Devátý ročník putovní výstavy o úctě k domovu a odpovědnosti za svůj kraj

Devátý ročník putovní výstavy o úctě k domovu a odpovědnosti za svůj kraj

Tisk


ma vlast 200Národní putovní výstava „Má Vlast cestami proměn“ přináší svědectví o příznivých proměnách opomíjených míst a objektů v naší krajině. Od začátku roku mohou kraje, města, obce, místní organizace, firmy i aktivní jednotlivci, přihlašovat na výstavu proměny, o které se zasadili ve svém okolí.

 

Výstava představuje osudy zchátralých budov, proměněných v krásné a užitečné stavby, svědectví o obnovených náměstích a návsích, rekonstruovaných nádražích, zachráněných sakrálních stavbách i znovuoživené přírodě.

ma vlast

Výstavu pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, z.s. Devátý ročník výstavy bude zahájen 20. května 2017 v Praze na Vyšehradě. Zde výstava setrvá přibližně měsíc; poté se rozjede, v dílčích kolekcích, na putování do všech krajů naší vlasti. Proměny je možné přihlásit do 31. března 2017 na webu www.cestamipromen.cz.
V roce 2016 se na výstavě představilo celkem 112 proměn ze všech krajů Čech, Moravy a Slezska. Tyto proměny nyní stále ještě putují po regionech a zakončí svou pouť v dubnu tohoto roku.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznat jiné země je velice obohacující

Dagmar Beňaková„Císařovna Sisi proslula jako vášnivá cestovatelka, navštívila tolik zajímavých a turisticky atraktivních míst, že jsem se vydala po jejích stopách. A pak mě napadlo, že bych vše mohla sepsat a že by její cesty mohly...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tosha Silver: Myšlenky hojnosti, jedny z nejroztomilejších karet

myslenky-hojnosti perexAno, jsou to jedny z nejroztomilejších karet, které svým inspirativním sdělováním umí navodit příjemné rozmýšlení nad štěstím i zašmodrchanými životními cestami. Hojnost, kterou se nám snaží ukázat, pak podle mého vychází ...

Z archivu...


Literatura

Přeneste se do Itálie a začtěte se do jednoho snu probdělé noci

BOEMO200Spisovatel Jiří Raichl tentokrát spojil síly s Monikou Alžbětou Svobodovou a společně napsali dílo Boemo e Bastardella – sen probdělé noci. Kvalitě to rozhodně na ničem neubírá.

 

...

Divadlo

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, co...

Film

Svou kariéru, která měla na začátku mezinárodní lesk, bral herec Ivan Palúch s nadhledem

ivan paluch perexByl jen jeden slovenský herec, který v roce 1969 kráčel na festivalu v Cannes po červeném koberci a který tam byl tehdy zastoupen hned třemi filmy - českým snímkem Markéta Lazarová, kde měl roli A...