhovuje, ukončete ji.

4) Dlouhodobá spolupráce s terapeutem přináší možnost průběžné podpory ve Vašem životě. Terapeut Vám může doporučit různě druhy změn a společně s Vámi zkoumat, která je ta nejlepší.

5) Vyhledat pomoc je dobrý první krok směrem k řešení. Mezi tímto rozhodnutím a prvním setkáním se již obvykle stane několik málo věcí, které s řešením souvisí. Proto s rozhodnutím neotálejte.

Zlínský terapeut Jiří Vlček se při své práci s klienty řídí heslem Bradforda Keeneyho: „Nebojte se od terapie očekávat, že bude tím nejvíce vzrušujícím a radostným uměleckým zážitkem, jaký jste kdy zakusili.“ A přeje nejen našim čtenářům, ať „brzy vyřešíte, co je třeba.“

koucovna

Více informací: www.koucovna.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bednaříková: pro návštěvníky YOUTH4YOUTH máme připravenou i "energy vychytávku"

200ROZV sobotu 5. října se bude v klubu Marley a Cooltour na ostravské Černé louce konat již 6. ročník festivalu YOUTH4YOUTH. Jde o jednodenní akci, jejíž náplní jsou koncerty, taneční a divadelní představení, filmové projekce, výstavy výtvarného umění a další tv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Besedy na Dnech Severu - velvyslanci a útěky II.

DS 2019 perexProč utíkáme pryč z každodenního života? Proč prcháme z civilizace? Nejsou snad Seveřané nejšťastnějšími lidmi světa? A jak do toho všeho zapadají módní lifestylové koncepty hygge, lagom či sisu, které se na nás ze Skandinávie valí? Tak zněly...

Z archivu...


Literatura

Star Wars: Atlas bytostí a tvorů potěší každého geeka

star wars atlas bytosti a druhu 200V nakladatelství Egmont ve společnosti Albatros Media vyšla v říjnu kniha pro všechny milovníky Hvězdných válek s názvem Star Wars Atlas bytostí a tvorů. Pojďte do něj s námi nahlédnout.

Divadlo

Zábava aneb chi-chi, cha-cha, che-che

ypsilonka 200Začali jsme slovy dnes již jistě klasické pohádky. V té se snažili princeznu rozveselit učením smíchu. A smích, to má být přece zábava. A zábavu a její smysl si vzali na paškál v divadle Ypsilon prostřednictvím jednoaktového absurdního dram...

Film

KOUZELNÁ TAJEMNÁ CESTA THE BEATLES

the beatles magical mystery tourPřehrávám si LP Magical Mystery Tour a při písni The Fool On The Hill se mi vybaví slova Zdeňka Rytíře, která zpíval Ota Petřina v písni Nebýt tebe z LP Super-Robot (1978): ,,Nebýt...