Ve Slatiňanech obnoví šlechtickou školu v přírodě

Ve Slatiňanech obnoví šlechtickou školu v přírodě

Tisk

slatinany 200Na státním zámku Slatiňany byla zahájena obnova této národní kulturní památky. V areálu bude s přispěním evropských peněz v duchu historické tradice obnovena unikátní šlechtická škola v přírodě. Projekt počítá i s regenerací zámeckého parku, zlepšením zázemí pro návštěvníky, či vytvořením prostor pro konání kulturních akcí. On-line pak bude zpřístupněna jedinečná sbírka skleněných fotografických negativů koní.

 

Národní památkový ústav uspěl s projektem v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který nabízí příležitost investice do hmotné podstaty unikátního památkového fondu České republiky. Projekt Slatiňany – šlechtická škola v přírodě bude z 85 % financován z prostředků EU;  jedná se o první projekt IROP, při kterém proběhne obnova památky ve správě NPÚ.
Během obnovy zámeckého parku, která zabrání postupující degradaci architektonicky i přírodně hodnotného areálu, budou  rekonstruovány cesty, ohradní zdi, ploty a brány a také opěrné zdi pod zámkem i parkem. Navrátí se též původní sbírková bohatost dřevin. Projekt se zaměří také na obnovu zámecké budovy, kde budou obnoveny fasády, okna a dveře a restaurátorským zásahem projdou i brány. Ve své původní podobě bude obnovena venkovní lodžie při západním křídle zámku a místnosti v přízemí východního křídla se přemění na multifunkční prostory.
Zámek a park, který v 19. století přestavěl v duchu romantismu knížecí rod Auerspergů, sloužil jako letní sídlo a později jako místo, určené k výchově dětí a poklidnému rodinnému životu. Prezentace celého areálu se dnes postupně vrací do období kolem roku 1900, do doby Františka Josefa z Auerspergu, mecenáše, dobrého hospodáře, milujícího manžela a otce, cestovatele a milovníka koní. Z té doby pochází též unikátní tzv. dětské hospodářství, které v minulosti sloužilo k výchově šlechtických dětí s cílem naučit je hodnotě lidské práce. To také dalo název celému projektu  Slatiňany – šlechtická škola v přírodě.

slatinany 2
Dětské hospodářství bude znovu obnoveno a spolu s dalšími prvky drobné zahradní architektury, kapličkou, kuželníkem, voliérou, altánem nebo dětským hřištěm se při zachování památkových postupů navrátí ke své původní funkci.
Původně gotická tvrz ve Slatiňanech během staletí několikrát změnila svoji podobu, nejprve v renesanční, později v barokní zámek. Největšího rozkvětu však dosáhly Slatiňany za Auerspergů v letech 1746–1942. Pro pět generací této knížecí rodiny představovaly Slatiňany jako místo vhodné k odpočinku, relaxaci a šlechtickým kratochvílím, zejména spojených s koňmi, ať to byl lov či později dostihy. Slatiňanský zámek tak vedle městských paláců, reprezentativního zámku ve Žlebech, či statků v Rakousku nebo Itálii plnil funkci venkovského rodinného a loveckého sídla. Nejvýznamnějším majitelem byl František Josef Auersperg, který si zámek velmi oblíbil a s rodinou zde pravidelně trávil letní měsíce. Zámek nechal nejen bohatě zařídit, ale i důkladně modernizovat, takže v něm nechybí koupelny, či toalety. Kromě reprezentačních pokojů v patře jsou k vidění unikátní prostory  kuchyně, umývárny a kotelny v suterénu.
Idylické prostředí zámku doplňoval anglický park s řadou drobných staveb, např. jezírko, roubené chaloupky tzv. dětského hospodářství, kde se zámecké děti učily správně hospodařit, nebo tenisový kurt. Po vymření rodiny Auerspergů zdědil Slatiňany Karel Trauttmansdorff, kterému byl zámek zabaven v roce 1945. Zámek byl nakonec zpřístupněn návštěvníkům jako hipologické muzeum. Po stavební stránce stály Slatiňany v poválečném období stranou většího zájmu i investic; některé části zámecké budovy byly dokonce zbourány. V roce 2001 se Slatiňany dočkaly prohlášení za národní kulturní památku, navíc jako součást krajinné památkové zóny, která podtrhuje důležitost krajinných úprav prováděných zdejšími majiteli.
NPÚ se v současné době uchází o prostředky z IROP celkem 6 projekty v celkové výši 617,5 milionu korun, přičemž evropská dotace by převýšila půl miliardy korun. Dalším úspěšným projektem je v tuto chvíli obnova vrchnostenské okrasné zahrady na hradě Pernštejně. . Podané žádosti se týkají selského dvora U Matoušů v Plzni, kláštera Kladruby u Stříbra a zámků Vimperk a Náchod.

slatinany 1


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Výtvarnice Iveta Autratová: „Výzva je pro mě všechno, co jsem ještě nenakreslila a co se mi líbí“

autratova200Začtěte se do rozhovoru s výtvarnicí a ilustrátorkou Ivetou Autratovou. Je autorkou naší hlavičky, tudíž můžete zjistit, jak kresba vznikala a co tomu předcházelo. Důležitým prvkem rozhovoru jsou i zvířata, která paní Au...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zápletka: Umění příběhu a různé perličky z literatury

zapletkaNakladatelství Dokořán vydalo další malou, ale poučnou knížečku v edici Pergamen. Tentokrát je zaměřena na zápletku příběhu, rady pro psaní scénáře a zajímavosti z oblasti dějin literatury. Autorkou je Amy Jonesová, která vyučuje literaturu a kreativní p...

Z archivu...


Literatura

S mužstvím je to stále horší a na vině jsou také technologie

odpojeny muz perexVydavatelství Grada vydalo knihu s názvem Odpojený muž a podtitulem Jak technologie připravuje muže o mužství a co s tím. Jejím autorem je americký psycholog Philip Zimbardo, který na toto téma vystoupil také na známé konferenci T...

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Gangsteři ve dne spí

Bezec 200Film Noční běžec (2015) je novodobá klasika v žánru gangsterských filmů, životě v undergroundu, mimo zákon a pravidla společnosti. Ti špatní a sympaťáci jsou zde a zápletka filmu je tak zajímavá, že se vyplatí podívat na něj i vícekrát.