Do podzemí kláštera Plasy

Do podzemí kláštera Plasy

Tisk

Plasy perSpeciální prohlídkový okruh je zaměřený na fungování vodního, větracího a tepelného systému budovy konventu. Budova konventu byla vystavěna v letech 1711 – 1738 podle plánů architekta Jana Blažeje Santini Aichela pro cisterciácké mnichy, kteří obývali zdejší kraj již od 12. století. Cisterciáci prosluli už ve středověku jako výborní vodohospodáři.

 

 

Ze znalostí cisterciáků čerpal jistě i Santini, když projektoval budovu konventu pro plaské mnichy. Podle cisterciácké tradice se stavělo v údolní říční nivě, kde se nacházelo velmi nestabilní bažinaté podloží. Proto byla budova založena na 5100 dubových pilotách, k nimž byla přivedena voda, jež konzervuje toto dřevo v základech.
Soustava vodních kanálů nacházejících se pod budovou konventu, není jediným technickým řešením této stavby. Konvent má také vzdušný systém, který pomáhá odbourávat vlhkost a prohřívat budovu.

Plasy3

Prohlídkový okruh Vodní systém zpřístupňuje prostory, kam se návštěvník s klasickou prohlídkou nepodívá.
Speciální prohlídky jsou pro skupiny zpřístupněné na předchozí objednávku. Pro jednotlivce je správa objektu organizuje v rámci cyklu Monastýrování, aneb Klášterní podzemí a to 15. a 16. července a 12. srpna 2017. Na červencový termín se mohou zájemci objednávat od 1. července a na srpnový termín od 1. srpna 2017 na tel. č. 373 322 174. Rezervace místa ve skupině je nutná.

Plasy1

Zdroj: Národní památkový ústav


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plážové tempo Stanislav Rudolf nezná

200 rudolfLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jaká hračka je správná? Odpoví nová výstava v UPM

hracky2Uměleckoprůmyslové museum v Praze pořádá od 22. 6. do 10. 9. 2023 výstavu hraček, kterou připravilo ve spolupráci s Městským muzeem v Kamenici nad Lipou, Sdružením pro hračku a hru a Asociací hračka Unie výtvarných umělců ČR. Výstava je určena především rodi...

Z archivu...


Literatura

Soumrak – nový kultovní román Dmitry Glukhovského

Soumrak 200Dlouho jsem přemýšlela, jak začít svůj článek o velmi výrazném románu ruského autora, až jsem při opětovném listování knihou narazila na tento odstavec: Mnohem později jsem pochopil záměr člověka, který napsal tyto stránky: příběh, který vyprávěl...

Divadlo

Geisslers otevírají svou divadelně-alchymistickou laboratoř

Alchymisti200Alchymisti: Zlatodějný teatrolab je imerzivní inscenace pro diváky od deseti let, která vám umožní nahlédnout do pěti alchymistických laboratoří, založených samotným velmistrem tajného řádu Rudolfem II. Přenese vás do doby Rudolfovy vlády, kdy ...

Film

Nejlepší slovenský film roku 107 MATEK vstoupil 5. 5. do českých kin bude exkluzivně online na DAFilms

107matek 200Jaké je to přivést na svět dítě tam, kde svoboda končí vězeňským dvorem? Film Petera Kerekese je neotřelým pohledem na téma mateřství.

...