Ve Strži bylo živo

Ve Strži bylo živo

Tisk

exkurze perŽe název Strž vám nic  moc neříká?  Ani Stará Huť u Dobříše? Ovšem jméno Karla Čapka již připomíná, že se jedná o jeho letní sídlo, na kterém často pobýval. Později po sňatku s herečkou Olgou Scheinpflugovou   dům získal v roce 1935 jako svatební dar od švagra Václava Palivce do doživotního užívání. Ten tím ocenil, jak si poradil s opravou domu i okolní džungli, ze které vybudoval opět  park. Čapek se nebál žádné fyzické práci a dokázal zaměstnat i své návštěvy. Velmi si zamiloval i okolí, kam chodil na dlouhé procházky. Některá jeho díla vznikla právě tam.

  

Pokud jste měli možnost navštívit  nově upravené expozice v jeho muzeu ve dnech 7-10.6.2017 jistě vás překvapil neobvyklý ruch v parku. To tam studentky ze střední umělecké školy z Trenčína připravovaly své závěrečné práce. Z přírodního materiálu vyráběly a instalovaly hmyz, připomínající tak jeho hru, kterou napsal se svým bratrem Josefem, s názvem Ze života hmyzu.

exkurze 2
Připomeňme si krátce tuto jejich nadčasovou hru z roku 1921. Průvodcem je tulák, který putuje říši hmyzu, setkává s motýly, kteří představují lidskou citovou nestálost i nesmyslné milostné vztahy. Sobecké shánění a hromadění majetku chrobáků a cvrčků na úkor jiných, faleš a zrada přináší tulákovi zklamání. Přichází proto do státu mravenců, kteří se však snaží ovládnout prostor i čas. Mnozí z nich podléhají tempu práce a umírají v zájmu celku. Jejich vůdce chce velké území a nadvládu nad ostatními druhy. Proto proti nim vedou válku. Válku prohrají a vůdce vítězů se prohlašuje za vladaře vesmíru. Tuláka to rozzlobí a vůdce zašlápne. Kukla, která neustále vykřikuje, že se z ní zrodí něco velkolepého, se přidává do večerního tanečního reje jepic a při tanci jako jepice hyne. V závěru umírá i tulák a jeho smrti přihlížejí dva neteční slimáci.

exkurze 3
Autoři nezachycují skutečné lidské charaktery, ale vybrali zcela úmyslně lidské negativní vlastnosti, které naopak zveličili.


Tak jak Karel Čapek řekl „Boj stvořila příroda, nenávist vynašel člověk“.

exkurze 4


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Šest tipů na vánoční dárky z nakladatelství Galén

GALEN200Hudební legendy na CD i v rozhovorech, vzpomínky, inspirativní myšlenky a mnoho dalšího na stránkách knih.

 

...

Literatura

Kronika rodu Hrušínských – životy šesti generací slavné herecké rodiny

Jednou z nejslavnějších českých hereckých dynastií, ne-li tou nejslavnější a nejznámější, je bezesporu rodina Hrušínských, jejíž členové se nesmazatelně zapsali do dějin českého divadla i kinematografie. Všichni obdivovatelé hereckého umění nezapomenutelného ...

Divadlo

Divadlo Ungelt se chystá na léto. Jeho Letní scénu ovládne Touha jménem Einodis

ungelt200Ačkoliv to za okny dlouho vypadalo, jako kdyby jaro, a natožpak léto, nemělo vůbec přijít, v divadle Ungelt jsou lidé optimističtí a již s předstihem plánovali program letošní Letní scény. Co se chystá? Pojďme se podívat.

...

Film

Adam Mišík prodává kokain a chce udělat BANGER. První záběry ze stejnojmenného filmu

banger 200„Každej bude znát moje jméno, každej bude znát můj ksicht,“ hlásá Adam Mišík ve filmu režiséra Adama Sedláka BANGER. Příběh jedné divoké páteční noci bude plný drog a rapu. Do českých kin vstoupí na podzim 2022. Svou atmosféru, styl a proměnu Adama M...